Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.01.2017. u 11:44

Jedina velika reforma je ona porezna, a trebamo ih još želimo li zadržati pozitivne trendove

Obojena makroekonomskim podacima, slika Hrvatske danas je najpozitivnija od sredine 2000-ih do danas.

Izvoz raste u dvoznamenkastim stopama, statističari o industrijskoj proizvodnji izvještavaju s prefiksom plus, pozitivni pomaci vide se i u osobnoj potrošnji, nakon šest godina imamo kontinuirani rast BDP-a na godišnjoj razini, u konačnici zaustavljen je i trend rasta javnog duga.

Međutim, ocjenjivati Vladu u prva tri mjeseca njezina rada pomalo je nezahvalno ne uzme li se u obzir rad njezinih prethodnika na Markovu trgu.

Jer, valja biti iskren, pozitivni pomaci osjetili su se još pri kraju Milanovićeva mandata, a stvar je – paradoksalno – „kulminirala“ za mandata Timova „teama“, koji je konsenzualno u javnosti proglašen najneučinkovitijom hrvatskom Vladom u povijesti.

Plenkovićeva Vlada, međutim, daleko je od te ocjene. Bit će upamćena po efektno izvedenoj poreznoj reformi kojom se rasteretio dohodak dijela građana, ali i gospodarstvo, iako je i dalje na snazi porezni sustav koji nagrađuje rentijerstvo, a kažnjava rad.

Na stranu činjenica da je Zdravko Marić osnovne konture porezne reforme zacrtao pod komandnom palicom Tima Oreškovića.

No, kako stvari stoje, to je zasad jedina velika reforma proizašla iz Banskih dvora, a trebamo ih još ako želimo zadržati pozitivne trendove zbog nadolazećih promjena na globalnom financijskom planu.

Kako su jučer istaknuli iz HUP-a, „Hrvatskoj nedostaju strukturne reforme u javnoj upravi, zdravstvenom, mirovinskom, obrazovnom i sustavu državnih poduzeća“. Mi bismo dodali još jednu reformu bez koje država neće daleko dogurati, a to je reforma javne uprave na svim razinama – lokalnoj, regionalnoj i državnoj.

Ona bi osigurala ravnomjeran regionalni razvoj, ubrzala gospodarske aktivnosti i dugoročno pozitivno pridonijela borbi protiv iseljavanja stanovništva. Dok god dvije trećine županija i polovica gradova imaju status potpomognutih područja, Hrvatska ne može biti sretna zemlja.     

>> Plenković: Hrvatska jasno mora osuditi režim između 1941. i 1945. godine

Komentara 2

B2
bokida 2
14:16 27.01.2017.

Koji su ljudi licemjeri.Tko to može u tri mjeseca raditi čuda. Pa Kukurikavci nisu u 48 mjeseci napravili ništa ozbiljno a sada su najglasniji.

GU
gunđo
13:48 27.01.2017.

Nevjerojatno je kako sada svi očekuju da Vlada riješi sve probleme u Hrvatskoj u tri mjeseca.Smješno je ižalosno slušati oporbene čelnike kako govore da je ovo najgora Vlada.Iz njihovih usta izlazi samo jal i zloba jer vide da neće dugo biti u šansi da vode Hrvatsku pa samo rigaju vatru na Vladu.Vlada je dobro započela sa radom i neka tako nastavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije