Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZOLUCIJA EP-a

Propagandni hibridni rat protiv EU vode Rusija i ISIL

Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
02.12.2016.
u 11:57

Otkriveni su čitavi lanci poduzeća, tvrtki i navodnih medijskih izdavača koji planski i postupno preuzimaju medijski prostor pojedinih članica EU

U Europskom parlamentu 23. studenog izglasana je Rezolucija koja analizira dva glavna neprijatelja s kojima se suočavaju države članice EU i u kojoj se donose upozorenja i zaključci kako se boriti protiv tih opasnosti.

Rat o kojemu je riječ nije onaj klasični, vojni, nego novi – informacijski, odnosno dezinformacijski, “hibridni” rat, no u Izvješću koje je prethodilo Rezoluciji navedeno je da su te dvije opasnosti – Rusija i ISIL!

Ovoj akciji putem EP-a prethodili su sigurnosno-obavještajni zaključci i dokazi kako već godinama države članice EU više-manje nezainteresirano promatraju što im putem medijskog prostora rade spomenute dvije opasnosti.

A akcija je krenula kada se pokazalo da Kremlj u tom novom hibridnom ratu uspijeva postupno već preuzimati nadzor nad čitavim političkim strankama, pa čak i usmjeravati glasače da izaberu proruske političare, kao što se to nedavno dogodilo u Bugarskoj, primjerice.

Radi suprotstavljanja anti-EU kampanjama, članovi EP-a poradili su na osnovnom dokumentu – Rezoluciji dugog naziva “O strateškoj komunikaciji EU za borbu protiv propagande koju protiv nje provode treće strane”.

Autori Rezolucije shvatili su da je do uspješnog ubacivanja ruske i ISIL (Daeš) propagande došlo zbog velike ničim nadzirane propusnosti društvenih mreža i medija, koje stalnim ‘kopipejstanjem’ nekritički prenose i potpuno lažne ili falsificiranje informacije nastale u vrlo profesionalnim uvjetima institucija i službi koje financira ruska vlada.

Štoviše, otkrivaju se čitavi lanci poduzeća, tvrtki i navodnih medijskih izdavača koji planski i postupno preuzimaju i medijski prostor pojedinih članica EU. Uglavnom je ovdje riječ o “graničnim” i novim članicama. U prvom redu to su bivše države Sovjetskog bloka (baltičke i istočnoeuropske), ali i države bivše SFRJ.

Izvjestitelji EP-a stoga predlažu niz mjera kojima bi se i dugoročno stalo na kraj ovakvim propagandama koje razdiru političku i medijsku scenu tih država članica, a jedan je od glavnih zaključaka poticanje opstanka mainstream i javnih medija koji su, očito, procijenjeni kao jedini koji mogu profesionalno prepoznati “ruske i islamističke ‘lažnjake’” i suzbiti dezinformacije. Predlažu se ulaganja u podizanje svijesti, obrazovanje, online i lokalnih medija, istraživačko novinarstvo i informacijsku pismenost.

Na protuudaru našla se i izvjestiteljica EP-a, Poljakinja Anna Fotyga, koja jasno kaže da je njezin zadatak bio da opiše propagandu i državnih i nedržavnih aktera. – Što se tiče Ruske Federacije, situacija je sada jasna.

Nakon aneksije Krima i agresije u istočnom dijelu Ukrajine, mnoge zemlje potpuno su svjesne dezinformacija i manipulacija – izjavila je izvjestiteljica, inače iz redova EU konzervativaca i reformista. Dodala je pak da je i ovaj Izvještaj, “u toku pripreme, bio meta neprijateljske propagande”.

Fotyga, bivša poljska ministrica vanjskih poslova, kazala je da iz Rusije neprestano stiže poruka da su Srednja i Istočna Europa prirodna sfera utjecaja Rusije. – To podriva suverenitet tih država, zaključuje.

Temeljem ove Rezolucije unutar EU planira se “uvezati” strateško komuniciranje na svim razinama, pogotovu između EU i NATO-a, a pozdravljaju se inicijative koje bi javnost, pogotovu mladu, podsjetile i kako je to izgledao “bratski” zagrljaj u komunizmu.

Govori se i o potrebi razlikovanja kritike od propaganda i dezinformacija, kako se rat protiv ruske propagande ne bi ocjenjivao kao “cenzura”. Slijedi i jačanje “centara” za strateško komuniciranje koje čeka veliki zadatak. Procjena je da u nekim od istočnih članica postoji i do 100 internetskih web-siteova i portala “umreženih” u rusku propagandu. 

>> Putin: Americi i Europi Rusija nudi prijateljstvo

Ključne riječi

Komentara 54

DA
Darko22
12:19 02.12.2016.

Mene više brine rat koji Bruxelles vodi protiv europskog naroda.

PP
pp
12:10 02.12.2016.

Onako kako radite i vi.

MI
m.ivanisevic37
12:14 02.12.2016.

Ovog teksta se ne bi posramio ni sam Goebels.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije