Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kršenje prava žena

Jakovčić: Licemjerno je tražiti zaštitu žena u Pakistanu, a biti protiv Istanbulske u Hrvatskoj

Ured Ivana Jakovčića
06.07.2018.
u 12:46

U govoru Jakovčić je pozvao EU da reagira na aktivnosti ekstremnih konzervativnih snaga u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, koje traže smanjivanje ljudskih i manjinskih prava i sloboda

Želi li Europska unija biti uvjerljiva u promoviranju poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda u drugim područjima svijeta ona sama treba pogledati najprije u svoje dvorište gdje se ekstremne konzervativne snage protive ratifikaciji Istanbulske konvencije, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) sudjelujući u raspravi na plenarnoj sjednici o kršenjima temeljnih ljudskih prava žena u Pakistanu s posebnim naglaskom na kršenja prava kršćanskih žena.

'Izražavam solidarnost sa svima onima koji, iz vjerskih razloga, pate u Pakistanu, posebice sa ženama kršćanske vjere. Zbog svoje vjere žene u Pakistanu žrtve su silovanja, mučenja i ubojstava', kazao je Jakovčić.

Prema svjetskom indeksu progona kršćana za 2018. godinu koji sastavlja organizacija Open Doors, Pakistan zauzima peto mjesto među pedeset zemalja u kojima je najteže biti kršćanin. U sveukupnoj populaciji od 192 milijuna, kršćana u Pakistanu ima 3.9 milijuna.

'Nasilje nad ženama u Pakistanu samo je jedan primjer nepravdi koje se, u današnjem svijetu, čine ženama i vjerskim manjinama. Na žalost, zemlje u kojima se provodi takvo nasilje i nepravda često su partneri Europske unije', dodao je zastupnik IDS-a.
U pojedinim zemljama postignut je napredak u pogledu poštivanja prava žena što, kaže Jakovčić, daje nadu da će svijet u kojem živimo biti bolji. 

'Cijeli svoj život posvetio sam borbi za prava manjina, za ljudsko dostojanstvo i čast. Zato otvoreno kažem: odgovornost za kršenje ljudskih prava u današnjem svijetu snose one osobe koje nisu u stanju najprije pogledati kakvo je stanje u njihovom dvorištu', poručio je Jakovčić te citirao dio pitanja koje je zastupnica Marijana Petir, u svojstvu predlagača rasprave o kršenjima prava žena u Pakistanu, uputila Europskoj komisiji.

'U pitanju se navodi da ‘zakon o zaštiti manjina u regiji Sindh nije stupio na snagu zbog prosvjeda konzervativnih vjerskih zajednica’, naveo je Jakovčić i nastavio:
'Moram povući paralelu s ekstremnim vjerskim zajednicama koje se i u Hrvatskoj protive ratifikaciji Istanbulske konvencije. I tu je riječ o pravima žena ali na našem kontinentu. Stoga ukazujem na tu očiglednu licemjernost', naglasio je Jakovčić te se obratio visokoj predstavnici EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini.

'Pozivam vas da sagledate sve aspekte na koje smo ukazali u raspravi o kršenjima prava žena. Vaša je obveza da, u Pakistanu i drugdje, promovirate europske ideje i vrijednosti na kojima počiva EU. No ako želimo biti pošteni i iskreni kršćani trebamo ruku najprije staviti na svoje srce, a tek onda gledati u tuđa dvorišta', zaključio je europarlamentarac Jakovčić.

Komentara 5

DU
Deleted user
13:20 06.07.2018.

Jakovčiću licemjerno je u 28 godina na vlasti pokrasti milijune hrvatskih kuna, kupovati tim novcem čitava sela po Istri, širiti talijanski iredentizam, mrziti zemlju koja te hrani te po svijetu lajati protiv nje. To je licemjerno.

RI
rightside
13:55 06.07.2018.

ko prvo ovakvog licemjera svijet ne vida svaki dan,zna se i sve o tvojim lopovskim potezima a i onima koji nisu htjeli procesuirat tvoj kriminal, a to sta si se ti u zadnje vrijeme okrenuo istrazivanju zenskih ponasanja zenskih prava i slicnog govori samo jedno,,))))mora da jako zelis bit zena, na ovaj il onaj nacin..)))

MA
maziko
13:40 06.07.2018.

Kako men ovaj covjek ide na onu stvar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije