Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIJA

Počelo liječenje prvog Britanca zaraženog ebolom

William Pooley
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
25.08.2014.
u 09:11

Japanci bi lijek mogli ponuditi prije zahtjeva WHO-a

U Londonu je započelo liječenje prvog Britanca zaraženog ebolom, prenosi BBC. William Pooley (29) dragovoljno je otišao u zapadnu Afriku brinuti o žrtvama epidemije, no i sam se zarazio. Iz Sierra Leonea jučer je prebačen RAF-ovim vojnim zrakoplovom C-17, a do bolnice Royal Free stigao je pod policijskom pratnjom.

Liječenje se odvija u izoliranoj jedinici za pacijente s visoko zaraznim bolestima, jedinoj takvoj u Europi. Oko pacijenta je postavljen posebni šator koji liječnicima omogućuje da rade, ali ih istodobno štiti od zaraze. Šator ima i vlastiti ventilacijski sustav koji čisti zrak prije puštanja u atmosferu.

Japan nudi lijek

Japan bi pod određenim uvjetima mogao ponuditi još neodobreni lijek protiv ebole čak i prije no što to zatraži Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Rekao je to glavni tajnik vlade Yoshihide Suga na današnjoj konferenciji za medije, prenosi Reuters.

Suga je rekao da će Japan surađivati s WHO-om te da je spreman dati doprinos u borbi protiv epidemije u kojoj je u Africi umrlo više od 1400 ljudi.

U pregovorima

– Obaviješten sam da bi medicinski profesionalci mogli zatražiti T-705 u hitnom slučaju čak i prije odluke WHO-a. U tom slučaju, odazvat ćemo se pod određenim uvjetima – rekao je Suga.

T-705 je razvojna šifra za favipiravir, lijek protiv gripe. Japanski Fujifilm i američki partner MediVector pregovaraju s Američkim uredom za hranu i lijekove (FDA) o podnošenju zahtjeva da se upotreba lijeka proširi i na liječenje ebole.

>> Iz bolnice pušteni Amerikanci izliječeni od ebole: 'Danas je čudesan dan'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije