Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko priznanje

Izuzetan doprinos u razvoju forenzičkih znanosti: Prof.dr.sc. Primorcu dodijeljena Zahvalnica MUP-a

Dr.sc. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, prof.dr.sc. Dragan Primorac i Nikola Milina, glavni ravnatelj policije
Ured prof.dr.sc. Dragana Primorca
19.06.2023.
u 15:59

"Posebice me raduje vidjeti golemi strateški iskorak koji je Ministarstvo unutarnjih poslova napravilo ka znanosti, inovacijama i ulaganju u nove generacije stručnjaka. To je put u izvrsnost, koja je pokretač svih promjena u društvu i jedino mogu globalno pozicionirati Republiku Hrvatsku", izjavio je prof.dr.sc. Dragan Primorac

Povodom obilježavanja 70. godina Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, prof.dr.sc. Draganu Primorcu dodijeljena je posebna Zahvalnica Ministarstva unutarnjih poslova za njegov izuzetan doprinos u razvoju znanstvenih istraživanja u području biomedicine i zdravstva te u cilju suzbijanja kriminaliteta. Zahvalnicu su mu uručili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović i načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” Andrea Ledić

Prof.dr.sc. Dragan Primorac, kako je priopćeno iz njega Ureda, je na aktualnom popisu 2% znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti. Među prvim znanstvenicima u svijetu, u suradnji s kolegama iz Hrvatske i SAD-a, primjenjuje analizu DNA u svrhu utvrđivanja identiteta žrtava masovnih grobnica, a što je bilo ključno u utvrđivanju istine o Domovinskom ratu. Donedavni je predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti, predsjednik je Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti u čijem radu sudjeluje petero dobitnika Nobelove nagrade, a predsjednik je i Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu te Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina. Među prvim znanstvenicima uvodi integrirani koncept personalizirane medicine u kliničku praksu. Redoviti je profesor je na Penn State University te University of New Haven u SAD-u, kineskom Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics te Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci kao i Medical School REGIOMED u Njemačkoj. 

VEZANI ČLANCI:

Odlukom Senata Sveučilišta „National Forensic Science University“ iz Indije, prof.dr. Draganu Primorcu je za posebne zasluge u razvoju forenzičkih znanosti, kao prvom Europljaninu dodijeljeno počasno zvanje profesor emeritus. Ukupno je objavio oko 200 znanstvenih radova, kongresnih priopćenja i poglavlja u knjigama, a do sada je citiran gotovo 8000 puta (Google Scholar). Počasni je građanin u pet gradova u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je više od 20 najviših domaćih i međunarodnih nagrada i odličja. O njegovom radu i rezultatima su pisali New York Times, USA Today, Chicago Tribune, Hartfor Courant, Connecticut Post, Hospital News, News Times, Kleine Zeitung Haaretz, Die Presse, The Wall Street International Magazine i drugi. 

"Zahvalan sam Ministarstvu unutarnjih poslova, posebice ministru dr.sc. Božinoviću i načelnici Ledić, na priznanju koje istodobno doživljavam kao i priznanje kolegama s kojim surađujem u području forenzičke genetike više od 30 godina. Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' čestitam 70 godina rada i postojanja i uistinu sam ponosan na našu suradnju kao i njihova vrhunska postignuća. Posebice me raduje vidjeti golemi strateški iskorak koji je Ministarstvo unutarnjih poslova napravilo ka znanosti, inovacijama i ulaganju u nove generacije stručnjaka. To je put u izvrsnost, koja je pokretač svih promjena u društvu i jedino mogu globalno pozicionirati Republiku Hrvatsku", izjavio je prof.dr.sc. Dragan Primorac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije