Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Znate li što odijevate?'

Šokantnim videom na Jelačićevom trgu Prijatelji životinja upozorili na okrutnost

Akcija Prijatelja životinja
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
21.02.2015.
u 13:14

Lisice, rakune, kuniće, činčile, kunopse, vjeverice, kanadske kune, mačke i pse drže cijeli njihov kratki život zatočenima u malenim kavezima te ih potom muče i ubijaju na iznimno okrutne načine.

Javnom akcijom na Trgu bana Jelačića, u koju su bili uključeni i psi, uz šokantan video, Prijatelji životinja upozorili su na veliku okrutnost.

Akcija je počela u 11 sati, a psi su simbolično imali na sebi krvave zavoje dok su članovi udruge Prijatelji životinja informirali građane i pozvali ih na pažljiv odabir prilikom kupnje, kako ne bi i sami nosili komadić krzna nekog oderanog psa, mačke ili bilo koje druge životinje, a time i komadić njihove nezamislive boli i patnje.

Industrija krzna odgovorna je za smrt preko 50 milijuna životinja. Lisice, rakune, kuniće, činčile, kunopse, vjeverice, kanadske kune, mačke i pse drže cijeli njihov kratki život zatočenima u malenim kavezima te ih potom muče i ubijaju na iznimno okrutne načine. Nekima, poput kunopasa, krzna deru naživo, dok su potpuno svjesni i u agoniji od boli i straha.

Istraživanja provedena u državama diljem Europe jasno pokazuju da se sve više građana protivi iskorištavanju životinja radi krzna, što rezultira i zakonskim zabranama uzgoja, navodi se u priopćenju Prijatelja životinja.

Države poput Hrvatske, Velike Britanije, Nizozemske, Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Švicarske i Slovenije već su ga zabranile, a udruge i pojedinci koji se zalažu za zaštitu i prava životinja ustraju u kampanjama za zabranu u preostalim državama.

Tako je, primjerice, nedavno u valonskom parlamentu u Belgiji zabrana izglasana jednoglasno.

U Hrvatskoj je od 2007. godine na snazi zakonska zabrana uzgoja životinja zbog krzna, s prijelaznim razdobljem od deset godina. Dok se na području Europe bilježi porast država u kojima više nije moguć uzgoj samih životinja, krzno se i dalje uvozi i prodaje kao dio odjevnih artikala, obuće, modnih dodataka i sličnih proizvoda. Iako je logičan nastavak i zabrana prodaje životinjskoga krzna, ključna je i informiranost kupaca o proizvodima koje kupuju.

>>'To je kao da zabranite djeci da se igraju vani jer su glasna'

>>Prijatelji životinja o presudi: Poručili ste da svatko može slobodno ubiti psa

Komentara 6

IS
istri
15:07 21.02.2015.

gdje ste komentatori nije tema za vas? sramota. tu bi trebali se iskazati i pokazati ljudkost. za ove zaostavljace je goli otok ne za one neistomisljenike.(o politici)

Avatar fijolica
fijolica
21:38 21.02.2015.

Zanimljivo kako svi podržavaju ovakva okupljanja kad se radi o zaštiti životinja, a ne podržavaju okupljanja kad se radi o zaštiti čovjeka (nerođene djece)! Naprotiv, čak su se neke udruge digle na stražnje noge jer da "prosvjednici maltretiraju žene"! A još da su stali na Trg bana Jelačićai prikazivali šokantne video snimke abortirane djece - zgromili bi ih! Ma znam, sad ću dobiti hrpu minusa - ali oni su na sramotu onih koji ih daju. Ne, nisam mrziteljica životinja, i nemam krznene kapute i ovratnike, i pobrinem se za njih i nikad im ne bih naudila. Ali mi je neshvatljivo da se ljudi više brinu o životinjama nego o ljudima.

RI
RI813
23:29 21.02.2015.

šteta zivotinja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije