Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 207
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJI TRAŽE ODGOVORE

Misterij nije riješen već 10 godina: Pilot zaželio laku noć, a zrakoplovu se izgubio svaki trag

Families of those aboard missing Malaysia Airlines flight MH370 hold annual remembrance event
Foto: HASNOOR HUSSAIN/REUTERS
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.03.2024.
u 09:01

Let MH370 Boeinga 777 s 227 putnika i dvanaest članova posade nestao je s radara tijekom leta iz Kuala Lumpura do Pekinga

Posljednjih deset godina Li Eryoua proganjale su riječi "izgubljeni kontakt". To mu je rekao Malaysia Airlines kada je nestao let MH370, u kojemu je bio njegov sin Yanlin. On i njegova supruga Liu Shuangfeng, kao i brojne druge obitelji, proživljavaju neizmjernu tugu i bore se da se potraga nastavi. Dana 8. ožujka 2014., manje od sat vremena nakon polijetanja, pilot je zaželio laku noć malezijskoj kontroli zračnog prometa. Boeing 777, koji je prevozio 227 putnika i 12 članova posade, trebao je ući u vijetnamski zračni prostor. Naglo je promijenio smjer, a sve elektroničke komunikacije su prekinute. Okrenuo se natrag iznad Malezije, a zadnja lokacija nestalog aviona bila je iznad Indijskog oceana. Pretpostavilo se da je ostao bez goriva. Najveća i najskuplja potraga ikada pokrenuta trajala je četiri godine, ali nije uspjela pronaći nikakav trag nestalog putničkog aviona, navodi BBC

Let MH370 Boeinga 777 s 227 putnika i dvanaest članova posade nestao je s radara tijekom leta iz Kuala Lumpura do Pekinga. Malezijski istražitelji prvotno nisu odbacivali mogućnost da je avion namjerno skrenuo s kursa. Njegovi ostaci pojavili su se na obalama Afrike i otoka Indijskog oceana, neki potvrđeni, a neki pretpostavljeni. 

Malezija poziva na novu potragu za izgubljenim letom Malaysia Airlinesa MH370, objavio je u nedjelju njezin ministar prometa, uoči desete obljetnice još uvijek nerazjašnjenog nestanka tog zrakoplova. Malezijski ministar prometa Anthony Loke rekao je kako je američka tvrtka za istraživanje podmorja Ocean Infinity pozvana na razgovor u vezi s njezinim posljednjim prijedlogom, nakon dva neuspjeha onih prošlih. 

GALERIJA Obitelji putnika leta Malaysia Airlines MH370 prisjećaju se nestalih bližnjih

Families of those aboard missing Malaysia Airlines flight MH370 hold annual remembrance event
1/15

"Malezijska vlada predana je potrazi i ona se mora nastaviti”, naglasio je Loke na ceremoniji obilježavanja te tragedije u nedjelju. 

Kuala Lumpur je već angažirao Ocean Infinity 2018. kako bi pretražio jug Indijskog oceana, ponudivši američkoj tvrtki 70 milijuna dolara ako pronađe zrakoplov. Malezija, Kina i Australija ranije su u siječnju 2017. zaustavile dvogodišnju, 130 milijuna dolara vrijednu potragu. Loke je najavio da će Malezija razgovarati s Australijom o suradnji u ponovnom pokretanu potrage jednom kad prijedlog američke tvrtke dobije zeleno svjetlo malezijske vlade. 

Na letu je bilo više od 150 kineskih putnika. Yanlinovi su roditelji među oko 40 kineskih obitelji koje su odbile isplate nagodbe od malezijske vlade te podnijele pravne tužbe u Kini protiv zrakoplovne kompanije, proizvođača zrakoplova i drugih strana.

VEZANI ČLANCI:

Nedostatak čvrstih informacija potaknuo je mnoge teorije oko toga što se dogodilo s letom MH370, uključujući da je otet i okrenut prema Rusiji ili namjerno srušen. Francuska novinarka Florence de Changy tvrdi da je cijela hipoteza da se zrakoplov okrenuo i išao prema jugu lažirana. Ona vjeruje da krhotine koje su pronađene nisu s leta MH370. O tome je napisala i knjigu u kojoj se pita koji je teret zrakoplov prevozio te nagađa kako su ga upravo zbog tog tereta oborili američki zrakoplovi. 

Međutim, ako su radarski i satelitski podaci ispravni, vjeruje se kako je jedino objašnjenje da je netko namjerno okrenuo zrakoplov. Dva francuska stručnjaka za zrakoplovstvo upotrijebila su simulator letenja kako bi rekreirala nagli zaokret Boeinga 777 iznad Južnog kineskog mora. Zaključili su da je to mogao učiniti samo vješt i iskusan pilot ručno. Činjenica da je to učinjeno upravo u trenutku kada je MH370 kretao iz malezijskog u vijetnamski zračni prostor sugerira im da je pilot pokušavao prikriti manevar. 

Postoji i teorija da su svi u zrakoplovu bili onesviješteni zbog hipoksije, nedostatka kisika, nakon neotkrivenog pada tlaka ili da je iznenadna katastrofalna vatra ili eksplozija presjekla komunikacije i prisilila pilote da se vrati. 

GALERIJA Nekad simbol grada, danas potpuno devastirana: Od đakovačke Mimoze ostali su samo zidovi

Families of those aboard missing Malaysia Airlines flight MH370 hold annual remembrance event
1/65

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije