Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONGRES EPP

Jandroković i Schauble najavili jačanje parlamentarne suradnje

Jandroković primio predsjednika Parlamenta SR Njemačke Wolfganga Schaublea
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
20.11.2019.
u 13:51

Njemačka preuzima predsjedanje EU-om nakon Hrvatske pa su se dvojica predsjednika parlamenata usuglasila da će okviru parlamentarne dimenzije predsjedanja ohrabrivati zemlje zapadnog Balkana na njihovom putu prema EU.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik njemačkog Bundestaga Wolfgang Schauble najavili su srijedu da će pojačati parlamentarnu suradnju tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om i ohrabrivati zemlje zapadnog Balkana na putu prema Uniji.

"Naravno da je najvažniji dio hrvatskog predsjedanja u rukama izvršne vlasti, vlade i naših ministarstava, ali usuglasili smo se da parlamenti mogu dati bitan doprinos u povezivanju izvršne vlasti s građanima", rekao je Jandroković nakon sastanka s veteranom njemačke politike. 

Schaeuble, jedan od najiskusnijih i najpopularnijih njemačkih političara, sudjeluje na kongresu EPP-a u Zagrebu.  

Njemačka preuzima predsjedanje EU-om nakon Hrvatske pa su se dvojica predsjednika parlamenata usuglasila da će okviru parlamentarne dimenzije predsjedanja ohrabrivati zemlje zapadnog Balkana na njihovom putu prema EU. 

U listopadu su blokirani pretpristupni pregovori Sjeverne Makedonije i Albanije s EU-om, a brojne zemlje članice nadaju se da će se europska perspektiva tih zemalja poboljšati do zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju. 

"I Hrvatska i Njemačka smatraju da proces proširenja itekako utječe na stabilnost i sigurnost, ne samo ovog dijela Europe, nego i Europe u cjelini", istaknuo je Jandroković.  

Schaeuble ne vjeruje da će doći do još jedne odgode brexita, odnosno da će to pitanje dočekati njemačko predsjedanje početkom srpnja. 

"Velika Britanija uskoro izlazi na izbore. I vjerojatno će bez obzira na ishod izbora izaći iz EU-a do kraja siječnja. Žao nam je zbog toga, ali to će se ipak najvjerojatnije dogoditi. I to za vrijeme hrvatskog predsjedanja", smatra Schaeuble.

Odnosi Hrvatske i Njemačke prijateljski 

Predsjednicima hrvatskog i njemačkog parlamenta ovo je drugi susret. Obojica su pohvalili bilateralne odnose Hrvatske i Njemačke i pozvali na njihovo daljnje jačanje. 

"Naši bilateralni odnosi su vrlo intenzivni, ali ih i dalje trebamo jačati s ciljem jačanja čitave Europe. Razgovarali smo o mladima, kako ih zadržati, ali i privući mlade iz drugih zemalja", zaključio je Schaeuble. 

"Naši odnosi su prijateljski, saveznički i partnerski. Njemačka je prvi partner u robnoj razmjeni, zemlja iz koje dolazi najveći broj turista u Hrvatsku. Njemačke kompanije su treći investitori u Hrvatskoj", istaknuo je Jandroković. 

Izvoz u Njemačku porastao za je 10,9 posto, na 337,6 milijuna eura, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku iz svibnja ove godine, dok je u Hrvatskoj zabilježeno 17 milijuna noćenja njemačkih turista u prvih osam mjeseci 2019. 

Ključne riječi

Komentara 4

MA
magdalenakristo
14:21 20.11.2019.

Vjerujem da ćemo pokazati najbolje od sebe za vrijeme ovog predsijedanja i da će naši odnosi s Njemačkom biti još čvršći

DU
Deleted user
15:22 20.11.2019.

O kakvoj suradnji govori Jandroković.Imamo li mi uopče sabor.Po onome što možemo vidjeti nemamo je je za vrijeme presjedanja sabora u sabornici prisutno 4-6 sabornika.Obično se akoni i odluke donose Plenkovičevim suradnicima i Bandičevim žetončićima a oporba kao da ne postoji jer nisu ni potrebni u ovom političkom inžinjeringu gdje ruka ruku mije.

DU
Deleted user
14:01 20.11.2019.

suradnja njemackog bundestaga i hrvatskog kokosinjca kako je rekao bivsi zastupnik ce ojacati ...bit ce jaca nego armirani beton. jandrokovicu kupovinom zastupnika si postao predsjednik te institucije kojoj hrvati daju ocjenu cista 0.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije