Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJ ŽRTAVA RASTE IZ SATA U SAT

Palestinske vlasti: U sukobima s izraelskim vojnicima poginulo 11 Palestinaca, više od 200 ranjenih

Foto: REUTERS
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.05.2021.
u 23:32

Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je kako je u napadima ubijeno 119 osoba, a 27 su maloljetnici. Ranjeno je još najmanje 600 osoba

Izraelska vojska tvrdi da ipak nije ušla u pojas Gaze, iako su u petak rano ujutro objavili da su i kopnene snage ušle u palestinsku enklavu, javlja AFP. Nešto nakon ponoći, vojska je poslala poruku medijima da su trupe "u" pojasu Gaze, što je potvrdio i njezin glasnogovornik Jonathan Conricus za AFP. No, dva sata kasnije, vojska je izdala "pojašnjenje" rekavši da u Gazi "nema vojnika", a glasnogovornik vojske pozvao se na "pogrešno shvaćenu internu komunikaciju" kako bi objasnio situaciju.

Nastavile su se zračne operacije, a kopnena vojska uključila se u rat, no nije došla na tlo Gaze.

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:22 U gradovima uzduž Zapadne obale došlo je do sukoba između izraelskih vojnika i palestinskih demonstratora. Palestinsko Ministarstvo zdravlja objavilo je kako je u tim sukobima ubijeno 11 Palestinaca, a više od njih 200 je ozlijeđeno. 

Lokalni mediji izvještavaju da su prosvjednici bacali kamenje i palili vatru, te da su izraelski vojnici uzvratili s pucnjavom i suzavcem. 

1/6

19:30 - Izraelska vojska objavila da su ubili 75 operativaca Hamasa. Naveli su i to da je 2000 raketa ispaljeno iz Gaze, uključujući i 400 koje nisu pale na teritorij Izraela.

- Ovo je najveća operacija usmjerana prema određenoj meti koju smo do sad proveli - kazao je glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Jonathan Conricus, koji je naveo kako je meta napada bila mreža podzemnih tunela u Gazi kroz koju Hamas krijumčari oružje i šalje svoje vojnike. Opisao je mrežu podzemnih tunela kao 'grad ispod grada'

17:48 Prema izraelskom dužnosniku, pojas Gaze ima sad dnevno oko pet sati struje i upola manje vode nego inače. Do nestašice djelomično je došlo jer je Izrael zatvorio granicu preko koje stiže gorivo u Gazu, a djelomično i zato što su u napadu Hamasa oštećeni električni vodovi. Ta izjava nije službeno potvrđeno, prenosi New York Times. 

14:41 Svi hrvatski državljani u Izraelu na sigurnom su, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te izrazio solidarnost s obiteljima stradalih civila i pozvao sve strane na deeskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba. Zasad nitko nije zatražio pomoć, Zagreb je stalno u kontaktu s veleposlanstvom RH u Izraelu i prima redovita izvješća hrvatskog veleposlanstva, dodao je.

Službeni Zagreb osudio je raketiranje Izraela, a osuđuje i bilo kakvo uzvraćanje vatre i "apelira na smirivanje sukoba", rekao je šef diplomacije novinarima nakon obilaska izložbe sa stranim diplomatima akreditiranima u Hrvatskoj. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u srijedu je pozvalo sve strane da se suzdrže od akcija koje vode eskalaciji nasilja između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

"Najteže je u svemu što stradaju civili, izražavamo solidarnost s obiteljima stradalih civila, apeliramo na sve strane na smirivanje tenzija", rekao je hrvatski šef diplomacije.

>> VIDEO Akcija Mač Jeruzalema i operacija Čuvari Zida

Bliskoistočna kriza oduvijek je vrlo osjetljiva, a situacije se mogu jednostavno preseliti na neka druga područja, rekao je ministar.  Europska unija s partnerima kao što su Sjedinjene Države uvijek apelira prema multilateralnom djelovanju, ocijenio je ministar. "Svima je u interesu je imati čvrst, stabilan, miran svjetski poredak, baziran na poštivanju međunarodnih i ljudskih prava".

Grlić Radman ne vjeruje da su Sjedinjene Države nedovoljno angažirane i smatra da će nova administracija Joea Bidena učiniti određen napredak u tom smjeru.

10:00 - Naši zrakoplovi upravo su pogodili brojna Hamasova mjesta za lansiranje i osmatračnice u Gazi, objavila je izraelska vojska.

9:55 - Izrael napada Gazu sa svih strana. Iako kopnena vojska još nije probila u pojas Gaze, napadaju sa borbenim avionima, helikopterima, a s mora ratnim brodovima. U međuvremenu je u Izrael Hamas poslao dron koji je izraelska vojska srušila.

Neimenovani izraelski sigurnosni dužnosnik tvrdi kako je Izrael ubio stotine terorističkih pripadnika Hamasa, a samo jučer je ubijeno 20 visokih dužnosnika.

- Uništili smo većinu raketnog sustava koji je Hamasovo strateško oružje, paralizirali smo sustav tunela, a još je puno toga što se treba učiniti - rekao je.

9:47 - Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je kako je u napadima ubijeno 119 osoba, a 27 su maloljetnici. Ranjeno je još najmanje 600 osoba.

9:40 - Izrael tvrdi da je iz pojasa Gaze prema njihovim gradovima ispaljeno više od 2000 raketa. Oni su pak tijekom četvrtka navečer i petka ujutro ispalili dodatnih 200 projektila od kojih 30 nije uspjelo prijeći granicu.

Većinu Hamasovih raketa zaustavlja izraelski proturaketni sustav Iron Dome, no preko noći niz raketa pao je na naseljena područja te je jedan Izraelac teško ozlijeđen.

9:20 – U ratu Hamasa i Izraela stradale su brojne nevine žrtve, a među njima je najmanje 17 djece. Potresna fotografija najrealnije opisuje kakva je ondje trenutačno situacija.

Foto: ABACA/PIXSELL

 

8:50 – Vođa Hamasa Ismail Haniyeh pozvao je Palestince diljem Izraela i pojasa Gaze na demonstracije.  Na prosvjed poziva zbog akcije policije protiv muslimanskih vjernika u džamiji Al-Aqsa kao i zbog bombardiranja pojasa Gaze u kojem je najmanje 113 osoba poginulo.

Haniyeh je poziv uputio u petak jer se Gaza suočava s mogućnošću invazije izraelske kopnene vojske slične onoj 2014. godine. Od rano jutros Izrael je pozicionirao trupe, tenkove i topništvo na svojoj granici u blizini Gaze.

7:35 – Vojna kampanja protiv Hamasa u Gazi nastavit će se dok god je potrebno, rekao je rano jutros izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

– Hamas i druge terorističke organizacije platit će veliku cijenu. Zadnja riječ nije rečena i ova operacija nastavit će se kako bi se uspostavila sigurna i mirna država Izrael – istaknuo je.

Ministar obrane Benny Gantz kazao je pak kako je za moguću kopnenu invaziju spremno 9000 vojnika.

VIDEO Šteta nastala u Holonu nakon što su pale rakete iz Gaze

7:08 – Josep Borrell, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, rekao je u četvrtak navečer kako Europska unija nije sposobna posredovati u izraelsko-palestinskom sukobu.

– Pozvali smo na prekid sukoba, no tko može izvršiti pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Države. Već dulje vrijeme Europa nije sposobna za to – izjavio je Borrell u Madridu, gdje je na institutu Real Elcano govorio o svojoj novoj knjizi "Europska vanjska politika u doba COVID-19".

– Sjedinjene Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ako to žele – napomenuo je Borrell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova.

6:50 – Izraelska vojska objavila je da je ispaljeno 450 projektila na 150 ciljeva u Sjevernoj Gazi. Cilj im je uništiti mrežu tunela koja je, tvrde Izraelci, strateška imovina Hamasa.

6:30 – Prema posljednjim informacijama, u pojasu Gaze poginulo je 113 osoba, od kojih je 31 dijete. Ranjeno je više od 580 osoba.

6:00 – Gotovo svi svjetski mediji, od New York Timesa do Guardiana, objavili su početak izraelskih kopnenih operacija u Gazi.

Izrael je u petak upotrijebio teško topništvo i izveo više zračnih udara na palestinske militante u pojasu Gaze usred stalne raketne vatre usmjerene duboko u izraelski teritorij.

Kako su neprijateljstva ušla u peti dan, bez ikakvih znakova jenjavanja, izraelska vojska izjavila je nešto nakon ponoći da zračne i kopnene snage napadaju enklavu pod vodstvom Hamasa.

VIDEO Sukobi između Izraela i Hamasa

Iako se u izjavi ne navode daljnji detalji, dopisnici izraelskih vojnih listova koje oružane snage redovito izvještavaju rekli su da se ne radi o kopnenoj invaziji i da su trupe gađale topništvo s izraelske strane granice.

Stanovnici sjeverne Gaze, u blizini izraelske granice, rekli su da nisu vidjeli tragove izraelskih kopnenih snaga unutar enklave, ali izvijestili su o žestokoj topničkoj vatri i desecima zračnih udara.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da će kampanja "potrajati dulje vrijeme". Izraelski dužnosnici rekli su da Hamasu, najmoćnijoj militantnoj skupini u Gazi, mora biti nanesen snažan udarac odvraćanja prije bilo kakvog prekida vatre.

VIDEO Što je i kako funkcionira Iron Dome?

Ključne riječi

Komentara 116

IV
ivanmerlin99
08:43 14.05.2021.

Jobo vas Biden, niste ratovali dok je bio Trump na vlasti, ovo je tek početak, zombi Biden otvara ratove gdje god stigne, samo gledajte...

Avatar Joja
Joja
08:25 14.05.2021.

Pitam se hoce li tko trazit topnicke dnevnike, piskat za prekomjernog granatiranja i odgovarat po zapovjednoj odgovornosti ubijenih civila u Gazi?

DV
Dvaispodzemlje
09:23 14.05.2021.

Obje strane vode nevjernici jer ubijanje jest kršenje Božje zapovijedi i otpad od vjere. Zapovijedi su znakovi na putu života i kršenje uzrokuje sudare i pad u provaliju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije