Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izvođači za obnovu od potresa birat će se po Zakonu o javnoj nabavi

Zakon o obnovi ide u redovitu proceduru i u Saboru će biti u rujnu, Plenković želi konsenzus svih zainteresiranih.
25. srpnja 2020. u 23:05 3 komentara 987 prikaza
Pogledajte galeriju 1/7

Nova Vlada održala je jučer svoju prvu sjednicu, na kojoj je, među ostalim, utvrdila prijedlog zakona na temelju kojega će se provoditi obnova zgrada oštećenih u razornom potresu koji je proljetos pogodio Zagreb i okolicu. Iako je bilo najava da bi se ovaj zakon mogao donijeti do 4. kolovoza, kada će se zastupnici razići na ljetnu stanku, on je Saboru poslan u prvom čitanju, a konačan tekst u Sabor će na prvoj sjednici nakon stanke, vjerojatno početkom rujna.

PRVA SJEDNICA Plenković na Vladi: Zbog 10 sekundi potresa imat ćemo 10 godina posla

Odluku da ovaj zakon ide u redovitoj, a ne hitnoj proceduri premijer Andrej Plenković obrazložio je željom Vlade da se u raspravu uključe i saborski zastupnici kako bi se o obnovi Zagreba postigao konsenzus ne samo političkih stranaka nego i svih zainteresiranih dionika. U odnosu na ono što je javnosti ljetos predočeno e-savjetovanjem, u tekstu je predviđena i precizna raspodjela troškova obnove za stambene zgrade i kuće u privatnom vlasništvu između države, lokalne samouprave i vlasnika.

Obnovu konstrukcije i protupotresna ojačanja država će tako financirati sa 60 posto, a Grad Zagreb i županije pogođene potresom te vlasnici s po 20 posto. U ovoj verziji Vlada je prihvatila i jednu od najvažnijih primjedbi na prvi nacrt zakona, a odnosila se na namjeru da se obnova nakon potresa provede bez primjene pravila o javnoj nabavi. U tekstu koji je jučer poslan Saboru izričito se, međutim, navodi kako se odabir graditelja i drugih sudionika u obnovi “obavlja na temelju zakona kojim se uređuje javna nabava”. Programom mjera odredit će se, pak, najviše prihvatljive cijene usluga, radova i građevnih proizvoda.

Oštećeno 24.000 objekata

U odnosu na tekst iz javnog savjetovanja, djelomično su promijenjene i odredbe koje se tiču prava vlasnika u zgradama i kućama koje je nemoguće popraviti i koje će se ukloniti. Tekst koji je prošao javno savjetovanje predviđao je, naime, da će vlasnicima takvih stanova odgovarajući stan u najam na neodređeno vrijeme osigurati Grad Zagreb ili država, uz obvezu prenošenja vlasništva. Prema novom prijedlogu, vlasništvo nad zemljištem na kojem je zgrada za rušenje moći će se prenijeti isključivo državi.

Prva sjednica Hrvatskoga sabora nastavljena predstavljanjem nove Vlade RH U UTORAK Rasprava o obnovi Zagreba nakon potresa već drugi tjedan u Saboru

U obrazloženju zakona Vlada donosi i podatke o broju zgrada oštećenih u potresu pa navodi kako je do 15. lipnja za pregled prijavljeno 42.035 zgrada i kuća, a oštećenja su utvrđena na 24.000 njih. Pritom je utvrđeno da je 112, odnosno 5,72 posto zgrada neupotrebljivo, 4009 ili 20,6 posto privremeno neupotrebljivo, a 14.388 zgrada ili 73,68 posto upotrebljivo za stanovanje.

Šteta 11,5 milijardi eura

Procjena ukupne štete od potresa iznosi oko 11,5 milijardi eura, troškove obnove Vlada procjenjuje na 42 milijarde kuna, a financirat će se novcem iz državnog i županijskih, odnosno proračuna Grada Zagreba, ali i sredstvima iz drugih izvora. Obnovu će operativno provoditi Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, koji će obavljati stručne i druge poslove pripreme, organiziranja i provedbe obnove zgrada oštećenih potresom i praćenje programa mjera obnove. Osnivači Fonda su država, Grad Zagreb te Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija.

Fond će biti zadužen i za prikupljanje sredstava za obnovu, a prema riječima Andreja Plenkovića, predstavljat će svojevrsni “one stop shop” za sve informacije za građane pogođene potresom. Plenković je podsjetio da je do sada rebalansom proračuna i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša osigurano 100 milijuna kuna za interventne popravke, 41 milijun kuna alociran je iz Fonda za kondenzacijske bojlere, a trošak smještaja građana stradalih u potresu u Studentskom domu Cvjetno preuzela je Vlada.

Keks Pay Popularna aplikacija Tko je tim koji stoji iza aplikacije koju koristi više od 120.000 korisnika i ima jednu od najpamtljivijih reklama?

Dogovoren je i zajam sa Svjetskom bankom od 200 milijuna dolara, a razgovara se i s Razvojnom bankom Vijeća Europe o kreditu te je podnesen zahtjev za Europski fond solidarnosti, izvijestio je premijer.

VIDEO: Potres teško oštetio Đorđićevu ulicu u Zagrebu

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar Adminjetrica
  Adminjetrica:

  Jel koalicikski partner čačić još ima građevinsku firmu baš bi mu fino leglo još malo novca iz državne blagajne.

 • Avatar kokodrilo
  kokodrilo:

  Sto se desilo sa onom rugobom od ostataka starog paromlina? Nadam se da je to prirodna pojava sredila i poravnala sa zemljom, a na zalost komunjara i jugonostalgicara.

 • dadobrc68:

  Pa za Čaćiće se i radi zakon.Normalnom čovjeku koji je poput mene čekao dolazak statičara,koji su došli tek u 6 mj.,da bi mogao prijaviti štetu uvalili su žutu naljepnicu(potreban detaljan pregled) bez ikakve potvrde o pregledu objekta,nakon čega sam saznao ... prikaži još! da je rok za prijavu štete odavno prošao,a za potvrdu vam treba opet posebno pisani zahtjev i bla,bla,bla,beskonačno administriranje.