Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Japan stoji uz Hrvatsku

KAJI Misako, Veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj
16.04.2020.
u 08:45

KAJI Misako, Veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj

U deset mjeseci mojeg mandata, na moje oduševljenje otkrila sam da Hrvatska otvorenih ruku prihvaća kulturu dalekoistočne otočne zemlje udaljene 9300 kilometara, s jezikom potpuno drugačije strukture i kuhinjom koja traži istančani okus. A isto vrijedi i za drugu stranu. Čak i u vrijeme rata za neovisnost, ONO Kazushi dirigirao je u KD Vatroslav Lisinski. Od 1988. do 1996. godine bio je šef-dirigent Zagrebačke filharmonije, a kasnije je za jedan turistički vodič izdan u Japanu o Hrvatskoj napisao članak. U njemu se prisjeća Zagreba, „šetnji ulicama, gdje tu i tamo čovjek naiđe na zgrade i djeliće prirode koji su sačuvali svoju izvornost koja kao da vibrira nekim posebnim, bogatim zvukom orkestra“. Profesor Vladimir Devidé, poznati matematičar, koji je studirao u Japanu početkom 1960-tih, širio je haiku u Hrvatskoj koja je kasnije, uz Japan i SAD, zauzela treće mjesto u svijetu po broju haiku pjesnika u odnosu na broj stanovnika. U travnju 1995. Mate Granić, čije su pregovaračke vještine pridonijele putu njegove zemlje od proglašenja neovisnosti do predsjedništva EU, primio je u Ministarstvu vanjskih poslova na Zrinjevcu japanskog ministra vanjskih poslova KONO Yoheija. Ministarski posjet ponovio se na istom mjestu kada je njegov sin KONO Taro posjetio novoimenovanog ministra Gordana Grlića Radmana u kolovozu prošle godine. Dvije zemlje dijele ne samo uvide u kulturu, nego i iste vrijednosti.

Dva tjedna prije najgoreg potresa koji je u zadnjih 140 godina pogodio Zagreb, stotine je Zagrepčana u katedrali pohodilo misu za žrtve potresa i tsunamija koji su u ožujku 2011. pogodili sjeveroistok Japana. Simpatije i geste podrške na putu su iz Japana da uzvrate solidarnost. Kada završi pandemija, želim ponovno započeti natjecanja u judu, koto koncerte ili radionice origamija koje mame majstorske hrvatske talente u mojem skromnom pokušaju da dam podršku.

Grad Tokamachi, grad domaćin Hrvatske nogometne reprezentacije tijekom svjetskog nogometnog prvenstva 2002., pripremao se ugostiti hrvatske sportaše u sklopu Olimpijskih igara 2020. Sada iščekuje ljeto 2021 kako bi ih ugostili, a mi svi zajedno radimo na tome da se to i ostvari.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije