Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAKAHAMA

Japansko pravosuđe naredilo zatvaranje nuklearnih reaktora

Takahama
Foto: Reuters/PIXSELL
09.03.2016.
u 12:08

Tom su sudskom odlukom obuhvaćene jedinice 3 i 4 centrale Takahama

Japanski sud naredio je danas iz sigurnosnih razloga zaustavljanje nuklearnih reaktora koji su tek pušteni u pogon, podupirući svoju presudu lekcijama naučenima iz nesreće u Fukushimi prije pet godina.

Tom su sudskom odlukom obuhvaćene jedinice 3 i 4 centrale Takahama iako su dobile tehničko i političko zeleno svjetlo za ponovno puštanje u pogon.

"U svjetlu nesreće u Fukushimi ostaju pitanja vezana uz mjere zaštite od tsunamija i planove za evakuaciju", istaknuo je sudac.

"Ne možemo reći da je tvrtka iznijela dovoljno objašnjenja oko plana sigurnosti", ocijenio je sudac.

Podnositelji tužbe, skupina od 29 osoba iz prefekture Shiga, susjedne prefekturi Fukui gdje se nalaze reaktori Takahame, izrazili su zadovoljstvo pred kamerama na izlasku sa suda.

Taj preokret u sudskoj sagi oko Takahame udarac je vladi Shinza Abea koja tvrdi da japanska nuklearna postrojenja mogu ponovno krenuti s radom bez bojazni u trenutku kad im nuklearne vlasti izdaju potvrdu da su usklađena s novim oštrijim normama.

>> Lokalno stanovništvo jede radioaktivnu hranu 30 godina nakon Černobila

>> Bivši japanski premijer: 'Izbjegli smo nuklearnu kataklizmu u posljednji tren'

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
12:59 09.03.2016.

znači, japan zove ruse za plin. ide projekt plinovoda i lng-a na sahalinu dalje. ovo je u stvari pobjeda...rusa?! katarski lng im je preskup u odnosu na ruse koji su im blizu. smijurija. nuklearke su najjeftiniji izvor struje. nego, nema, nema nekih naslova i pisanja 'stručnjaka' o opasnoj i nesigurnoj zapadnoj nuklearnoj tehnologiji, kao što je slučaj kad se spomenu ruski. kako bi to izgledalo, 'super moderni japanski/američki/britanski/francuski/... reaktor je nesiguran...' za rusko se barem znalo što je razlog, ljudski faktor, isključili sve sigurnosne mehanizme. al za ovo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije