Naslovnica Vijesti Hrvatska

DW: Javni trošak za spašavanje turista Hrvatskoj se definitivno isplati

Ukupni trošak tzv. neodgodive zdravstvene zaštite za strane državljanje u Hrvatskoj je u 2017. dosegnuo približno 14,5 milijuna eura. piše Deutsche Welle
03. rujna 2018. u 20:12 19 komentara 8652 prikaza
HGSS
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Malo je onih koji se barem jednom do sada nisu zapitali koliko koštaju zdravstveni, sigurnosni, infrastrukturni i drugi troškovi boravka turista u Hrvatskoj. Iako se sve stavke ne tretiraju jednako,  činjenica je da zemlji ostaje nezanemariv sigurnosni i zdravstveni teret.

ozlijeđen penjač VIDEO Pogledajte kako su HGSS-ovci spašavali penjača helikopterom usred nevremena

Bolničke i slične medicinske usluge naknadno se kompenziraju između država, što je naročito podrobno regulirano unutar Europske unije, te s obzirom na tzv. neodgodivu zdravstvenu zaštitu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), prošle je godine takvu pomoć u RH koristilo oko 120 tisuća turista iz drugih zemalja EU-a, prenosi DW

Ukupni trošak koji su prouzročili dosegnuo je približno 14,5 milijuna eura. Sav iznos vjerojatno još nije naplaćen, budući da je za tu obavezu propisan rok od 18 mjeseci. Za usporedbu, 2017. je oko 14.700 hrvatskih državljana koristilo isto pravo u drugim članicama EU-a, najviše u Njemačkoj i Austriji, u vrijednosti od 8,7 milijuna eura.

HGSS-ova akcija spašavanja na Ziru Pao s vrha HGSS spasio 'planinara' u sandalama: 'Više sreće nego pameti'

- Napominjemo da se s europskom karticom zdravstvenog osiguranja zaštita za vrijeme privremenog boravka na području drugih država članica EU-a koristi neovisno o razlogu boravka, pa uz turizam to može biti i službeni put, privremeni rad, školovanje i slično“, kažu iz HZZO-a.

Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam u Zagrebu smatra da trošak pružanja zdravstvenih usluga i usluga spašavanja ne bi trebao biti jedini kriterij za procjenu je li pružanje tih usluga opravdano.

hgss Dramatično Makedonski planinar na Paklenici padao 15 metara i ostao visjeti na 120 metara visine

- Pogotovo to važi zemlji poput Hrvatske u kojoj je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih aktivnosti, ističe  Treba istaknuti da intervencije Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) ne podliježu obvezi naplate. 

HGSS spašavao penjača na Biokovu: 

[video: 26489 / HGSS spašavao penjača na Biokovu]

 

Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

 • wolf_cro:

  A gdje se u cijelu priču uklapaju Slovenci?

 • Avatar cuvarkuca
  cuvarkuca:

  Nama se isplati, a Austriji ne, pa naplaćuje. Postoji putno osiguranje, pa neka gospoda uplate doma prije puta osiguranja. Za 200-250 kuna se dobije polica koja pokriva troškove liječenja zbog bolesti ili nezgode do 50.000 eura, a mogu se ugovoriti ... prikaži još! i drugi rizici. Kome mažete oči da se nama isplati?

 • Avatar Django
  Django:

  Dakle HGSS spašava a HZZO naplaćuje. To se zove dobar posao.