Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JANŠA PROTIV TÜRKA

Janša pokrenuo postupak smjenjivanja predsjednika Türka

Danilo Turk
AFP
28.01.2010.
u 15:42

Slovenska oporba izgurala je prijedlog opoziva predsjednika zbog davanja odličja Tomažu Ertlu, ali nema šanse da u parlamentu taj prijedlog i izglasa.

LJUBLJANA – Odluka predsjednika Slovenije Danila Türka da bivšega državnog tajnika za unutarnje poslove Tomaža Ertla odlikuje najvišim državnim odlikovanjem razlog je da se protiv predsjednika pokrene ustavna tužba, tzv. impeachment i zatraži njegovo smjenjivanje. Prijedlog prve ustavne optužbe u 20-godišnjoj povijesti slovenskog parlamentarizma podnio je jučer čelnik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša uz potporu čelnika oporbene Pučke stranke (SLS) Radovana Žerjava. Oni među 90 zastupnika Državnog zbora imaju 33 zastupnika što je dovoljno da se njihov zahtjev nađe na dnevnom redu pa će o Türkovoj odgovornosti parlament raspravljati u ožujku. Za prihvaćanje takve odluke potrebna je apsolutna većina od 46 glasova pa predsjednik parlamenta Pavel Gantar objašnjava da takav prijedlog nema puno izgleda da prođe.

Premda je Ertl državno odlikovanje zaslužio za uspješno provedenu akciju "Sever" kojom je slovenska milicija 1989. godine spriječila najezdu Miloševićevih mitingaša na Ljubljanu, Janša tvrdi da je Ertl svojedobno bio i šef tajne policije te je izravno odgovoran za sustavna kršenja ljudskih prava. Poznato je da je Ertl u to vrijeme odobrio nalog za Janšino uhićenje koje su tražile vojne vlasti u Beogradu. Parlament treba predložiti Ustavnom sudu da utvrdi Türkovo kršenje ustava i ostalih zakona i zbog toga mu treba oduzeti funkciju predsjednika države, kaže Janša i dodaje da je njihov prijedlog ustavne tužbe potkrijepljen dokazima u 22 priložena dokumenta.

Komentara 9

OB
-obrisani-
17:13 28.01.2010.

Ja bi smijenio cijelu Sloveniju za Austriju.... he-he-he

DU
Deleted user
16:08 28.01.2010.

Imamo mi izreku koja prevedena na talijanski glasi: Ma che kaco! U tom humorističkom stilu bismo mogli prokomentirati Janšin potez: Ma che impeachment! Naime, jasno je kao suza da Janša cijeli život traži krivce za svoju kalvariju u slučaju tzv. procesa 4-orici kad je plakao kao ljuta godina u pritvoru i kad su ga slamali. I Kučan je niz godina figurirao kao onaj koji mu je \"smjestio\" i zato je Janša dolaskom na vlast krenuo rušiti sve što smrdi na crvene (prva žrtva je bio Janković, a dalje nastavite sami niz ukoliko znate zbivanja na slov. sceni). Poslije se ispostavilo da doduše traje taj legendaran animozitet Kučana i Janše, ali da je Janša posumnjao da to nije djelo samo Kučana. Ertl pak zadovoljava i uvjete pozicije, uvjete da je tvrdolinijaš čvrste ruke i da mu je to operativno \"smjestio\" pa je Janša krenuo u još jedan suludi potez (nakon što je tužio novinara i finsku TV kuću zbog iz svemira evidentne korupcije u slučaju \"Patria\" oklopnjaka). I to bi bilo skoro sve bitno u toj epizodi Janša vs crveni - uz napomenu da je Tűrk provjerni exSFRJ kadar koji je uživao u plaćici pri UN (zamjenik gl. sekretara UN!) iz SFRJ budžeta dok se Slovenija borila protiv tenkova iz kasarni JNA. Pa nije ni čudo da i nakon svega, kao što mu je Rupel to stavio pod nos, Tűrk ipak ima razumijevanja za ondašnje tvrdorukaške kadrove. Ipak je to nostalgija Yugo predznaka! Taj pak miting u LJ nije bio spriječen po liniji dalekovidnosti nego jednostavno Ertl je htio pokazati BG tko je gazda \"v domačem dvorišču\". Za to je naknadno odlikovan!

OB
-obrisani-
17:22 28.01.2010.

Turk je naš igrač.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije