Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SUMMIT

Japan priprema sastanak svog premijera Abea i Kim Jong Una

Shinzo Abe
Yuri Gripas/DPA/PIXSELL
14.06.2018.
u 07:54

Tokio, koji je posljednjih mjeseci ostao po strani kada se radilo o Sjevernoj Koreji, sada želi izravno s Pjongjangom razgovarati o pitanju japanskih građana koje su oteli sjevernokorejski agenti 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća.

Japan priprema susret između svog premijera Shinza Abea i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, nakon američko-sjevernokorejskog summita održanog ovog tjedna, javilo je u četvrtak više japanskih medija.

Tokio, koji je posljednjih mjeseci ostao po strani kada se radilo o Sjevernoj Koreji, sada želi izravno s Pjongjangom razgovarati o pitanju japanskih građana koje su oteli sjevernokorejski agenti 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća, što je za Tokio prioritetno pitanje.

Japanski dužnosnici predviđaju više scenarija, a među njima i onaj da Abe u kolovozu posjeti Pjongjang, javio je list Yomiuri Shimbun, spominjući i mogući sastanak na marginama ekonomskog foruma u rujnu na ruskom dalekom istoku. Više japanskih medija piše u četvrtak da je Kim u utorak na summitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom pokazao spremnost na susret s Abeom.

Abe je pak već javno rekao da bi želio izravno razgovarati s Pjongjangom kako bi se riješilo pitanje otetih ljudi. Dužnosnici japanskog ministarstva vanjskih poslova predviđaju razgovore sa sjevernokorejskim kolegama prigodom konferencije o sigurnosti koja se ovaj tjedan održava u Mongoliji.

"Ako se posjet Pjongjangu u kolovozu pokaže kompliciranim", Abe bi mogao razgovarati s Kim Jong Unom na marginama ekonomskog foruma koji je predviđen u Rusiji od 11. do 13. rujna, javlja list Yomiuri.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije