Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kenneth Merten:

'Ne nasjedajte na mitove o TTIP-u, nije riječ o prodoru GMO-a'

Kenneth Merten
Foto: Robert Anić/PIXSELL
18.05.2015.
u 13:27

Cilj TTIP-a je, kaže, proširiti ekonomske mogućnosti s obje strane Atlantika i riješiti brojna pitanja koja već 20-30 godina opterećuju trgovinu između SAD-a i EU-a

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten komentirao je u intervjuu Media servisu kontroverzni Transatlantski sporazum o trgovini i investicijama.

– To nije sporazum o američkoj GMO hrani koja će preplaviti hrvatsko tržište. Razumljiva je briga Europe, ali samo da se zna: I mi u SAD-u imamo određene brige oko toga kakvi proizvodi dolaze na naše tržište ako nisu proizvedeni u SAD-u prema našim standardima – rekao je Merten.

Cilj TTIP-a je, kaže, proširiti ekonomske mogućnosti s obje strane Atlantika i riješiti brojna pitanja koja već 20-30 godina opterećuju trgovinu između SAD-a i EU-a.

– Neke od ovih priča koje kruže, npr. o sustavu odšteta korporacijama i utjecaju na privatizaciju javno zdravstvenih usluga, to više uopće nije na pregovaračkom stolu. Jednostavno, previše mitova kruži – rekao je i dodao:

– S jedne strane kada pregovarate o bilo čemu morate imati određenu razinu tajnosti i povjerljivosti. S druge strane, kao političari dužni ste biti transparentni. Tanka je ta linija po kojoj pregovarači hodaju.

Komentirao je i ukidanje viza za SAD za hrvatske građane te rekao kako se to sigurno neće dogoditi u iduće dvije godine.

– Nadam se da će se ekonomska situacija popraviti i da će ljudi tada moći naše konzule na intervjuu za vize uvjeriti da će se vratiti u Hrvatsku jer imaju posao. Tada bi se broj odbijenih viza smanjio i Hrvatska bi ispunila kriterije – rekao je.

>> Trojanski konj na Trgu bana Josipa Jelačića u znak prosvjeda protiv TTIP-a

Komentara 12

Avatar mirica19
mirica19
14:04 18.05.2015.

Hajmo biti dovoljno pametni, i uvesti puno više standarde nego ih ima EU što se tiče ekološke poizvodnje hrane, to će nam se sigurno isplatit jer mogućnosti svakako imamo! Nemojmo još niže spuštati standarde i uništavati bogatstvo ove zemlje!

DU
Deleted user
13:54 18.05.2015.

hahahhaha :D mislim, kada je to u svojoj povijesti SAD ikome naudio i radio protiv njihovih interesa... gospon veleposlanik, takav truli kapitalistički sustav se u potpunosti kosi s tradicijom europskog kontinetalnog socijalizma i filozofskog poimanja svijeta, ekonomije i društva uopće. Možda će to imperijalnoj sili britaniji više odgovarati. Odokativno možemo očekivati da će u idućih 20 godina europom zavladiti američko stanje duha - beskućnici, imbecilno društvo, idiotkracija i beskrupulozni diktat kapitala koji ne preza ni pred čim. Europa ne bi trebala s njima dijeliti niti političko, a još manje gospodarsko okruženje. Lobisti mogu pokupovati ono malo idiota u EP-u, ali narod će vam to jednoga dana sve naplatiti. Čak i nekom političkom i ekonomskom početniku je jasno da je riječ o širenju njihovih kapitalista na naše tržište i cijeđenje ovo malo novca što nam je ostalo... jadno! i ovaj još ima obraza govoriti kako smo naivni i trebamo prihvatiti svaku američku zapovijed !?!?!? završit ćemo uskoro kao i zemlje bliskog istoka... u ratu zbog američkih interesa... europski parlamentarci prodaju europu za judine škude...

DO
doktor1
14:28 18.05.2015.

Nismo mi baš bedaci da nam ti trebaš reći što znači taj sporazum. Poznato američko prodavanje magle. Sve da Dupont, Monsanto i ekipa uvaljuju svoje smeće u Europu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije