Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'JANŠIN ČOVJEK'

Janša će za Hrvatsku imenovati povjerenika

Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
1/4
11.03.2020.
u 09:39

Budući šef slovenske diplomacije Anže Logar najavioje jučer pred parlamentarnim Odborom za vanjsku politiku peglanje narušenih odnosa s prvim susjedom

Kandidat za novog slovenskog ministra vanjskih poslova Anže Logar najavio je jučer tijekom svog predstavljanja pred parlamentarnim Odborom za vanjsku politiku imenovanje posebnog povjerenika za odnose s Hrvatskom. Prema njegovim riječima, u odnosima s Hrvatskom došao je čas za tihu diplomaciju.

Logar, kojeg je novi slovenski premijer Janez Janša predložio za novog šefa slovenske diplomacije, protiv je toga da se Ljubljana u svakodnevnom diplomatskom dijalogu s Hrvatskom usredotoči isključivo na hrvatsko neizvršavanje arbitražne odluke o granici. Kada je riječ o odnosima s Hrvatskom, Logar smatra da Slovenija s Hrvatskom treba blisko surađivati i podržati inicijative koje će dovesti do jačanja odnosa i međusobnog povjerenja, ali uz uvažavanje slovenskih nacionalnih interesa i istodobno osiguravanje poštivanja međunarodnog prava i odluka međunarodnih sudova. Logarov je cilj, kako je rekao, ostvarivanje slovenskih nacionalnih interesa i primjena već donesenih odluka, ali uz njegovanje dobrih odnosa s Hrvatskom.

Kazao je kako je pozitivno što s predsjedničke razine stižu inicijative za jačanje povjerenja u odnosima s Hrvatskom, a čini mu se i kako od strane slovenskog Ministarstva vanjskih poslova u tom pogledu u posljednje vrijeme nije bilo dovoljno agilnosti ni inicijative. U sadašnjem Ministarstvu vanjskih poslova, kako je ocijenio, nije bilo bliskih kontakata u odnosima s Hrvatskom, a niti pravog uvida u kompleks cjelovitih odnosa s Hrvatskom. Ograđujući se kako možda nema točan uvid i kako se možda vara, Logar je podvukao kako slovensko Ministarstvo vanjskih poslova nije imalo, kako je rekao, optimalan pregled nad cijelom paletom odnosa s Hrvatskom. No, dodao je, Hrvatska je samo jedna od susjeda s kojom Slovenija ima otvorena pitanja, koja će se prije ili kasnije riješiti.

Zato predlaže jačanje parlamentarnih kontakata s Hrvatskom, smatrajući da bi Slovenija, kako bi imala bolji pregled nad cjelokupnim odnosima, trebala imenovati posebnog povjerenika za odnose s Hrvatskom. Taj će povjerenik, prema njegovim riječima, djelovati brže i agilnije kako se stvari budu rješavale. Potrebu za boljim odnosima s Hrvatskom, ali i drugim susjednim državama, Logar objašnjava “strateškim razlozima” kao što su aktualna migrantska kriza i kriza zbog koronavirusa, a sličnih izazova, prema njegovoj ocjeni, ubuduće će biti i više.

Logarov nastup pred parlamentarnim odborom prva je konkretna naznaka korekcije dosadašnje politike Ljubljane prema Zagrebu. Naime, dvije posljednje slovenske vlade uvjetovale su dijalog s Hrvatskom priznavanjem i implementacijom arbitražne odluke, a s obzirom na to da Hrvatska ne priznaje arbitražnu odluku, politički dijalog između Hrvatske i Slovenije posljednjih nekoliko godina bio je praktično zamrznut.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:46 11.03.2020.

Ej Grdašiću ! Italija nije dobila Rijeku od Pavelića. Ajde neću ti reći. Potrudi se pa nađi darodavca. Ovo ti je "krivi navod"

Avatar GRDASIC
GRDASIC
10:07 11.03.2020.

Vidimo da Horvaška ima puno pretendenata na svoj teritorij a pritom ne čine ništa i manje od ništa. Iredenta ona Talijanska bi vratila teritorije koje je Ducce dobio od Ante Pavelića, Slovenija bi također dio kolača, Mađari se ne mogu pomiriti s situacijom da Međimurje nije njihovo (Trianonski ugovor), zemlja Srbija bi koridor Vukovar, virovitica Knin do Karlobaga, zemlja Bosna bi svoj dio, Crna gora bi Dubrovnik i sve oko njega. Uglavnom nitko živ se više ne sjeća bivših granica Jugoslavenskih republika i odluke Badinterove komisije koje su SVI PRIHVATILI. Naravno neki s prekriženim prstima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije