Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.02.2014. u 12:00

Nije se uspjelo u prebacivanju “proljeća” u RS i hrvatski dio Federacije

Ono što je prošlog tjedna počelo kao socijalni prosvjed u Tuzli vrlo se brzo pretvorilo u “spontani” rušilački pohod na mnoge gradove u Federaciji BiH, a danas je jasno da je u pozadini prosvjeda predizborna borba na bošnjačkoj političkoj sceni.

Malobrojni ali dobro opremljeni huligani u samo nekoliko sati zapalili su sjedišta četiri županijske vlade, a nisu poštedjeli ni zgradu državnog predsjedništva. Izostanak ozbiljnije policijske reakcije, istovjetan rušilački scenarij u svim gradovima, kao i pošteda federalnih institucija vlasti, samo su neki od razloga što danas mnogi tvrde da je socijalno nezadovoljstvo vješto iskorišteno za politički obračun.

Iako je bilo pokušaja da se „bosansko proljeće“ prebaci u Republiku Srpsku, a još više na većinski hrvatska područja Federacije, sve je ostalo samo na pokušaju. To je posljedica ponajprije toga što bh. društvo nije homogeno i što su tri naroda još vrlo oprezna kada su u pitanju bilo kakva društvena događanja kod onih „drugih“. Uostalom, poruke o potrebi ukidanja županija i stvaranju „jedne vlade“ nisu ciljevi s kojima se može identificirati većina bosanskohercegovačkih Hrvata. Nisu isključena ni nova događanja naroda iako oni koji se time igraju u rovitim državama kakva je BiH moraju biti svjesni rizika. Dolazak hrvatskog premijera u Mostar i razgovor srbijanskog dopremijera s čelnicima RS-a u Beogradu potvrđuju da su barem jamci Daytonskog sporazuma svjesni opasnosti od požara koji zbog svojih interesa potpaljuju političari iz Sarajeva, a možda i iz nekih svjetskih centara moći.

>> Dayton je od BiH stvorio državu s tvorničkom greškom

Komentara 19

Avatar politicar_nije_zanimanje
politicar_nije_zanimanje
15:48 10.02.2014.

Zašto svi spominju Daytonski sporazum a prešućuju stavku kako je Federacija BiH trebala biti u KONFEDERACIJI SA HRVATSKOM!!!!!! Dakle Dayton se ne poštuje od početka, Hrvate su zaje....

Avatar EU Bošnjak
EU Bošnjak
14:47 10.02.2014.

vrsni novina kaze da je sada jasno, a ne kaze kako je to, i koliko jasno, niti koga imenuje. nema, balkansko novinarstvo nije odmaklo od ratnohuskaske doktrine 1991-95. a jos nijedan ne zavrsi u hagu, a trebali su medju prvim zajedno sa svojim poslodavcima

CA
campa
16:55 12.02.2014.

Vidim da mi je moj komentar Jstrebcu uklonjen.Jastrebac u svojim komentrima navodi neistine i pokušava opravdati zločine Srba kao osvetu za događanja u povjesti.Ponjemu sad su Hrvati i Bošnjaci na redu sa osvetom.On bez problema iznosi svoja viđenja a odgovori očito što su upučeni Jastrebcu smetaju i nekom tko briše komentare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije