Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fimi media na sudu

'Jarnjak me ucijenio smjenom da se javim Barišiću kad god me zove'

andrej sardelić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
10.09.2012.
u 07:15

Sardelić je, naime, potpisao odluku o dodjeli posla Fimi mediji koja se tiče organizacije božićnog domjenka Hrvatske pošte

U nastavku suđenja Ivi Sanaderu, HDZ-u  i ostalima optuženima u aferi Fimi medija svjedoči bivši šef uprave Hrvatske pošte Andrej Sardelić.

Trebao je svjedočiti Božidar Longin, bivši član uprave Hrvatskih šuma. No ispričao se jer mu je prije zakazana rasprava na Općinskom sudu u Imotskom.

Na klupu za svjedoke sjeo Andrej Sardelić koji je na čelu uprave Hrvatske pošte bio od 2004. godine. 

Svjedoči kako ga je Kalmeta upoznao s Barišićem i da mu je "naređeno" da Pošta sve svoje marketinške poslove ubuduće obavlja preko Fimi medije, kako bi se prelomio HDZ-ov dug iz 1999. HP-u, a riječ je o iznosu od 1,5 do 2 mil. kuna.

Kad se Sardelić nije javio Barišiću na telefon, pozvan je u tajništvo HDZ-a gdje ga je "oprao" glavni tajnik Ivan Jarnjak koji ga je upozorio na ponašanje.

– Tko sam ja da si dopuštam da se ne javljam na telefon, rekao mi je. Da znam kako sam postavljen, da tako mogu biti i smijenjen – kazao je svjedok. Morao je Barišiću dati broj mobitela, kazao mu je tada Jarnjak i naredio da mu se javi kad god ga ovaj bude zvao. Požalio se kako je obraćanje bilo grubo, kavu koju je naručio nije stigao ni promiješati, kamoli popiti te je nakon "ribanja" bio istjeran uz riječi: "Nemaš ti što više ovdje tražiti".

Sa stručnim službama održao je nakon toga sastanak i dao im naputak u vezi s Fimi medijom da s njima surađuju kako bi se riješio dug HDZ-a HP-u. Nije se miješao u proceduru.

Tijekom 2006. HP je s Fimi medijom imao dva veća posla: 15 godina od prve poštanske marke te organizaciju božićnog domjenka. Poslovi su se direktno dogovarali.

Sardelić je smijenjen krajem veljače 2007. godine, oko mjesec dana nakon sastanka s Barišićem u Carini kad je odbio poslušati naredbu da se svi marketinški poslovi Pošte u 2007. daju Fimi mediji. Neslužbeno mu je, kaže, njegov nasljednik kazao da mu je rečeno "tako se završi kad se ne sluša".

Sardelić je, naime, potpisao odluku o dodjeli posla Fimi mediji koja se tiče organizacije božićnog domjenka Hrvatske pošte. Sardelić se navodno poslije opravdavao da je to učinio pod pritiskom.

>>Sanader ignorirao prosvjedničke pokliče 'Vrati pare, stidi se!'

>>USKOK provjerava ugovore bivših direktora H. pošte s Fimi medijom

9.30 sati

Božidar Longin ispričao se zbog prije zakazane rasprave na sudu u Imotskom.

Na klupu za svjedoke sjeo je Andrej Sardelić koji je u Pošti radio od 2003. godine. I danas radi u HP-u.

Od prosinca 2004. do veljače 2007. bio je članom uprave, odnosno predsjednikom uprave.

U rujnu 2006. pozvan je u ured ministra Kalmete gdje ga je ovaj upoznao s Barišićem kazavši da je to rizničar stranke i čovjek zadužen za marketing. 

– Barišić mi je rekao da postoji problem između Hrvatske pošte i HDZ-a – kaže svjedok. Spominjao je dug s kraja 90-ih, HDZ-ovo dugovanje Pošti te da bi se problem trebao riješiti poslovanjem s Fimi medijom, da bi marketinške poslove trebalo odraditi preko te firme. Rekao mi je da će mi se javiti direktorica te firme, a ja sam dodao da imamo neki projekt izlaska marke, kaže Sardelić.

Kalmeta nije previše komentirao naš razgovor, samo je kazao da se to treba riješiti do kraja godine.

Radilo se o iznosu od milijun i pol do dva milijuna kuna. Pitao sam očekuje li on stvarno da ćemo sve poslove marketinga obavljati preko Fimi medije.

Shvatio sam to kao svojevrsnu naredbu. Znao sam da u slučaju bilo kakvog postupka ovrhe ili prisilne naplate to znači da je uprava smijenjena jer ne bi bilo dobro ni za Poštu ni za HDZ da je HDZ dužan Pošti.

Implicitno mi je Barišić rekao da ne bi bilo lijepo da se čuje da HDZ duguje Pošti.

Dan ili dva poslije toga Jurak je došla, primio sam je u uredu i rekao da znam zašto je došla. Rekao sam da postoji procedura za ovaj projekt i da se javi službama marketinga. Nismo puno razgovarali, ali dobio sam dojam da gospođa nije bila zadovoljna, kaže svjedok.

– Je li s vama kasnije kontaktirao Barišić – pita tužiteljica Mostečak.

– Da. Tajnica mi je rekla da me dva puta zvao, no nisam imao vremena. Pa me nazvao Kalmeta i rekao da se javim Barišiću. Kad sam ga zvao, on se meni nije htio javiti i shvatio sam da postoji problem. Sljedeći dan išao sam na posao i mobitelom me zvao Kalmeta da dođem u HDZ gdje me on dočekao pa smo otišli u ured glavnog tajnika gdje su bili i Jarnjak i Barišić. Nisam pošteno ni promiješao kavu kad su me upozorili na moje ponašanje, što si ja dopuštam, znam li na koji sam način postavljen, da isto tako mogu biti smijenjen, da nije moje da se ne javljam, upozoren sam na svoje ponašanje...

Na sutkinjino pitanje tko mu je to rekao kaže Jarnjak. S tim da je Barišić kimao glavom.

– Ružno sam se osjećao – nadovezuje se.

Morao je dati broj mobitela M. Barišiću i rečeno mu je da se mora javiti kad ga on zove, inače "zna što slijedi".

10.00 sati

– Tijekom 2006. godine u dva posla s Fimi medijom održane su radničke igre u Solarisu gdje sam bio na otvaranju kao predsjednik uprave i tamo se sastao s Kalmetom koji me pitao kako idu poslovi s Fimi medijom. Rekao sam po propisima. Početkom 2007. Barišić me pozvao u Carinu i rekao da bi u 2007. sve marketinške poslove HP trebao odraditi s Fimi medijom. Rekao sam da ne mogu, da postoji zakonska procedura, no Barišić mi je rekao da nađem način i dao mi kopiju ugovora s Inom ili nekim drugim poduzećem i da bi HP po tom modelu trebao raditi.  Kazao sam da razumijem što se od mene očekuje, ali da tako ne mogu raditi. Kasnije sam čuo da je to bio jedan od razloga da me se smijeni u veljači 2007. godine – kaže svjedok.

10.05 sati

Unakrsno ispitivanje počeo je Čedo Prodanović kojeg je zanimalo kako ocjenjuje poslove koje je obavljala Fimi medija. Sardelić kaže da je bio zadovoljan i kako su posao obavili profesionalno. Na domjenak, kaže, došao je čak i predsjednik Mesić.

Sardelić dalje kaže da je službeni razlog za njegovu smjenu stigao od NO-a.

– Radi se o kolegi Krešiću koji mi je rekao da se tako završava kada se ne sluša – objašnjava kako je saznao pravi razlog svoje smjene.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem Ivana Mravka.

Komentara 30

BZ
Branko Zajec
14:52 10.09.2012.

Nadam se, da je nakon ovih svjedočenja, upražnjen prostor i za Kalmetu i za Jarnjaka. Na čudan način su do sada izbjegavali pravdu, ali sada bi doista pravda morala biti primijenjena i na njih dvojicu.

Avatar pf
pf
09:04 10.09.2012.

Ugledni građani. Primjer domoljublja....:)

LP
Lebron Petrovic
14:50 10.09.2012.

E da mene zove u 2 po noći ne bi bio u komadu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije