Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPOREDBA CIJENA

Je li se prije živjelo bolje? Evo koliko su radnici u Jugoslaviji trebali raditi za osnovne namirnice

Konvertibilna marka (KM), nacionalna valuta u Bosni i Hercegovini
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
23.09.2023.
u 07:11

Istraživanje je uzelo u obzir nekoliko ključnih indikatora kao što su kontrola cijena i zaštita potrošača, zaštita prava radnika, fiskalni i financijski sektor i realna ekonomska vrijednost plaća.

Jesu li 'dobra, stara vremena' ipak bila baš tako dobra? Čini se da nisu, barem to pokazuje istraživanje Središnje banke BiH o percepciji vrijednosti novca u kojem se istraživali jesu li stanovnici BiH živjeli bolje u 80-im godinama prošlog stoljeća.

Da bi došli do najtočnijeg zaključka, istraživanje je pokušalo odgovoriti na dva pitanja: Je li ekonomska vrijednost novca veća sada ili tijekom 1980-ih i je li sadašnji pravni i regulatorni okvir povoljniji u pogledu regulative, pristupa financijama i nabave roba i usluga?, prenosi N1.

Istraživanje je uzelo u obzir nekoliko ključnih indikatora kao što su kontrola cijena i zaštita potrošača, zaštita prava radnika, fiskalni i financijski sektor i realna ekonomska vrijednost plaća.

GALERIJA Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

Konvertibilna marka (KM), nacionalna valuta u Bosni i Hercegovini
1/10

Ekonomska kriza 1980-ih godina dovela je do ozbiljnih problema, uključujući devalvaciju, nesolventnost države i pad životnog standarda. Danas Bosna i Hercegovina pokušavaju uskladiti svoj pravni okvir s EU standardima, ali je suočena s izazovima uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije i koordinacijom ekonomske politike. 

VEZANI ČLANCI

Današnjim radnicima s prosječnom plaćom treba otprilike isto vremena ili čak nešto manje nego 1990. godine da kupe kruh, brašno, mlijeko, jaja i druge osnovne prehrambene artikle. Radniku je 1990. godine bilo potrebno više od mjesec dana da zaradi dovoljno novaca da kupi pećnicu ili komad namještaja dok mu je 2022. godine trebalo manje od pola mjeseca.

Analiza se također proteže na različite periode, kao što je 1986. – 1990. u odnosu na 2018. – 2022., kako bi se uzeli u obzir sezonski ili krizni efekti. Period 1986. – 1990. pokazao je nestabilnost cijena i disparitet plaća i cijena, dok je period 2018. – 2022. bio relativno stabilan do 2022. godine kada je inflacija porasla zbog globalnih kriza poput pandemije covida-19 i rata u Ukrajini.

Sve u svemu, osnovni prehrambeni proizvodi koštaju otprilike istu količinu radnog vremena za oba perioda, ali skuplji proizvodi su danas mnogo pristupačniji, piše N1.

VEZANI ČLANCI

Za kilu brašna se tako 1990. godine trebalo raditi 17 minuta dok je sad potrebno raditi 15 minuta. Za kilogram krumpira bilo je potrebno 24 minute 1990. a sada 13 minuta. Nema promjena u vremenu potrebnom za kupnju litre mlijeka (22 minute). Velika je razlika za ulje. Za litru ulja se 1990. godine trebalo raditi 54 minute, a sada 37. Uočava se i velika razlika za kilu kave (5 sati i 34 minute-2 sata i 35 minuta).

Mjesec dana i 11 sati bilo je potrebno raditi za električni štednjak dok je sada potrebno nešto više od 9 dana. Za kubik drva za ogrjev trebalo je raditi nešto više od 3 dana, a sada treba jedan dan i osam sati.

VIDEO Bili smo u prvom hrvatskom pametnom dućanu: Čim uđete 'skinu' vam 50 eura

Ključne riječi

Komentara 115

Avatar El Indio
El Indio
13:37 23.09.2023.

Da je Yuga bila tako dobra bila bi i dan danas. Zato se i raskopala a rat i nacionalizam je dokrajcio. Zasto se zapadna europa odrzala a istocna socijalisticka nestala?

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
09:02 23.09.2023.

Bilo kakva samostalna Hrvatska, pa bila i najgora zamisliva, još je uvijek bolja od Jugoslavije, pa i najbolje zamislive.

MI
miliša
07:44 23.09.2023.

Sami naivni mogu razmišljati da je u propaloj državi bilo bolje. Kredite navedene umjetne tvorevine zvane Jugoslavija otplaćujemo mi danas. Upravo zbog onih koji su dobivali stanove po privilegijama mi danas imamo problem. Isti ti ljudi su 90tih napravili katastrofalnu pretvorbu i privatizaciju. Samo jedna sitnica... moja obitelj je škrinju (zamrzivač) 80-tih otplaćivala 2 godine. Ja danas škrinju mogu kupiti od svoje plaće i napuniti je do vrha. O ostaloj tehnici da i ne govorim... Mudrom dosta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije