Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijatelji životinja

'Jakovina napisao da će izmjenama Zakona o zaštiti životinja u RH dopustiti uzgoj činčila radi krzna'

Tihomir Jakovina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.06.2015.
u 11:11

Ističu da je ''u Hrvatskoj uzgoj činčila radi krzna i jedini takav poznat uzgoj pa je namjera ministra Jakovine da se iz odredbe o zabrani uzgoja životinja radi krzna izuzme uzgoj činčila dodatno izrugivanje zakonodavnom sustavu Republike Hrvatske, proceduri donošenja zakona i volji građana''.

Udruga Prijatelji životinja oglasila se priopćenjem u kojem optužuju Ministarstvo poljoprivrede da po direktivi ministra Tihomira Jakovine namjerava unakaziti Zakon o zaštiti životinja.

- U dopisu Hrvatskom saboru ministar Jakovina napisao je da će izmjenama Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj dopustiti uzgoj činčila radi krzna! Iz ministrova dopisa jasno se vidi da Povjerenstvo za izmjene Zakona, Vlada i Sabor trebaju samo reda radi potvrditi već donesenu odluku, što ovaj pokušaj unazađivanja Zakona čini sramotnim. Prije osam godina stupila je na snagu hvalevrijedna odredba kojom se zabranjuje uzgoj životinja u svrhu proizvodnje krzna, uz prijelazno razdoblje od čak 10 godina. Tu odredbu Zakona o zaštiti životinja podržali su tadašnja Vlada, sve vodeće parlamentarne stranke kao i one u koaliciji te saborski zastupnici, a istraživanja javnoga mnijenja pokazala su da ju podržava i preko 70 posto građana, navodi udruga u priopćenju.

Ističu da je ''u Hrvatskoj uzgoj činčila radi krzna i jedini takav poznat uzgoj pa je namjera ministra Jakovine da se iz odredbe o zabrani uzgoja životinja radi krzna izuzme uzgoj činčila dodatno izrugivanje zakonodavnom sustavu Republike Hrvatske, proceduri donošenja zakona i volji građana''.

- Očito se radi o pogodovanju nekolicini uzgajivača koji su se nakon sedam godina prijelaznog razdoblja registrirali kao udruga, s nakanom rušenja zakonske odredbe. Postavlja se i pitanje kako to da Ministarstvo ima vremena za derogiranje Zakona o zaštiti životinja, koji žure promijeniti prije parlamentarnih izbora, a nema vremena za donošenje pravilnika koji su, prema istom zakonu, trebali biti doneseni do 2009. godine.

U vrijeme kada je zabranjen uzgoj životinja radi krzna, u Hrvatskoj je bilo više od 2000 uzgajivača činčila, a prema postojećim podacima sada ih je 50-ak. Neprihvatljivo je da tako mali broj ljudi, radi vlastita profita, određuje ozakonjenje odvratnog uzgoja i ubijanja činčila zbog nečijeg luksuza i obijesti, a time i razbacivanja resursa i zagađenja okoliša- navode Prijatelji životinja.

>> Danske muke sa zaštitom životinja

>> Šokantnim videom na Jelačićevom trgu Prijatelji životinja upozorili na okrutnost

Komentara 13

UI
Uvijek_iskreno
13:32 17.06.2015.

Jakovina je grobar hrvatske poljoprivrede!

UZ
uzor10
13:35 17.06.2015.

Najmutavij ministar u povijesti

KP
koraljka.polacek
17:08 17.06.2015.

Sramota. Lov lukom i strijelom, uzgoj životinja, maltretiranje, ubijanje.. zar Hrvatska mora ići unatrag ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije