Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor sa Slovenijom

Jadranka Kosor ovisi o SDP-u

jadranka kosor
03.11.2009.
u 19:57

Da bi sporazum postao dio pravnog sustava RH, za njega će morati glasovati najmanje 102 zastupnika - što je bez SDP-a nemoguće.

Sutra točno u podne hrvatska premijerka i slovenski premijer u švedskoj će prijestolnici parafirati sporazum o arbitraži. Otprilike dva tjedna nakon toga Jadranka Kosor ponovno će izići pred saborske zastupnike i u postupku ratifikacije sporazuma o arbitraži još jednom zatražiti potporu za dogovoren model rješavanja graničnog spora sa Slovenijom. Ovaj put dvotrećinsku.

Zabuna oko arbitara

Da bi, dakle, dokument koji je izazvao mnogo kontroverzija i nezadovoljstva s obje strane granice postao dio hrvatskoga pravnog sustava, za njega će morati glasovati najmanje 102 zastupnika. Jednostavna matematika pokazuje da bez glasova najjače oporbene stranke, SDP-a, premijerka neće moći dalje. Za razliku od HNS-a, koji se složio već s time da Vlada potpiše sporazum, SDP se odlučio, kako je kazao šef stranke Zoran Milanović, ostati aktivno suzdržan.

Premijerki nije dao suglasnost za potpis, a hoće li glasovati za sam sporazum ovisit će, kazali su, o načinu izbora arbitražnih sudaca. I HNS-ova potpora za nastavak procedure uvjetovana je time.

Vesna Pusić kazala je da mora biti posve jasno kako će Hrvatska sudjelovati u sastavljanju liste kandidata za arbitražne suce te da joj neće tek biti servirana imena s kojih će moći izabrati one koje smatra najmanje opasnim za svoje interese.

Šefica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, dapače, već je poduzela i ponešto u tom smjeru. Hannesu Swobodi, europskom izvjestitelju za Hrvatsku, iznijela je danas koliko je to za Hrvatsku važno te dobila njegovo obećanje da će i on u svom izvješću istaknuti kako oblikovanje popisa mogućih arbitara mora biti transparentno i temeljeno na jedinstvenim kriterijima.Iako u sljedeća dva tjedna teško može biti gotov popis potencijalnih sudskih arbitara, Vesna Pusić smatra kako će potvrda o uključenosti Hrvatske u taj dio posla biti dovoljno jamstvo da sporazum valja poduprijeti i u Saboru te da će najmanje dvije trećine zastupnika glasovati za taj dokument.

Naime, nepoznanica u vezi s arbitrima u saborskim je kuloarima izazvala dosta nervoze i potaknula novi val nepovjerenja prema namjerama Europske komisije i Slovenije koja kao članica EU ima bolju startnu poziciju. Nagađalo se da svojevrstan popis već postoji, ali da na njemu nisu stručnjaci nego činovnici i pravni savjetnici iz različitih bruxelleskih odbora.

No neslužbeno se doznaje da je riječ o zabuni i popisu napravljenom u sklopu tzv. Rehnova drugog plana koji nikad nije prihvaćen. Pravi popis na kojemu će se naći vrsni i priznati međunarodni pravni stručnjaci, tvrde izvori bliski Banskim dvorima, sastavljat će se tek nakon ratifikacije sporazuma u parlamentima Hrvatske i Slovenije.

Ne bi, kažu, ni imalo smisla na tome raditi prije nego što prihvaćanjem arbitraže u oba parlamenta ne bude jasno da je to postupak u koji se svakako ide.

Izjava o neprejudiciranju

Uoči ratifikacije sporazuma o arbitraži u Saboru, pak, premijerka J. Kosor potpisat će Izjavu o neprejudiciranju, kojoj će svjedočiti Predsjedništvo Vijeća EU i SAD. Njome će se konstatirati da se ništa u sporazumu o arbitraži neće smatrati pristankom Hrvatske na slovenski zahtjev za teritorijalnim dodirom s otvorenim morem.

Tom se izjavom, neslužbeno se tumači u Vladinim krugovima, izražava hrvatski stav u arbitražnom postupku koji će uslijediti najranije na početku 2011. godine, nakon što završe hrvatski pregovori o članstvu te Hrvatska potpiše Ugovor o pristupanju EU.

Tek u trenutku potpisivanja Pristupnog ugovora s EU, naime, počinju teći procesni rokovi, što se u domaćim krugovima tumači kao velik uspjeh jer je Slovenija u prijašnjim razgovorima pokušala ishoditi da postupak arbitraže bude završen prije okončanja pregovora. Kad, pak, postupak arbitraže započne, dvije će države imati godinu dana za dostavu podneska u kojemu će argumentirati svoj stav.

U tome podnesku hrvatski će stručnjaci razraditi stav iz Izjave o neprejudiciranju i navesti argumente koji potkrepljuju stajalište da pristup Slovenije otvorenom moru nije moguć bez oduzimanja hrvatskog teritorija, što je neprihvatljivo.

Što dalje sa sporazumom
Premijeri Hrvatske i Slovenije danas stavljaju potpis na dokument koji je preduvjet 
za postupak arbitraže. U glavnom gradu Švedske, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, Jadranka Kosor i Borut Pahor potpisat će dokument koji će, kako se najavljuje, značiti konačno uklanjanje opasnosti da slovenska blokada zaustavi hrvatske pregovore o članstvu u EU.

Bez potvrde parlamenta u Hrvatskoj i Sloveniji sporazum o arbitraži ostat 
će mrtvo slovo na papiru. Za otprilike dva tjedna sporazum o arbitraži ponovno će biti tema saborske rasprave. No ovaj put riječ je postupku ratifikacije. Ne dobije li dvotrećinsku potporu parlamentaraca, taj će dokument ostati mrtvo slovo na papiru. Premijerka Kosor sljedeće tjedne mora iskoristiti za pridobivanje oporbe.

Arbitraža počinje kad Hrvatska potpiše Ugovor o pristupanju EU, ne utječe na pregovore ni na članstvo. Iako će arbitri biti izabrani prije, sam postupak arbitraže počet će najranije za godinu dana ili najkasnije na početku 2011. Budući da će arbitražni sud imati samo jedan zadatak, očekuje se da će posao završiti za otprilike tri godine, što je relativno brzo.

Ključne riječi

Komentara 24

PI
Pippo9
21:27 03.11.2009.

najvaznija stvar je da je hrvatska na pragu ulaska u EU i ta je potrebno potpisati sporazum koji i nije tako los za nasu drzavu

BT
bili-tartuf
23:53 03.11.2009.

nekapin, zasto bi tribalo dobiti 56 glasova od sabornika Esdepe,...pa zar oni osobno, neznaju misliti sa svojon glavom ??..ali je to ala Socijalisticka partija-Milosévic´..on digne ruku..svi dignu ruku..??

PI
Pippo9
20:48 03.11.2009.

nadam se da ce i sdp podrzati sporazum jer je to jako bitn STVAR za nasu drzavu...rijesavanjem toga sporazuma dolazimo na prag ulaska u EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije