Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvaci petnaestak slovenskih stranaka otkrili su pred izbore svoju imovinu

Janša se žali da su u EU deset puta veće plaće

janez-txt.jpg
import
23.08.2008.
u 15:50

U kakvoj kući stanuju, gdje imaju vikendicu, kakav auto voze, koliko godišnje zarade, kakvo je njihovo obiteljsko bogatstvo ili kakvim se hobijem bave Janez Janša, Borut Pahor, Andrej Bajuk, Karel Erjavec, Katarina Kresal, Bojan Šrot, Zmago Jelinčič, Gregor Golobič i ostali prvaci petnaestak slovenskih stranaka prve su i najkompletnije informacije koje su uoči petih općih izbora njihovi potencijalni birači već dobili.

Na kakvu razinu osobnog i društvenog standarda te kakvoću života u iduće četiri godine Slovenci mogu računati, saznat će tek tijekom prekjučer započete jednomjesečne službene kampanje koja će potrajati do dana uoči izlaska na birališta 21. rujna.

Slovenska se politička elita na svoj sadašnji standard ne može požaliti. Aktualni premijer i prvak vladajuće Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša vlasnik je trosobna stana u središtu Ljubljane za koji je dao 200 tisuća eura, vikendice u Bovcu vrijedne 54 tisuće eura i automobila marke volvo, a lani je zaradio dobrih 79 tisuća eura.

Nema dionica
– Kada sam kao predsjedatelj EU mojim europskim kolegama rekao kolika mi je godišnja zarada, nisu mi vjerovali. Oni zarade barem deset puta više – požalio se Janša koji nema nikakvih vrijednosnica, umjetnina, ušteđevine ni dionica u poduzećima.

Nešto je skromnijeg imovinskog stanja Janšin najozbiljniji politički protivnik, šef oporbene socijaldemokratske stranke (SD) i slovenski eurozastupnik Borut Pahor koji ima trećinski vlasnički udio u obiteljskoj kući vrijednoj sto tisuća eura, vozi renault 4, a godišnja mu je zarada dobrih 75 tisuća eura. Ni Pahor nema umjetnina, a portfelj vrijednosnica težak mu je 138 tisuća eura.


Janez Janša sa djevojkom

Zaradivši 182 tisuće eura, najveću je zaradu lani imao prvak vladajuće Pučke stranke (SLS) Bojan Šrot koji je suvlasnik nekretnine vrijedne 300 tisuća eura, auta nema, ali je vlasnik nekoliko dionica slovenskih poduzeća. Predsjednica liberalno-demokratske stranke (LDS) Katarina Kresal lani je zaradila gotovo 45 tisuća eura i za 306 tisuća eura prodala vrijednosne papire, nema nekretnina ni umjetnina, a vozi porsche cayenne.

Vlasništvom kuće u središtu Ljubljane, vrijedne pet milijuna eura, u kojoj je i sjedište Slovenske nacionalne stranke (SNS), pohvalio se njezin predsjednik Zmago Jelinčič koji je lani zaradio nešto više od 60 tisuća eura i vozi audi 1,9. Slovenskoj javnosti poznat kao kolekcionar umjetnina i starina, među kojima je i Titova bista u vrtu njegove kuće, Jelinčič ne želi otkriti kolika je njihova vrijednost.
Vlasnik sam mnogih umjetnina, ali ne očekujete valjda da ću javno objaviti njihov popis i uz to još dati kod alarmnog sustava svoje kuće, kaže Jelinčič.

Sam naslikao
Umjetnine je u predstavljanju svoje imovine naveo još samo predsjednik stranke umirovljenika DeSUS te ministar obrane Karel Erjavec, ali je sve slike sam naslikao, pa su za njega od neprocjenjive vrijednosti. Godišnja mu je zarada lani bila samo ministarska plaća, a suvlasnik je kuće i dvosobnog stana čiju vrijednost nije dao ocijeniti.

Uz dobre 63 tisuće eura godišnje ministarske plaće predsjednik Nove Slovenije (NSi) Andrej Bajuk dobije i 102 tisuće eura mirovine iz inozemstva, a suvlasnik je ljubljanskog stana vrijednog 600 tisuća eura. Predsjednik oporbene stranke Zares, nastale raspadom Drnovšekove liberalno-demokratske stranke (LDS), Gregor Golobič lani je zaradio 51 tisuću eura, vlasnik je stana u Ljubljani (121 tisuća eura), gradi kuću i vlasnik je parcele u slovenskoj Istri vrijedne 53 tisuće eura, a vozi peugeot 807.

Slovencima koji su odmor proveli u Hrvatskoj njegova je stranka prva poslala pozivnicu za izlazak na izbore s desetak jumbo-plakata postavljenih na hrvatskom teritoriju u blizini granice sa Slovenijom.
Tako smo odlučili jer u Sloveniji plakate nije moguće postaviti prije 4. rujna, ali i zato što tako nešto do sada još nitko nije napravio. Plakati se porukom 'izbori se za svoje pravice' obraćaju slovenskim turistima koji se s odmora u Hrvatskoj vraćaju kući, kažu u Zaresu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije