Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jandroković pisao Ustavnom sudu jer Sabor još nije donio novi zakon o pobačaju

Podsjetimo, Ustavni sud je 21. veljače 2017. godine rješenjem obvezao Sabor da u roku od dvije godine donese novi zakon jer je stari donesen u 70-im godinama prošlog stoljeća zastario
01. ožujka 2019. u 13:07 11 komentara 85 prikaza
Gordan Jandroković
Foto: Patrik Maček/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković dopisom je danas izvijestio Ustavni sud RH da Sabor nije u zadanom roku donio novi Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Podsjetimo, Ustavni sud je 21. veljače 2017. godine rješenjem obvezao Sabor da u roku od dvije godine donese novi zakon jer je stari donesen u 70-im godinama prošlog stoljeća zastario, ali i naglasio da Sabor ne može donijeti zakon kojim bi se zabranio prekid trudnoće.

Zagreb: Okrugli stol "Zakon o pobačaju za 21. stoljeće - Vjerujemo ženama" Zakon o prekidu trudnoće Pobačaj mora biti dostupan bez savjetovanja i komisija

- Poštovani predsjedniče Ustavnog suda, želim Vas izvijestiti kako Hrvatski sabor nije izvršio Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske od 21. veljače 2017. u predmetu broj: U-I-60/1991 i dr. u roku određenom predmetnim Rješenjem. Prema informacijama kojima raspolažem, Vlada Republike Hrvatske je, kao jedan od ovlaštenih predlagatelja, po donošenju Rješenja pokrenula niz aktivnosti s ciljem buduće pravne regulacije navedenog pitanja.

Odlukom ministra zdravstva Milana Kujundžića od 10. studenoga 2018. godine osnovano je Povjerenstvo sastavljeno od eminentnih stručnjaka na području medicine, bioetike i prava, sa zadaćom da utvrdi i evaluira iskustva država članica Europske unije koja se odnose na pitanje prekida trudnoće. Uzimajući u obzir rezultate provedenih analiza te vodeći računa o činjenici da je prekid trudnoće kompleksno etičko, medicinsko, znanstveno, svjetonazorsko i pravno pitanje, donošenje novog Zakona nije bilo moguće u roku utvrđenom Rješenjem Ustavnog suda. Izrada i donošenje Zakona podrazumijeva multidisciplinarni pristup rješavanju pitanja vezanih uz prekid trudnoće te široku javnu raspravu u postupku donošenja novog zakona – napisao je Jandroković.

Zagreb: Održan okrugli stol o Zakonu o pobačaju za 21. stoljeće POBAČAJI Prijedlog zakona o prekidu trudnoće: Žena treba imati pravo na slobodno odlučivanje

Zaključuje kako će nastaviti s aktivnostima potrebnim za izradu novog Zakona radi donošenja kvalitetnog i cjelovitog rješenja.

Pogledajte i video: Ustavni sud o pobačaju

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • samojakonemapredaje:

    Ovo je prevažan zakon i preosjetljivo područje da bi se robovalo rokovima.

  • volosko:

    Ministarstvo zdravstva i nadležni akteri sudjeluju već mjesecima u radu povjerenstva, Sabor nema što nego čekati.

  • ouzi7:

    Ovo je prevažan zakon da bi ga se donosilo nabrzinu i rok od dvije godine je nedovoljan. Nadam se da će konzultacije s bioetičarima iskristalizirati zakon koji će biti povoljniji po nerođenu djecu nego što je sadašnji komunistički zakon.