Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKID TRUDNOĆE

Jandroković pisao Ustavnom sudu jer Sabor još nije donio novi zakon o pobačaju

Gordan Jandroković
Foto: Patrik Maček/Pixsell
1/3
01.03.2019.
u 13:07

Podsjetimo, Ustavni sud je 21. veljače 2017. godine rješenjem obvezao Sabor da u roku od dvije godine donese novi zakon jer je stari donesen u 70-im godinama prošlog stoljeća zastario

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković dopisom je danas izvijestio Ustavni sud RH da Sabor nije u zadanom roku donio novi Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Podsjetimo, Ustavni sud je 21. veljače 2017. godine rješenjem obvezao Sabor da u roku od dvije godine donese novi zakon jer je stari donesen u 70-im godinama prošlog stoljeća zastario, ali i naglasio da Sabor ne može donijeti zakon kojim bi se zabranio prekid trudnoće.

- Poštovani predsjedniče Ustavnog suda, želim Vas izvijestiti kako Hrvatski sabor nije izvršio Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske od 21. veljače 2017. u predmetu broj: U-I-60/1991 i dr. u roku određenom predmetnim Rješenjem. Prema informacijama kojima raspolažem, Vlada Republike Hrvatske je, kao jedan od ovlaštenih predlagatelja, po donošenju Rješenja pokrenula niz aktivnosti s ciljem buduće pravne regulacije navedenog pitanja.

Odlukom ministra zdravstva Milana Kujundžića od 10. studenoga 2018. godine osnovano je Povjerenstvo sastavljeno od eminentnih stručnjaka na području medicine, bioetike i prava, sa zadaćom da utvrdi i evaluira iskustva država članica Europske unije koja se odnose na pitanje prekida trudnoće. Uzimajući u obzir rezultate provedenih analiza te vodeći računa o činjenici da je prekid trudnoće kompleksno etičko, medicinsko, znanstveno, svjetonazorsko i pravno pitanje, donošenje novog Zakona nije bilo moguće u roku utvrđenom Rješenjem Ustavnog suda. Izrada i donošenje Zakona podrazumijeva multidisciplinarni pristup rješavanju pitanja vezanih uz prekid trudnoće te široku javnu raspravu u postupku donošenja novog zakona – napisao je Jandroković.

Zaključuje kako će nastaviti s aktivnostima potrebnim za izradu novog Zakona radi donošenja kvalitetnog i cjelovitog rješenja.

Pogledajte i video: Ustavni sud o pobačaju

Komentara 11

SA
samojakonemapredaje
13:16 01.03.2019.

Ovo je prevažan zakon i preosjetljivo područje da bi se robovalo rokovima.

VO
volosko
13:15 01.03.2019.

Ministarstvo zdravstva i nadležni akteri sudjeluju već mjesecima u radu povjerenstva, Sabor nema što nego čekati.

OU
ouzi7
13:19 01.03.2019.

Ovo je prevažan zakon da bi ga se donosilo nabrzinu i rok od dvije godine je nedovoljan. Nadam se da će konzultacije s bioetičarima iskristalizirati zakon koji će biti povoljniji po nerođenu djecu nego što je sadašnji komunistički zakon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije