Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mutni poslovi

Jadransko osiguranje u Koprivnici 99 % polica sklopilo protuzakonito

\'08.06.2011., Koprivnica - Poslovnica Jadranskog osiguranja u Koprivnici, koja je zatvorena zbog istrage malverzacija. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL\'
Marijan Sušenj/PIXSELL
03.09.2012.
u 21:00

Svaki dio poslovanja Agrama pokriva neka institucija pa, ako se optužbe na račun Agrama pokažu istinitima, znači da nisu dobro radile svoj posao

Nakon što je Večernji list objavio da je Uskok počeo dosad možda najveću doistragu zloporaba u gospodarskom poslovanju u Eurohercu, čini se da je zakazala većina institucija koja je trebala nadzirati rad jednog od najvećih hrvatskih osiguravatelja. Kako je, primjerice, moguće izigrati sustav bonusa u sustavu autoosiguranja? Ključne institucije šute.

Komentare smo zatražili od Hanfe i Hrvatskog ureda za osiguranje, HUO je ustvrdio da se ne može očitovati na upit, a od Hanfe smo dobili odgovor da ne mogu komentirati istražne radnje koje provodi Uskok. No, tim su istražnim radnjama prethodili naši brojni upiti, otvarajući pitanja o realnosti visine pričuva u Koncernu Agram, novim medicinskim tablicama koje bi smanjile isplate šteta osiguranicima, konsolidiranju bilance društava Koncerna, obračunu bonusa u autoosiguranjima, postupcima koje je Hanfa protiv njih pokretala... Gotovo uvijek iz Hanfe je stizao odgovor da oni profesionalno rade svoj posao. O tome koliko su ga profesionalno obavljali odlučit će nadzor nadzora i brojne druge institucije koje se upliću u slučaj.

Nadzor kao porezna tajna

U Ministarstvu financija, čija radna skupina izrađuje prijedlog novog Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, poručili su da Porezna uprava priprema odgovor o nadzoru koji je provela premda će rezultat tog nadzora biti porezna tajna. Iz Koncerna Agram, pak, odvraćaju da sve bonuse obračunavaju na temelju važećih cjenika, a sve police kontroliraju u tarifnom sustavu društva. Pričuve društva pak obračunavaju u skladu sa zakonskom regulativom i pravilima aktuarske struke. No. pravo je iznenađenje da priznaju moguće nepravilnosti.

“Eventualne neispravno izdane police korigiraju se sukladno uvjetima osiguranja i cjenicima”, stoji u dopisu koji je potpisala Andrea Barberić Lukić, izvršna direktorica odjela za marketing Koncerna Agram. Iz Agrama poručuju i da predstavnici Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nisu “ušli” u navedena tijela te da je posrijedi nagađanje.

U ponedjeljak su u varaždinskom Županijskom državnom odvjetništvu potvrdili da je otvorena istraga o mutnim poslovima u koprivničkoj podružnici Jadranskog osiguranja. Protiv toga osiguranja i odgovornih osoba kaznenu prijavu podnijela je Hanfa nakon što je lani u travnju obavila inspekcijski nadzor prekontroliravši 444 police obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Hanfa je utvrdila da se 99,1 posto tih polica sklapalo protuzakonito.

Jadransko osiguranje klijentima je davalo 50% bonusa na osiguranje iako na to nisu imali pravo. Kao podlogu za rješenja koristili su police koje nisu imale veze sa stvarnim klijentima, a onda su sve to pokrili falsificiranjem u poslovnim knjigama. Prema neslužbenim informacijama, “tarifa” za sklapanje police s bonusom od 50% iznosila je 500 kuna. Hanfa je koprivničkoj podružnici u lipnju prošle godine zabranila rad na dva mjeseca i naložila joj da ispravi nepravilnosti, ali inicirala i kazneni progon.

Propust institucija 

Ekonomski analitičar Damir Novotny pripisuje velik dio problema vezanih uz Koncern Agram nezrelosti institucija nadzora i zaštite potrošača.

– Slučaj Agrama upućuje na visoku razinu oligopola na štetu potrošača, i u smislu izbora i u smislu kvalitete proizvoda. Za te se anomalije mora pobrinuti nadzorna agencija, u ovom slučaju Hanfa. Na to bi trebale upozoravati institucije, Vlada tu ne čini dovoljno – kaže Novotny.

Ekonomist Ljubo Jurčić smatra da svaki dio poslovanja Agrama pokriva neka institucija pa ako se optužbe pokažu istinitima, znači da nisu dobro radile posao.

DORH je priopćio kako USKOK nije ušao u HUO i Hanfu te da je netočno da je njihove sumnje pobudilo namještanje natječaja u korist Agrama. DORH ni USKOK nemaju ovlasti ispitivati ni istraživati ustavnost zakona na način kako to može jedino Ustavni sud, priopćava DORH. No, neslužbeno doznajemo da su zatražili dokumentaciju iz HUO-a i iz Hanfe zbog Euroherca i Jadranskog osiguranja.

>>Euroherc i Jadransko osiguranje od 1993. utajili i do milijardu kuna!

Komentara 82

Avatar TAJSAM
TAJSAM
21:20 03.09.2012.

Ma nemogu vjerovati, zar stvarno?????????? Pozdrav dobrim ljudima

GL
glavo
21:35 03.09.2012.

nisu zakazali ,nego su podmiceni. to znaci da nisu zakazali nego su namjerno previdjeli a to je kazneno djelo

AN
Antiša
21:14 03.09.2012.

Opet isto: Tresla se brda rodio se miš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije