Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRA I PRIMORJE IDS vodi u većini gradova, neizvjestan ostaje rasplet u izboru župana

Jakovčić ide u drugi krug, Flegi u Buzetu 85 posto

18.05.2009.
u 02:51

Unatoč žestokoj kampanji koji se ove godine vodila u Istri koja je bila gotovo dobro osmišljen projekt rušenja IDS-a i Jakovčića u Istri, IDS je sinoć slavio. U izbornom stožeru stranke rezutlati su se iščekivali iz minute u minutu. Oko 21 sat prvi neslužbeni rezultati govorili su o 51,65 posto glasova za Jakovčića kao župana.

Miletić zablistao u Puli
Kasnije, oko 22,30 sati taj je postotak pao na 48 posto glasova. Jakovčić je tada dao i prvi izjavu za medije. – Ukoliko dođe do drugog kruga, bit ću potpuno spreman, siguran sam u pobjedu. IDS-ovi kandidati pobijedili su u svim gradovima, osim u šest općina – naglasio je Jakovčić zadovoljan i što je lista za skupštinu Istarske županije, koju vodi Damir Kajin dobila 54 posto glasova. Istarske demokratska stranka je doista dobila u svim gradovima, po prvim procjenama. U nekim je gradovima možda i hrvatski rekorder. Naime, IDS-ov kandidat za gradonačelnika Valter Flego je u Buzetu dobio 85 posto glasova birača! U Puli je Boris Miletić osvojio 55 posto glasova i to je IDS-u bitna pobjeda.

Uspjeli smo nemoguće
Naime, zadnjih godina Istarska demokratska stranka u Puli nije baš dobro prolazila, vladao je u koalicijama, pa je Miletić zasigurno u najvećem istarskom gradu svoj stranci itekako dragocjen. Plinio Cuccurin, jedan od najbogatijih ljudi u Istri i među 50 najbogatijih u Hrvatskoj, je po sinoćnjim rezultatima osvojio 23 posto glasa. Činio se prilično zadovoljnim iako se u kampanji koja je djelovala gotovo kao stampedo koji osvaja Istru činilo da cilja na znatno veći rezultat. – Drago mi je da smo u godinu dana uspjeli nemoguće, nametnuti nezavisnu listu kao drugu snagu u Istri. Siguran sam da mogu osvojiti povjerenje građana i u drugom krugu – kazao je Cuccurin. Lino Červar koji je, po nekim procjenama prije izbora mogao dobiti više glasova od Cuccurina, sinoć se ipak morao zadovoljiti sa 10,32 posto.

– Broj glasova za župana i županiju je otprilike isti kao prije četiri godine, ali me raduje da je HDZ u čak deset gradova i općina na ovim izborima povećao broj vijećnika – kazao je Červar.

U izbornom stožeru ISDF-a, stranke koja najtemeljitije lobira za rušenje IDS-a, relativno zadovoljstvo. Livio Bolković koji je rezultate čekao sa suprugom Sašom Broz, dočekao je postotak od približno 7,80 posto za gradonačelnika Pule, a Bruno Langer dobio je približno pet posto glasova.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije