Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREČNE INFORMACIJE

Je li SAD ubio organizatora napada u Kabulu ili civile?

Evacuation at Hamid Karzai International Airport
Foto: US MARINES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
29.08.2021.
u 09:13

Za sigurnost u Kabulu, pa tako i američkih građana, odgovoran je Khalil Haqqani, za kojeg je SAD raspisao nagradu od 5 milijuna dolara

Kao što je i zaprijetio, američki predsjednik Joe Biden rekao je nakon samoubilačkog terorističkog napada u zračnoj luci u Kabulu, u kojemu je uz mnogo civila poginulo i 13 američkih vojnika, da će snažno i ciljano odgovoriti “kada odluče, u trenutku kada i gdje to budu htjeli” te naredio vojnim dužnosnicima da pripreme operativne planove za napad na ciljeve, vođe i objekte ISIL-a u Afganistanu.

SAD je pokrenuo napad bespilotnim letjelicama protiv, kako tvrde u Pentagonu, organizatora napada, Islamske države Khorasan (ISIL-K), ogranka terorista u Afganistanu. Središnje zapovjedništvo SAD-a priopćilo je da se napad dogodio u provinciji Nangarhar, istočno od Kabula i na granici s Pakistanom.

Je li doista ubijen organizator napada

Američki izvori tvrde da je likvidiran glavni organizator terorističkog napada koji se dogodio u zračnoj luci te dvojica terorista koja su bila u automobilu koji je bio meta bespilotnih letjelica. Međutim, stanovništvo u mjestu u kojem se napad dogodio tvrdi da je u napadu ubijeno troje ljudi koji nemaju veze ni s politikom ni s ISIL-om, da su to bila trojica mještana koja su se našla u tom trenutku u automobilu koji je gađao dron. Zasad pristižu samo šture informacije.

Amerikanci tvrde da je bespilotna letjelica došla iz jedne baze na Bliskom istoku, ne precizirajući koje, a talibani traže od Amerikanaca odgovore na pitanja tko je izvršio napad i tko je bio meta. Iz Pentagona dosad nisu rekli o kojem je teroristu riječ. Amaq, glasilo terorističke organizacije Islamske države, na svojim stranicama napad ne spominje. U Kabulu je situacija kaotična, dolaze kontradiktorne informacije.

I dok glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid tvrdi da su talibanske snage ušle u zračnu luku i preuzele kontrolu nad jednim njegovim dijelom, Pentagon to demantira tvrdeći da je zračna luka u Kabulu u potpunosti pod kontrolom američkih snaga, koje tamo imaju oko pet tisuća vojnika. Talibani tvrde da ih američka administracija pokušava nagovoriti da i nakon evakuacije, koja je određena do 31.,kolovoza, u zračnoj luci ostane jedan broj američkih marinaca kako bi je štitili.

Isto tako, Amerikanci bi htjeli, poput Rusije, Kine i Irana, ponovno otvoriti veleposlanstvo u Kabulu, ali pod uvjetom da ih štiti nekoliko stotina američkih marinaca. No talibani zasad odbijaju bilo kakav ostanak stranih trupa, bez obzira na to iz koje zemlje dolazile. Čak su odbili i ponudu turskog predsjednika Erdoğana da 500 turskih vojnika, koji su tu bili u sklopu NATO-ovih snaga, i dalje ostane u zračnoj luci, nakon čega je Turska bila primorana evakuirati svoje vojnike.

Zanimljivo je da Amerikanci traže suradnju s talibanima kako bi zaštitili svoje građane, kojih je tamo oko 1500, posjeduju dvojno državljanstvo te su ostali živjeti u Kabulu. Kako tvrde u Pentagonu, oni su meta ISIL-a. Ono što je indikativno jest to da je unatoč razlikama Islamska država Khorasan (ISIL-K) povezana s talibanima putem islamske mreže Haqqani. Organizacija ISIL-K ima jake veze s mrežom Haqqani, koja je pak bliski saveznik talibana. U ovom trenutku je najvažnije to da je za sigurnost u Kabulu, pa tako i američkih građana, odgovoran Khalil Haqqani, za kojeg je SAD raspisao nagradu od pet milijuna dolara.

Izbjeglice prihvaća i Albanija

Politički glasnogovornik pokreta talibana Suhail Shaheen otkrio je da su prošlog četvrtka u Dohi, glavnom gradu Katara, održali prvi službeni sastanak s francuskom delegacijom. Shaheen je rekao da su “francuski izaslanik Francois Richier i njegovo prateće izaslanstvo razgovarali s izaslanstvom predvođenim zamjenikom ravnatelja političkog ureda pokreta Sher Abbasom Stanikzaijem” te su dali jamstvo da će štititi francuske državljane koji će ostati živjeti u Kabulu.

Međutim, francuski predsjednik Emmanuel Macron ustrajan je u tome da francuski veleposlanik neće ostati u Afganistanu te će se povući. U međuvremenu nastavlja se evakuacija iz zračne luke u Kabulu. Nakon što su UAE, Katar i druge zemlje Zaljeva izrazile želju za prihvat Afganistanaca koji su surađivali sa SAD-om i NATO-ovim snagama, to je učinila i Albanija, u koju su sletjela dva zrakoplova evakuiranih Afganistanaca. Albanska vlada priopćila je da su 154 Afganistanca doputovala u dva odvojena zrakoplova u zračnu luku Tirane. Nakon što su njihovi zrakoplovi sletjeli, Afganistanci su odvedeni u studentski kampus, u kojem će ostati nekoliko tjedana prije nego što se presele u hotele u drugim gradovima.

Zanimljivo je i da su zbog nedostataka zdravstvenog osoblja talibani zatražili od svih zdravstvenih radnika, ponajprije žena, da se vrate na posao.

– Ministarstvo javnog zdravlja Islamskog Emirata savjetuje sve zaposlene žene da redovito dolaze na posao, bit će im omogućeno da bez prepreka izvršavaju svoje dužnosti – navodi se u priopćenju glasnogovornika talibana Zabihullaha Mujahida.

Međutim, žene su obeshrabrene i skeptične jer su čak i otjerane sa svojih radnih mjesta, što je izazvalo strah da će talibani ponoviti postupke iz svoje prijašnje vladavine, prije 2001., kada ženama nije bilo dopušteno da rade.

Aktivistice smatraju da je razlog za taj poziv ponajprije nedostatak zdravstvenog osoblja, a zatim i velik međunarodni pritisak na talibane te su uvjerene da će se brzo sve vratiti na staro, odnosno da žene neće imati nikakvo pravo čim talibani učvrste svoju vlast i dobiju međunarodno priznanje.

VIDEO Užas u Kabulu: Poginulo više od 90 ljudi, 150 ranjenih u eksplozijama

Ključne riječi

Komentara 33

KI
kimi
09:20 29.08.2021.

U američkim napadima nikada ne ginu civili jer to za njih nisu ljudi, to je kolateralna greška...

PL
@ploto@
10:09 29.08.2021.

Da nisu opet svatove bombardirali slučajno ?

ZA
zagabria111
09:57 29.08.2021.

Amerika je kao rotvajler koji bjesomučno grize oko sebe a ni sam više ne zna zašto. Oni su zatvorili krug od napredne zemlje do štetne diktature

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije