Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
terminal na Krku

Jakovčićev prijedlog za LNG

Ivan Jakovčić
Foto: Ured Ivana Jakovčića
23.02.2018.
u 21:20

Ili kopneni LNG ili plutajući u Plominu, Bakru ili na platformi

U jednom od prijelomnih trenutaka za projekt gradnje LNG terminala na Krku, kad se iz Vlade najavljuje poseban zakon za ubrzanje početka gradnje, a iz lokalnih vlasti stiže otvoreno protivljenje tom projektu, IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić predlaže da se na Krku ipak gradi kopneni LNG terminal, a ako se već mora graditi plutajući, onda da on bude u Bakarskom ili Plominskom zaljevu, ili pak na otvorenom moru dalje od obale.

– Poznato je da postoji lokacijska dozvola za kopneni LNG terminal i studija iz 2016., koju je financirala Europska komisija, nedvojbeno je pokazala da je kopneni terminal apsolutno bolje tehničko, ekološko i financijsko rješenje u odnosu na plutajući terminal. K tome, lokalna i regionalna zajednica na Krku žele isključivo kopneni terminal i to treba poštovati – kaže Jakovčić i dodaje:

– Plutajući terminal ima sinergiju ako se smjesti u Bakarski ili Plominski zaljev, a najbolje je postaviti ga uz platformu crpilišta plina na otvorenom moru. To je optimalna lokacija. Za tu su se lokaciju još 2006. zalagali europski Zeleni, ali svi su ih ignorirali. Vrijeme je da hrvatske vlasti i europske institucije napokon počinju trošiti novac kako to građani žele. Svi znamo da EU ne voli financirati projekte koje se protive stavu lokalnih vlasti, nevladinih organizacija građana. EU je senzibilan po tom pitanju i nadam se da će tako biti i ovoga puta – zaključuje Jakovčić, koji je prekjučer bio na razgovoru o tom pitanju i u stručnim službama Europske komisije. Iz europskog proračuna Komisija je, podsjetimo, dodijelila najprije 6 milijuna eura za pripremne studije, a potom još 101 milijun eura za samu gradnju LNG terminala u Omišlju na Krku.

Komentirajući Jakovčićev prijedlog, upućeni stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu da je opsežna studija prije desetak godina razmatrala deset lokacija, uključujući i tri spomenute te je definirala lokaciju u Omišlju kao najbolju. Promjena lokacije zahtijevala bi vremena jer bi se morali mijenjati i prostorni planovi.

Komentara 8

RI
rimac444
21:48 23.02.2018.

Mafijaš bi pristao da se gradi i na njegovim imanjima u Istri koje je kupio za 1 kunu. Zašto se koji novinarčić ne pozabavi sa dobrim djelima ovog mafiaša. Najbolje upitati Kajina za detalje, no cvitan ne dozvoljava da takva dobra djela izađu navidjelo.

DU
Deleted user
22:22 23.02.2018.

Sad kad su te smjestili na sigurno možeš vraćat kredit koji je 3x veći od saborske plaće koju si imao no sad nemaš brige uz plaću EU zastupnika,budi tamo potiho a mi ćemo sredit da se zaboravi ona prijava austrijanca Franza Listza kojeg si tražio mito. Nego slabo izlazi pijača s one tvoje proizvodne linije, di se može kupit ? Kako je malom Jugoslavu bez tate koji je stalno u Briselu vidimo na kakve probleme nailazi mali Aca koji je rastrgan između Cevke i kralja bakra?

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
00:34 24.02.2018.

Dugo nisam video ovog u crkvi još od krstitka a treba da se moli kao onomad kad je trebo u zatvor zbog mita al viče pomoz bože !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije