Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jamčevina samo ako se bježi, dokaz je sad i iskaz na policiji

Očekuje se da će se ponovno povećati pritisak na zatvorski sustav
27. srpnja 2017. u 07:09 16 komentara 8673 prikaza
Zoran Mamić i Milan Bandić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Milan Bandić, Zdravko Mamić, Petar Pripuz, Ivo Sanader... Nisu to samo poznata i moćna imena iz hrvatskog političko-ekonomskog života, nego i osobe koje unatoč svim svojim različitostima imaju nešto zajedničko. Naime, svatko od njih proteklih godina u nekom se trenutku našao iza rešetaka zbog sumnji ili optužbi da su zloupotrijebili položaj i da se šteta mjeri u desecima ili čak stotinama milijuna kuna.

Ilustracija KRIMINALCE 'TRPAO' U ZATVOR Tajni zadatak: 14 godina pretvarao se da je ovisnik i diler

Javnost se zgražala

I svi su oni nakon kraćeg vremena zidine Remetinca zamijenili slobodom, na koju su izašli nakon što su na račun sudu položili milijunsko jamstvo. U Bandićevu slučaju bila je riječ o 15 milijuna kuna, u Mamićevu o 14 milijuna kuna, u Sanaderovu o 12 milijuna kuna, dok je Pripuz za svoju obranu sa slobode na račun suda uplatio 7,5 milijuna kuna.

No te milijunske jamčevine, nad kojima se javnost zgražala, otišle su u povijest jer su na snagu stupile izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP). Najveći novitet sedmih po redu izmjena zakona koji regulira funkcioniranje kaznenog postupka vezan je upravo za jamstvo.

Jer po novom, jamčevina će se kao zamjena za istražni zatvor moći odrediti samo onima kod kojih postoji opasnost od bijega. U svim ostalim slučajevima u kojima se određuje istražni zatvor, kao što su mogući utjecaj na svjedoke, opasnost od ponavljanja djela ili osobito teške okolnosti počinjenja djela, jamčevinu više neće biti moguće odrediti.

Drugim riječima, umjesto jamčevine, određivat će se istražni zatvor, koji može potrajati sve dok se ne ispitaju predloženi svjedoci ili ne prestane opasnost od ponavljanja djela. A kao što praksa pokazuje, jedno i drugo može potrajati mjesecima. Novi, restriktivniji ZKP, barem kada je jamstvo u pitanju, nije dočekan s oduševljenjem ni u sudačkim ni u odvjetničkim krugovima. Kako se čuje u pravosudnim kuloarima, suci se bune jer će u iduća dva mjeseca morati napraviti reviziju svih određenih jamstava koja su još na snazi te po potrebi odrediti neku drugu blažu ili težu mjeru kojom će se osigurati nazočnost okrivljenika.

S druge strane odvjetnici smatraju da je zakon opet mijenjan zbog određenih ljudi, pri čemu se zanemaruje da sudovi nisu određivali jamstva samo VIP optuženicima, već i običnim ljudima te da se nije tu uvijek bila riječ o milijunskim iznosima. Ističu i da će zbog izmjene ZKP-a vezano za jamstvo ponovno ojačati pritisak na zatvorski sustav, što je neminovno ako se poveća broj određenih istražnih zatvora, koji se sada ne mogu mijenjati jamčevinom.

Josip Klemm Nepravomoćno Josip Klemm dobio godinu dana zatvora

Opsežne izmjene

Imaju li pravo stručnjaci koji svakodnevno na svojoj koži osjećaju izmjene ZKP-a ili je u pravu zakonodavac, tek će se vidjeti, nakon što primjena izmijenjenog ZKP-a zaživi. Inače, izmjene ZKP-a su opsežne, imaju 137 članka, a jedan od noviteta vezan je i za ispitivanje na policiji.

Naime, iskaz dan na policiji sada će morati biti audiovizualno sniman i imat će snagu dokaza u sudskom postupku, što do sada nije bio slučaj. Nadalje, u izmijenjenom ZKP-u ojačane su pozicije žrtve i oštećenika, a na izmjene se išlo i zbog usklađivanja s četiri direktive EU koje se odnose na zaštitu ljudskih prava.

Najveće novosti

1. Ukida se dosadašnji način određivanja jamstva

Jamčevina će se moći određivati samo ako postoji opasnost od bijega. Do sada se jamstvo određivalo i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te zbog opasnosti od ponavljanja djela, što je izazivalo prijepore.

2. Ispitivanje na policiji moći će se koristiti u postupku

Iskaz na policiji ubuduće će se morati audiovizualno snimati te će se moći koristiti tijekom sudskog postupka kao dokaz. Do sada je policija osumnjičenike mogla snimati samo po nalogu tužiteljstva.

3. Ojačana su prava žrtve i oštećenika u postupku

ZKP je mijenjan i zbog toga što se postojeći ZKP morao uskladiti s četiri direktive EU koje se odnose na zaštitu žrtve i oštećenika. Sada su njihova prava ojačana pa ih se mora ispitati bez odgode te zaštititi u slučaju da im se prijeti.

Zdravko MamiĆ Savjetnik Dinama Zdravko Mamić oglasio se na Facebooku: Ponosan sam! Mamić je bio prisutan na samom ročištu i opet je dobacivao sucu. Sudac ga nije kaznio Izvlačenje novca Barišić: Glavnu riječ u prodaji igrača imao je Zdravko Mamić Zdravko Mamić Burno i prije suđenja Zdravko Mamić: Koji se k.... smiješ, čovječe Božji!
vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar southman
  southman:

  Za razliku od ostalih nabrojenih Sanader je odgulio dobrih godina u zatvoru ...

 • Deleted user:

  istražni zatvor određivat će se u slućajevima kao što su mogući utjecaj na svjedoke, opasnost od ponavljanja djela ili osobito teške okolnosti počinjenja djela. Pa čemu pobuna; oni koji su počinili takva djela niti ne bi smjeli šetati okolo uz ... prikaži još!z plaćenu jamčevinu, bez iobzira na iznos jamčevine .

 • bblc:

  Ova dva hercegovca podsjećaju me na likove iz serije 'prosjaci i sinovi'.