Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDALOZNO Konzul u SAD-u tek nakon dvije godine izvijestio o narkodiplomatskom skandalu

Izvještaj do ministrice putovao dvije godine

14.12.2006.
u 13:35

Hrvatskom konzulatu u Los Angelesu trebale su gotovo dvije godine da službeno izvijesti ministricu vanjskih poslova Kolindu Grabar-Kitarović da je američka policija još 7. siječnja 2005. godine uhvatila u kupoprodaji droge Bernarda Barišića, supruga Božice Barišić, koja je sve do prije nekoliko dana radila kao službenica u hrvatskom konzulatu u Los Angelesu.

Barišića je pri pokušaju kupnje droge, navodno za osobne potrebe, uhitio tajni agent američke policije. Ubrzo je uz pomoć supruge izašao iz zatvora te se izvukao samo s uvjetnom kaznom. Barišić je navodno dugogodišnji ovisnik, ali njegova supruga Božica o tome nije izvijestila Ministarstvo vanjskih poslova.

Zanimljivo je da je o tom narkodiplomatskom skandalu konzul Ante Barbir obavijestio ministricu K. Grabar-Kitarović tek 24. listopada 2006. godine, što je zaista neobično. Stoga su se pojavila nagađanja da je cijeli diplomatski skandal zataškan zbog prijateljskih veza Božice Barišić, Bernardove supruge, i Biance Matković, vrlo utjecajne i moćne predstojnice Ureda premijera Sanadera.

U isto vrijeme dogodio se još jedan skandal u konzulatu u Los Angelesu. Bračni par Sandra i Marko Gašpar tvrde da su bili žrtve mobbinga koji je sustavno provodio konzul Barbir, dok konzul tvrdi kako su Gašparovi povrijedili radnu disciplinu.

Koliko god se ova dva slučaja činila odvojenima, njih ipak povezuje činjenica da je Gašpar, čak i prije konzula, pisao ministrici o slučaju Barišić. Epilog je poznat: bračni par Gašpar vraćen je u Zagreb, Bernard Barišić također, a uskoro bi se mogla vratiti i Božica Barišić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije