Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raste geopolitički položaj

Je li Turska tek privremeni protivnik ili velika prepreka širenja NATO pakta?

FILE PHOTO: Russian President Putin meets with Turkish President Erdogan in Moscow
Foto: POOL/REUTERS
1/4
14.05.2022.
u 09:59

Finsku i Švedsku kandidaturu trebalo bi odobriti svih 30 zemalja. Moskva kaže da bi širenje NATO-a na Finsku i Švedsku bilo neprijateljska gesta i predstavljalo dodatnu prijetnju njezinoj sigurnosti te je obećala odgovoriti na taj potez.

NATO-ovi ministri vanjskih poslova sastaju se u Berlinu ovaj vikend kako bi raspravili o dugoročnoj strategiji, uzimajući u obzir mogući ulazak Finske i Švedske. NATO-ov geopolitički utjecaj naglo je porastao nakon ruske invazije na Ukrajinu te bi on uskoro mogao dobiti nove članice.

Vladajuća finska Socijaldemokratska stranka u subotu objavljuje stajalište o eventualnom priključenju NATO-u. Finski državni vrh objavio je u četvrtak da Finska mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u "bez odgađanja", što je veliki zaokret u politici koji je potaknula ruska invazija na Ukrajinu. Potpora socijaldemokrata značila bi da je većina finskog parlamenta za ulazak u NATO, čime bi bio utrt put zahtjevu za  kandidaturu u narednim danima.

Švedski vladajući socijaldemokrati trebali bi u nedjelju odlučiti hoće li odustati od višedesetljetnog protivljenja članstvu u NATO-u, što će gotovo sigurno dovesti do toga da i Švedska zatraži članstvo u Savezu. Švedski i finski ministri vanjskih poslova Ann Lide i Pekka Haavisto trebali bi sudjelovati na sastanku NATO-a. Danska, Norveška i Island su članice NATO-a od njegova osnivanja. 

Moskva kaže da bi širenje NATO-a na Finsku i Švedsku bilo neprijateljska gesta i predstavljalo dodatnu prijetnju njezinoj sigurnosti te je obećala odgovoriti na taj potez.  Finsku i Švedsku kandidaturu trebalo bi odobriti svih 30 zemalja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da bi članstvo Finske i Švedske u NATO-u bilo "pogreška", kao što je bilo i pristupanje Grčke Sjevernoatlantskom savezu. Zasad je nejasno je li to samo privremeno protivljenje Turske, koja je članica NATO-a, ili potencijalno velika prepreka širenju Saveza na dvije zemlje, ocjenjuje BBC.

Dvodnevni sastanak, čiji je domaćin ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock a na njemu će sudjelovati i državni tajnik SAD-a Antony Blinken, označit će početak završne faze pregovora o NATO-ovom strateškom konceptu, dokumentu u kojemu se iznose smjernice za budućnost. Koncept bi trebao omogućiti dugoročni odgovor na rastuće tenzije s Rusijom, uključujući i pojašnjenje kako u budućnosti obnoviti utjecaj NATO-a u istočnoj Europi te, prvi put dosad, smjernice za Kinu.  Konačnu verziju dokumenta trebali bi usvojiti čelnici zemalja NATO-a na samitu koji će se održati u Madridu u lipnju.

Nadaju se pozitivnim porukama

Podsjećamo, turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u petak da nije moguće da Turska podrži planove Švedske i Finske da se pridruže Savezu, rekavši da su nordijske zemlje bile "dom mnogih terorističkih organizacija"

Švedska i Finska planiraju danas u Berlinu razgovarati s Turskom, nakon što se se Erdogan usprotivio njihovu ulasku u NATO, priopćila su njihova ministarstva vanjskih poslova. Švedska ministrica Ann Linde "imat će prigodu razgovarati o eventualnoj švedskoj kandidaturi" s turskim kolegom na predviđenom neslužbenom sastanku ministara NATO-a na koji su pozvane Švedska i Finska, rekla je u izjavi za francusku novinsku agenciju.

- Nadam se da ćemo dobiti pozitivne poruke svih trideset članica NATO-a. Mnogi od trideset saveznika javno su izrazili potporu Švedskoj i Finskoj - rekla je.

Na tiskovnoj konferenciji koja se u isto vrijeme održavala u Helsinkiju, i finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je da želi "nastaviti razgovore" s turskim ministrom Mevlutom Cavusogluom.

- Mislim da nam treba strpljenja u ovom procesu i da se to ne može napraviti u jednom danu (...) Postupajmo korak po korak - rekao je, podsjetivši da Finska još nije službeno predala kandidaturu..

VIDEO Predsjednik Sabora Gordan Jandroković dao je izjavu medijima o isticanju ustaških simbola na komemoraciji Bleiburške tragedije

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar majkuvam
majkuvam
21:50 14.05.2022.

Mora zezati NATO dok god može,nakon toga ući u novi azijski pakt sa Kinom,Rusijom,Indijom,Iranom,ujediniti sve turske nacije i proglasiti se Sultanom.Logičnije nego služiti anglosaksima.Prema zapadu samo gledati kako sunce zalazi...

AS
Asterixxx1
11:52 14.05.2022.

Sto Hrvatska ima sa Englezima?

KM
karba-minaton
14:16 14.05.2022.

Turska nismo mi sa balkana da pusemo u straznjicu Briselu i Vasingtonu, oni se bore za svoje nacionalne interese, a mi smo svoje definirali u dvije tocke:1 Vasington i Brisel su uvijek u pravu, 2. Biti protiv Srbije i 3. Biti protiv Rusije i 4. Ako nesto nije jasno procitaj prvu tocku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije