Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STVARANJE ZAPREKA U TURIZMU

Jakovčić i Radoš pitali EK što će poduzeti glede prijetnji slovenskog ministra

Ivan Jakovčić
Foto: Dusko Marušić/PIXSELL
13.01.2017.
u 19:35

Prijetnje slovenskog ministra, upozoravaju, vodile bi ugrožavanju slobodnog protoka ljudi, roba i usluga

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić i Jozo Radoš postavili su pitanje Europskoj komisiji vezano uz najavu Slovenije o mogućem uvođenju mjera koje bi otežale protok turista iz Njemačke i Austrije kroz Sloveniju prema Hrvatskoj i upozorili kako je slobodan protok ljudi, roba i usluga jedna od temeljnih vrijednosti EU-a, priopćio je u petak ured zastupnika.

U pitanju Europskoj komisiji Jakovčić (IDS/ALDE) i Radoš (HNS/ALDE) navode da je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, u nedavnom intervjuu Slovenskoj televiziji, najavio stvaranje poteškoća njemačkim i austrijskim turistima tijekom njihova prolaska kroz Sloveniju na putu prema Hrvatskoj.

Takve bi poteškoće, prema riječima ministra, trebale naškoditi hrvatskom turizmu u slučaju da Hrvatska odbije primjenu odluke arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu.

Hrvatska, podsjećaju u svom pitanju zastupnici, gotovo 20 posto BDP-a ostvaruje iz turizma, a među turistima najbrojniji su Nijemci i Austrijanci.

Prijetnje slovenskog ministra, upozoravaju Jakovčić i Radoš, vodile bi ugrožavanju slobodnog protoka ljudi, roba i usluga, što je jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije.

Stoga su Jakovčić i Radoš povjerenici Europske komisije za promet Violeti Bulc postavili pitanja "ima li Slovenija pravo na takav način, radi neriješenih bilateralnih odnosa, ugroziti slobodan protok ljudi, roba i usluga, temeljne vrijednosti EU-a", te "što će Europska komisija poduzeti kako bi spriječila neprimjereno i neprihvatljivo ponašanje među zemljama članicama u protoku ljudi, roba i usluga?", navodi se u priopćenju.

>> Slovenija prijeti miniranjem hrvatskog turizma – iz očaja

Komentara 8

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
00:38 14.01.2017.

čekali zlovenci da završe rezervacije skijaša pa sad udaraju na sva zvona

Avatar oliver 7
oliver 7
19:53 13.01.2017.

Dinamo je lopovski klub

Avatar kravata
kravata
19:55 13.01.2017.

Netko laze slovenac je sve porekao i da su to izmislili hrvatski mediji. Tko su ti koji lazu ili su duzni da prevedu slovenski krivo hrvatskom narodu i europi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije