Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INAUGURACIJA PREDSJEDNIKA IRANA

Izrael: I EU će se pokloniti mesaru iz Teherana Raisiju

Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei attends the inauguration ceremony of Iran's new President Ebrahim Raisi, in Tehran
Foto: Official Khamenei website/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
04.08.2021.
u 18:42

Među uzvanicima najavljen je i visoki izaslanik Europske unije, čije je sudjelovanje na ceremoniji jako naljutilo Izrael

Moja pobjeda na izborima širi očaj među neprijateljima Irana. Iranski je narod svojim sudjelovanjem na izborima i mojim izborom prenio mnoge poruke, uključujući naglasak na borbi protiv korupcije i diskriminacije, kazao je jučer Ebrahim Raisi na ceremoniji preuzimanja dužnosti predsjednika Irana.

Ceremoniji u Teheranu nazočili su, osim vođe revolucije ajatolaha Ali Khameneija, i sedmi predsjednik Irana Hassan Rouhani, šef parlamenta Mohammad Bagher Qalibaf, šef pravosuđa Gholam-Hossein Mohseni-Eje’i te drugi dužnosnici. Khamenei je službeno potvrdio Raisija za novog predsjednika države, koji je ovom ceremonijom započeo četverogodišnji mandat.

Međutim, glavna proslava bit će u četvrtak 5. kolovoza kada će predsjednik Raisi prisegnuti u iranskom parlamentu. Kako tvrde iz iranskog ministarstva vanjskih poslova, na inauguraciji će sudjelovati predsjednici, ministri vanjskih poslova i predsjednici parlamenta iz više od 70 zemalja.

Iako je bilo planirano da će biti više od 400 uzvanika, broj je smanjen zbog četvrtog vala pandemije koronavirusa. Ceremonija će se održati u vrijeme tenzija između Irana i svijeta zbog napada na brod i smrti dvojice mornara, Britanca i Rumunja.

Među uzvanicima najavljen je i visoki izaslanik Europske unije, čije je sudjelovanje na ceremoniji jako naljutilo Izrael. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova smatra odluku EU da pošalje visokog predstavnika na svečanu prisegu iranskog predsjednika Raisija “zbunjujućom, što upućuje na pogrešan zaključak”.

Raisija Izrael pak naziva “mesarom iz Teherana” te EU preporučuje da “odmah otkaže sramotno sudjelovanje u ceremoniji krunidbe mesara iz Teherana”. EU se ne obazire na optužbe iz Izraela te šalje svog izaslanika u Teheran.

VIDEO Pogledajte kako aktivirati svoju novu osobnu iskaznicu

Ključne riječi

Komentara 7

M3
Miške 3
05:47 05.08.2021.

Palestinu izmislili Englezi, Palestinci su Arapi, a zemlja Palestina je Izraelska još od Mojsija.

PL
@ploto@
12:17 05.08.2021.

Cionizam je najgori oblik rasizma.Sve koji nisu njihovi drže za nižu vrstu i smatraju da je njihovo pravo kao božanskog naroda,da drugima određuju sudbinu i da ih pretvore u svoje robove.

CR
CrniP
01:30 05.08.2021.

Treba i Iran i Izrael primiti u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije