Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.05.2018. u 13:21

Političke promašaje i afere uskoro neće imati tko plaćati jer građani bježe u uređene zemlje gdje ni kum ni stranka nisu važni

U Hrvatskoj možda nedostaje velikih koncerata, festivala i sličnih događanja koji bi izazvali veći interes javnosti ali zato nije nam dosadno kada je u pitanju politika i događanja oko najvažnije stvari kod nas. Nažalost, ne možemo se pohvaliti nekim velikim postignućima iz ove oblasti, uspjesima pa niti transparentnosti pa se stoga zanimljivosti najčešće tiču raznih afera. Godinama nas političari “zabavljaju” raznim aferama koje redovito na kraju plaćaju porezni obveznici. Trebamo li podsjetiti na Fimi mediju, Lex Agrokor, zapošljavanju kumova i članova obitelji…

Istodobno nitko ne postavlja pitanje kada je riječ o imovini naših vodećih političara i nesrazmjera onoga što su imali prije nego su sjeli u neku od fotelja i onoga što imaju nakon toga. Danas u Hrvatskoj ne postoji područje u kojem stvari funkcioniraju onako kako bi trebalo biti. Dovoljno je pogledati kako već godinama, pa tako i danas, stvari funkcioniraju u gospodarstvu, zdravstvu, obrazovanju, kulturi, sportu… Neophodne reforme izostaju, vrlo često uhljebi vode glavnu riječ pa su tako obični građani, oni koji plaćaju svu tu bahatost, prinuđeni su snalaziti se kako znaju i umiju. U takvoj situaciji nikoga ne treba čuditi masovno iseljavanje iz Hrvatske pa čak i onih koji imaju sigurne i dobro plaćene poslove. Sve dok je situacija ovakva i to već godinama kod nas mladi i obrazovani ljudi, koji bi u budućnosti trebali biti nositelji razvoja Hrvatske, odlazit će u Irsku ili Njemačku. Mnogi od njih ne odlaze toliko radi primanja i poslova nego bježe od kaosa u našim institucijama pri čemu svojoj djeci žele omogućiti odrastanje u uređenoj državi gdje svi imaju jednake šanse bez obzira na stranačku pripadnost, rođačke i kumovske veze, vjeru, nacionalnost…

Upravo stoga među opet običnim građanima, na čijim leđima se sve ovo lomi, čuje se ideja kako je možda došlo vrijeme za neku novu vladu nacionalnog jedinstva. Htjeli priznati ili ne, ali Hrvatska je danas najpodjeljenija od stjecanja neovisnosti. Svi problemi s kojima se suočavamo govore nam i kako živimo u trenutku koji je za državu možda i najzahtjevniji od Domovinskog rata. Pri tome sve dosadašnje vlade pokazale su i dokazale kako same ne mogu i ne znaju jer da je drugačije danas ne bi bili ovdje gdje jesmo. Jednostavno nismo znali ili nismo htjeli iz nekog razloga iskoristiti sve potencijale koje imamo i koji su i dalje dobrim dijelom neiskorišteni. S nekom novom zajedničkom vladom podijele bi nestale, a i stranke koje bi sudjelovale u toj vlasti istaknule bi najkvalitetnije kadrove. Što je najvažnije jedni druge bi mogli puno bolje i kvalitetnije kontrolirati jer bi svi bili na izvoru informacija. I cirkus u Saboru ostao bi iza nas jer bi prethodno sve bilo usuglašeno i dogovoreno i na zadovoljstvo najvećeg dijela građana. Sve drugo, nažalost, vodi nas u nove probleme, svađe, podijele i afere o kojima ćemo izvještavati i koje će i dalje plaćati građani kojih će sve manje biti u hrvatskim selima i gradovima jer će spas tražiti u uređenim državama gdje ovakvih problema nema u tolikoj mjeri.

Komentara 4

DU
Deleted user
13:27 12.05.2018.

A zašto spinate i ne nazovete je pravim imenom XD3-SDP koalicijom???

TO
tolitol
14:24 12.05.2018.

Definitivno nisam. I da se ne obmanjujemo. Vlada nacionalnog jedinstva već odavno postoji, na vlasti se smijenjuju dva njezina krila: HDZ i SDP. Ekonomski gledano, nikakve razlike između njih. Bitno je jedino tko će upravljati s 130 milijardi kuna na državnoj razini, destcima milijardi kuna na nižim razinama i javnim poduzećima. Nema sniženja poreza, nema povećanja konkurentnosti, sve je podređeno najskupljoj državi u srednjoj i istočnoj Europi. Zato umjesto blebetanja o vladi nacionalnog jedinstva kada je na vlasti već vrlo "prirodna" koalcija HDZ-a, HNS-a, SDSS-a, a sutra zajedno s SDP-om, treba od sutra potpisati referndumsku inicijativu za izmjenu izbornog sustava. Pa ćemo konačno imati sabor kojeg naša kvazielita "nacionalnog jedinstva" nije prethodno sama odabrala.

Avatar Django
Django
14:32 12.05.2018.

Kaj se špinat. Pa nek se otvoreno kaže da nam spremaju “veliku koaliciju”, ionak nas na to pripremaju duže vrijeme. Ali, nebu išlo. Nekaj se i narod pita, ak nas ne čuju dobro, bumo se potrudili pa budemo malo glasniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije