Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSTA IM JE PROBLEMA!

Jedan hrvatski grad ograničio pijenje alkohola na javnim površinama, a kazne su paprene

Sisak: Sme?e ispred zgrade Gimnazije podsjetnik su na subotnje opijanje
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
22.10.2022.
u 11:03

Problemi s narušavanjem reda i mira zabilježeni su i na prostoru Druge osnovne škole. Na javnim mjestima neće biti dopušteno spavanje po klupama i stolcima te na drugim elementima urbanog mobilijara na javnim površinama

Nakon što istekne radno vrijeme noću od 2 do 6 sati Grad Varaždin zabranit će zadržavanje i okupljanje na javnim površinama ispred ugostiteljskih objekata poput restorana i barova koji se nalaze u stambenim zonama.

Na javnim površinama u Varaždinu zabranjuje se od ponoći do šest sati konzumiranje alkoholnih pića i držanje u otvorenoj ambalaži, posebno u prolazima između zgrada, jer niz pokazatelja ukazuje na povećanu konzumaciju alkohola među mladima u noćnim satima na javnim površinama, najčešće bez znanja odraslih osoba.

Dio je to mjera koje je predstavio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj nakon sve učestalijih prijava i pritužbi građana, kao i nedavnom incidentu na Trgu Miljenka Stančića. U suradnji s policijom gradska je vlast odlučila stati na kraj neprihvatljivom ponašanju, pa je najavljeno donošenje Odluke o javnom redu i miru Grada Varaždina. To je potpuno nov pristup rješavanju problematike javnog reda i mira jer takvu odluku Grad dosad nije imao. Otvara se i javno savjetovanje o prijedlogu Odluke, a mijenjaju se i nadopunjuju dijelovi Odluke o komunalnom redu i Odluke o obavljanju ugostiteljske djelatnost. Kako najavljuju u Gradu, planira se i pojačana briga o buci, pa će, uz ostalo, biti zabranjeno reproduciranje preglasne glazbe sa zvučnih kutija ili razglasnih uređaja na otvorenom iznad prihvatljive razine.

Dogovoreno je da policija komunalnom redarstvu u slučajevima kršenja Odluke podnosi zahtjeve za izdavanjem obaveznog prekršajnog naloga. Za navedene prekršaje u novoj odluci Grad Varaždin predviđa kazne od 260 eura. Među novitetima je i zabrana zadržavanja i okupljanja na prostoru dječjih igrališta, škola i vrtića te njihovim pripadajućim dvorištima i objektima od 22 do 6 sati. Problemi s narušavanjem reda i mira zabilježeni su i na prostoru Druge osnovne škole. Na javnim mjestima neće biti dopušteno spavanje po klupama i stolcima te na drugim elementima urbanog mobilijara na javnim površinama.

Nadalje, na javnim parkiralištima bit će zabranjeno parkirati teretne automobile najveće dopuštene mase veće od 3,5 tona, teretne automobile najveće dopuštene mase veće do 3,5 tona čiji gabariti prelaze dimenzije parkirališnog mjesta, te priključna vozila, autobuse, radne i poljoprivredne strojeve. Zabranit će se i uporaba građevinske mehanizacije i drugih strojeva koji stvaraju buku u naseljenim mjestima tijekom cijele godine od 22 do 7 sati. Uz ostalo, zabranjuje se i predaja krupnog otpada pravnoj ili fizičkoj osobi koja nema ovlasti za skupljanje i zbrinjavanje otpada.

Predviđene su novčane kazne od 66 do 1320 eura, ovisno o težini prekršaja. Odrebbe bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine. Izmjenama Odluke o obavljanju ugostiteljske djelatnosti na području grada Varaždina povećavaju se ovlasti gradonačelnika koji će u slučaju ponavljanja prekršaja moći uskratiti rješenje o produženje radnog vremena. U slučaju prijave policije i dva lakša prekršaja unazad godinu dana, gradonačelnik će skratiti za sat ili dva radno vrijeme ugostiteljskog objekta u kojima se učestalo događaju incidenti.

Komentara 2

XN
xnet0822
17:09 04.04.2023.

To teba primjeniti i za Vodice, dosta je više opijanja i drogiranja mladeži na ulici te maltretiranje starijih osoba u sitne sate, umjesto da su doma u svojim krevetima !

IL
ilicak
16:28 24.10.2022.

Tako bi trebali napraviti svi Hrvatski gradovi ali da zakon bude isti za sve, tko se previse opije i baca smece odmah 100 000 kuna da bude kaznjen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije