Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Agram:

Afera Agram: Grgićeva desna ruka u Hanfi zadužena za osiguravatelje

agram
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
13.08.2012.
u 11:00

Članica Upravnog vijeća Hanfe sve do siječnja bila je suvlasnica Sunce osiguranja – 3% dionica kupila je kreditom Agramove tvrtke Eurodom

Koncern Agram, poslovno carstvo kontroverznog hercegovačkog odvjetnika Dubravka Grgića, steklo je od dolaska Kukuriku koalicije na vlast neupitan potencijal za utjecaj na državna tijela koja određuju uvjete poslovanja u osiguravateljskom biznisu, u kojem članice Grgićeva koncerna drže više od četvrtine hrvatskoga tržišta. Osim što su kao dugogodišnji donatori SDP-a sada “u milosti”, žlica u med upala im je imenovanjem Gordane Letice u Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga u siječnju ove godine. U Hanfi je dugogodišnja glavna aktuarka Koncerna Agram zadužena upravo za osiguravateljni sektor, i to za provođenje rješenja, što znači da ima prilično posla s obzirom na barem 50-ak postupaka koje je supervizija pokrenula protiv osiguravajućih kuća iz sastava Koncerna zbog nepravilnosti u poslovanju. Je li donedavna desna ruka Dubravka Grgića, koja neupitno zna sve probleme i tajne bivšeg poslodavca, prava osoba za taj posao ili je posrijedi eklatantni sukob interesa, moglo bi biti i retoričko pitanje.

Nadzornica banke

Bilo da pogoduje svom bivšem poslodavcu ili da ga, zbog saznanja kojima raspolaže, može ugroziti, njezina objektivnost spada u sferu – transcendentnog. Naime, prozvana nadzornica, koja je u Hanfu došla s mjesta članice Nadzornog odbora Kreditne banke Zagreb, još jedne članice Agrama, 2008. godine postala je i dioničarka Sunce osiguranja, nakon što joj je kredit od 2,5 milijuna kuna za kupnju oko tri posto dionica dala tvrtka Eurodom, ne treba ni naglasiti, također članica grupe.

Premda je kredit odobren kao kratkoročan, u financijskom izvješću Eurodoma za 2011. još uvijek stoji saldo njezina kredita od 2,34 milijuna kuna. Izvješće je potpisano 31. prosinca 2011. kao i izvješće Sunce osiguranja u kojem je naznačena kao dioničarka, a u Upravno vijeće Hanfe imenovana je nekoliko tjedana kasnije – 26. siječnja. I dok iz Koncerna Agram na naš upit o dionicama Sunca i kreditu Eurodoma odgovaraju da Gordana Letica nije dioničarka Sunce osiguranja od siječnja 2012. godine, detalje oko kredita ne objašnjavaju. - Nemamo saznanja o tome je li gđa Letica imala i je li vratila kredit tvrtki Eurodom. S obzirom na to da se ovdje radi o privatnoj stvari bivše djelatnice Sunce osiguranja, jedino od nje možete zatražiti odgovor na vaše pitanje - otpisali su nam iz marketinga Koncerna.

U Hanfi također štite svoju djelatnicu, koja se nakon upita o vlasništvu udjela u Koncernu nije oglasila.

Agram u problemima

Naši izvori, izvrsno upućeni u poslovanje Koncerna, upozoravaju pak da je Gordani Letici, kao članici Hanfina Upravnog vijeća, omogućeno da izravno pomaže i pogoduje bivšem poslodavcu u saniranju trenutačnih poslovnih problema u kojima se našao zbog višegodišnjeg preinvestiranja u nekretnine diljem Hrvatske, od kojih je jedna i poslovna zgrada Eurodom u Osijeku za čije im dovršenje nedostaje 40 milijuna eura. Svjež kapital potreban im je i za ispunjavanje uvjeta kapitalne adekvatnosti Solvency II te im nije nimalo svejedno kako će se rješavati odštetni zahtjevi. S radoznalošću iščekujemo vidjeti na koji će način nova nadzornica rješavati prijave protiv društava u sastavu Koncerna. Dosad su se Hanfa i Agram gledali “preko nišana”; u posljednje dvije godine Hanfa je dvaput javno objavila da društva Jadransko osiguranje i Euroherc osiguranicima nisu isplaćivala nesporne iznose naknade štete, a lani je, pak, otkrila makinacije u koprivničkoj podružnici Jadranskog osiguranja, utvrdivši da je čak 99 posto provjerenih polica osiguranja od automobilske odgovornosti sklopljeno protuzakonito. Osiguranicima su, mimo pravila, davani 50-postotni bonusi, a podaci su se potom krivotvorili. Podružnici je Hanfa zbog toga privremeno zabranila sklapanje polica.

Vrlo je zanimljivo i da se nitko od osiguravatelja, barem ne javno, nije pobunio da je nešto trulo u nadzoru Hanfe. Na naše upite jesu li možda iz njihovih tvrtki uložili protest zbog mogućeg sukoba interesa, uglavnom nisu stigli odgovori. Tek su iz Uniqe odgovorili da kod njih nitko nije protestirao, a iz Allianza da oni nemaju ovakvih saznanja pa ne mogu ni komentirati.

– To je, uostalom, stvar onih koji su kolegicu predložili i imenovali pa su oni i pravi sugovornici – kažu u Allianzu.

Svoj utjecaj na državnu regulatornu agenciju Agram bi uskoro mogao proširiti dolaskom Ante Gašparovića, šefa uprave Agram brokera, koji se, prema našim izvorima, javio na natječaj za mjesto Hanfina glavnog tajnika, a i glavni je kandidat. Poslovično šutljivi, u Hanfi su odvratili tek da je Upravno vijeće provelo postupak imenovanja glavnog tajnika u skladu s relevantnim zakonskim odredbama te da glavni tajnik nije stupio na dužnost pa ne mogu dati više informacija.

Komentara 38

LI
liskovaca
13:44 13.08.2012.

isti je vlasnik Večernjeg lista i Allianza! Zar ste očekivali drugačiji tekst??? Mediji = najjače oružje!

Avatar rondo
rondo
13:45 13.08.2012.

NOVA PRAVEDNOST rekao bi Josipović :-)))

M3
Miške 3
06:53 14.08.2012.

Hrvatska- mala zemlja za veliku pljačku. Ne samo rođoša i dođoša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije