Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Jakovčić jedini glasao protiv EU rezolucije o ruskoj propagandi

Većina je hrvatskih europarlamentaraca glasala za rezoluciju, osim Picule i B. Borzan koji su bili suzdržani, te IDS-ovca Ivana Jakovčića
03. prosinca 2016. u 23:30 27 komentara 3931 prikaza
Ivan Jakovčić
Foto: Duško Marušic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu većina je glasala za rezoluciju koja osuđuje Rusiju zbog propagandnih aktivnosti usmjerenih protiv EU, osim SDP-ovaca Tonina Picule i Biljane Borzan koji su ostali suzdržani, te IDS-ovca Ivana Jakovčića koji je glasao protiv.

– Jedini sam od hrvatskih zastupnika bio protiv jer, jednostavno, odbijam logiku poistovjećivanja Rusije s ISIL-om (terorističkom organizacijom koja se naziva Islamskom državom, op.a.). To je potpuno krivi pristup – objašnjava Jakovčić dodajući kako on osobno zagovara drugačiji, pragmatičniji koncept odnosa prema Rusiji.

plenković, vojarna croatia Između SAD-a i Rusije Kriza: Zašto su zahladnjeli odnosi Zagreba i Moskve Putin Ruski car za mir Putin: Americi i Europi Rusija nudi prijateljstvo Putin Silvije Tomašević I to je moguće, da Putinova Rusija drži lekcije Europi o demokraciji

Tonino Picula pak objašnjava da je pri glasanju pratio liniju političke skupine europskih socijalista i demokrata, kojoj SDP pripada, ali i dodaje: – Problem evidentno postoji, ne može ga se osporiti. Rusija se doista želi nametnuti kao politički čimbenik danas u svijetu, a kako ne može to učiniti gospodarski, onda gradi sliku o sebi kao sve relevantnijoj velesili.

Dobar dio zabrinutosti oko toga jest utemeljen. Ali problem je u tome što se Europa mora pitati što s njom nije u redu kad jedna takva strategija Rusije daje rezultate – kaže Picula. Drugim riječima, zašto ruska propaganda usmjerena protiv EU nailazi na tako plodno tlo.

– Europa se mora pitati što je s njezinom socijalnom, gospodarskom i političkom uvjerljivošću kad se toliko treba brinuti u vezi ruskog angažmana. O tome rezolucija ne govori dovoljno – kaže Picula. Rezolucija, čiji puni naziv glasi “O strateškoj komunikaciji EU za borbu protiv propagande koju protiv nje provode treće strane”, kao “nedržavne aktere” izrijekom spominje ISIL i Al-Qaidu, a od država spominje Rusiju.

Izglasana je 23. studenog u Strasbourgu s 304 glasa za, 179 protiv i 208 suzdržanih. Glasove “za” činili su europski pučani (kojima pripada i HDZ) te europski konzervativci i reformisti (s kojima je Ruža Tomašić).

Njemački pučanin Elmar Brok čak je po dvorani gledao jesu li svi pučani digli ruku i derao se na neke, čini se Talijane, kad mu se učinilo da ne glasaju za, želeći ih podsjetiti da to učine. Socijalisti i demokrati bili su protiv ili suzdržani, dok su europski liberali (kojima pripadaju IDS-ov Ivan Jakovčić i HNS-ov Jozo Radoš) bili podijeljeni.

– Bio sam za jer to je realan, nije izmišljeni problem. Na stranu sad ISIL, to je sasvim druga priča, teroristička organizacija. Ali Rusija ima naglašenu propagandnu aktivnost. Njezina proizvodnja dezinformacija, laži i krivih prezentacija događaja upućene su uglavnom prema susjednim zemljama. Mislim da je logično da EU na to odgovori – kaže Jozo Radoš.

Dubravka Šuica (HDZ), šefica hrvatske delegacije u klubu zastupnika pučana, smatra da je rezolucija dobra. – Jer, činjenica je da Rusija poduzima propagandne aktivnosti. To predstavlja prijetnju. Moramo se protiv toga boriti – kaže Šuica.

Ruža Tomašić također nam je objasnila svoj glas “za”: – Rusija je krenula u propagandni rat s Europom, to se vidi. Žao mi je što se neki u EU prave da se to ne događa. Moj je stav da, kad narodu ne kažete što se događa, onda onaj koji želi obavljati propagandu može to raditi bez problema. Treba narodu objašnjavati što se događa – smatra Tomašić.

>> Propagandni hibridni rat protiv EU vode Rusija i ISIL

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • matildica:

  bože moj ćime se bavi kao jedna ozbiljna institucija evropski parlament dali je zbilja vrijeme da civilizacija opet zapoćne od kamenog doba

 • Avatar Feniks
  Feniks:

  Kladio bih se da nije bio trijezan!

 • Avatar stinkyink
  stinkyink:

  evo vam "ruske propaganda", a Blenkovic kao savjetuje Ukre o mirnoj integraciji, ahahaha....German Entrepreneurs Expected to Bring 'Interesting Projects' to Crimea. Business 14:03 04.12.2016: Crimea is expecting to welcome a delegation of businessmen from Germany's Bavaria.SIMFEROPOL (Sputnik) — A delegation ... prikaži još!— A delegation of entrepreneurs from the autonomous German region of Bavaria plan to visit Crimea with promising investment projects, Crimean Deputy Prime Minister Georgy Muradov said Sunday. "Businessmen from Bavaria are going to visit Krimea once again. They have offered interesting projects, such as the processing of sunflower to produce sunflower oil… the creation of an enterprise for the manufacturing of special hoses, which are used for drip irrigation systems. These are high-quality hoses, which are in great demand in view of the fact that there is a certain shortage of water in Crimea."