Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPISI

J. Munić: Direktiva EK o GM hrani manjkava je i na štetu članica EU

14.04.2010., Trg sv. Marka 2, Zagreb - Predstavnici udruga GONG-a (Zagreb),Transparency International Hrvatska Zagreb, Zelene Istre Pula, Udruge Grad Dubrovnik i Zelene akcije Zagreb okupili su se pred Vladom kako bi urucili Vladi Republike Hrvatske velik
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
29.05.2015.
u 08:10

Ministarstvo zdravlja protiv je GMO-a u Hrvatskoj.

– Pretjerane su tvrdnje da je GMO tehnologija nekakav vražji izum. No Hrvatskoj je dugoročno u interesu da ostane zemlja bez GMO-a, brendirana kao proizvođač i izvoznik organske hrane – komentar je europarlamentarke Biljane Borzan (SDP) na prijedlog nove direktive Europske komisije o GM hrani. Prema toj direktivi, koja se čini sličnom onoj o uzgoju GM kultura, ona bi na razini EU bila legalna i dopuštena (i označena!), ali bi države članice same odlučivale hoće li je ograničiti ili zabraniti u prehrani ljudi i životinja. No, dok je zabranu uzgoja lako pravdati orijentacijom na organsku proizvodnju i mogućnost zagađenja polja GMO-om, GM hrana za koju Europska uprava za sigurnost hrane (EFSA) izdaje potvrdu da je neškodljiva, teško će se zabraniti.

Nacionalne zabrane neće se, naime, smjeti temeljiti na utjecaju GMO-a za zdravlje i okoliš, koji su u nadležnosti EFSA-e, nego na nekim uvjerljivijim razlozima, što automatski povlači mogućnost da GMO kompanije tuže zemlju u kojoj ne dopuštaju njihove proizvode. K tome, da bi se neka GM hrana zabranila u EU, potrebna je kvalificirana većina za odluku (20 zemalja), a kad je nema, EK sama odlučuje, kako je to učinila nedavno i dopustila 19 novih GM proizvoda. O tome se u nas jučer raspravljalo na četiri saborska odbora i Vijeću za GMO, gdje su iz Ministarstva zdravlja kazali da RH ne može prihvatiti predloženu odredbu EK, koja je nedorečena, na štetu članica i nikako u duhu veće demokratičnosti koju zagovara predsjednik EK Jean-Paul Juncker, kazala je članica Vijeća Jagoda Munić.

– Ako direktiva prođe, GM proizvodi u nas lakše će dolaziti i po TTIP-u, što će otvoriti put i mogućim tužbama kompanija za izgubljenu dobit. Apeliramo na saborske zastupnike, naše europarlamentarce i njihove kolege da surađuju te da se usprotive štetnoj direktivi – kazala je Munić

>> 'Hrvatskoj je dugoročno u interesu da ostane GMO-free zemlja'

>> 'Ne nasjedajte na mitove o TTIP-u, nije riječ o prodoru GMO-a'

Komentara 8

KA
kafka
17:26 30.05.2015.

Nismo GMO free. U jednom ssm trgovačkom lancu kupio sam rajčice koje kada ih ostaviš izvan hladnjaka ne trunu - samo se osuše. To je indikstor da je GMO - ne trunu. Neče ih ni bskterije ni plijesanj.

DJ
djure1
09:55 29.05.2015.

Prema nedavno objavljenoj studiji koja dokazuje kako genetski modificirani organizmi izazivaju rak te sterilnost kod muškaraca i neplodonost kod žena, jest, jer tehnički gledano, krajnji rezultat genetski modificirane hrane bio bi kraj gladi u svijetu, iz razloga što više ne bi bilo ljudi.

DJ
djure1
09:49 29.05.2015.

to je lopovluk pljacka i trovanje naroda.. ja trebam dokazivati da med nije stetan i da me to kosta 100 tisuca dolara ali bez problema se moze prodavati hmo hrana koja kod zivotinja uzrokuje tumore i neplodnost..tragicno zalosno sramotno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije