Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prebacivanje vojnika

Počela operacija Sjeverni štit: Izrael će uništiti tunele Hezbollaha

Izraelski vojnici pored granice s Libanonom
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
05.12.2018.
u 15:25

Neki su uvjereni da su tenzije koje diže Izrael povezane s političkom krizom u toj zemlji

Samo nekoliko dana nakon što su izraelski vojni dužnosnici kazali da će se rat s Iranom iz Sirije preseliti i u Libanon, izraelska vojska započela je operaciju Sjeverni štit u kojoj namjerava pronaći i uništiti prekogranične tunele koje libanonski pokret Hezbollah koristi za tajno prebacivanje boraca na teritorij Izraela.

Operacija je počela nakon sastanka u Bruxellesu na kojem su osim izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i državnog tajnika SAD-a Mikea Pompea sudjelovali i šef Mosada, Savjeta za nacionalnu sigurnost Izraela i izraelski vojni tajnik, koji su razgovarali o tome kako zajednički raditi na zaustavljanju iranske agresije u regiji, u Siriji, Iraku i Libanonu.

Glasnogovornik izraelske vojske Jonatan Konrikus priznao je postojanje više od jednog takvog podzemnog prolaza ističući da se tuneli još ne koriste i nisu neposredna prijetnja Izraelcima.

Zabrinuti zbog Irana

– Znamo za cijeli niz tunela. Zasad neću otkrivati njihov broj – kazao je Konrikus dodajući da će operacija biti provedena samo na teritoriju pod kontrolom Izraela, uključujući i sjeverni dio Golanske visoravni.

Vojnici Sjevernog okruga nalaze se u stanju visoke borbene spremnosti i dobili su pojačanje. Također, libanonska vojska i borci Hezbollaha podigli su borbenu pripravnost i s druge strane granice. Konrikus je kazao kako je poznato da proiranski Hezbollah od 2006. godine pokušava sagraditi tunele za napade na nekoliko lokacija duž granice Libanona i Izraela.

>> Pogledajte kako je bilo na obuci kosovske vojske

Glavni tajnik Hezbollaha, šeik Hassan Nasrallah, nekoliko je puta u svojim govorima zaprijetio Izraelu kazavši da će idući rat biti početak kraja Izraela, a borbe će se voditi na teritoriju Izraela a ne kako je to bilo prije, na teritoriju Libanona.

Iako su pojedini analitičari uvjereni da su tenzije koje diže Izrael prema Libanonu i Hezbollahu povezane s političkom krizom u Izraelu nakon što je ministar obrane Izraela Avigdor Liberman dao ostavku 14. studenoga 2018. zbog potpisivanja sporazuma Vlade s palestinskim Hamasom o prestanku sukoba u Pojasu Gaze, kao i to što je izraelska policija predložila podizanje optužnice protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua za mito u korupcijskom slučaju koji se tiče izraelskog telekomunikacijskog diva.

Evidentno je da je Izrael jako zabrinut zbog jačanja utjecaja Irana u susjednoj Siriji i gomilanja oružja Hezbollaha u južnom i istočnom Libanonu. Analitičari smatraju da je Izrael zabrinut s razlogom s obzirom na to da je Hezbollah, u savezu s Iranom, veliki pobjednik rata u Siriji.

Postali prava sila

Prema izvještajima izraelske obavještajne službe, Hezbollah danas posjeduje više od 400 tisuća dalekometnih i kratkometnih projektila kojima može gađati unutrašnjost Izraela.

U Izraelu se danas vodi velika polemika o sudjelovanju Hezbollaha u ratu u Siriji. Izraelska vojna služba smatra da borci Hezbollaha, oni stariji i iskusniji, zajedno s mladim naraštajem stječu vrijedna borbena iskustva koja bi kasnije mogli iskoristiti u napadima protiv Izraela.

Međutim, izraelska obavještajna služba i vojni analitičari kažu da Izrael mora biti najzabrinutiji zbog rastuće vojne moći Hezbollaha, koji je od obične gerilske skupine postao prava vojna sila. Vojni stručnjaci smatraju da je Hezbollah promijenio svoju taktiku u Siriji i sada ona ima ofenzivne karakteristike, što je daleko od obrambenog stila koji se uspješno razvio tijekom sukoba u vrijeme izraelske okupacije 1982. pa sve do 2000. godine.

Ono što je sigurno, dođe li do rata između Izraela i Hezbollaha, od obje strane svašta se može očekivati i sigurno bi to bio krvav sukob.

Pogledajte vojnu vježbu Velebit 18:

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
15:38 05.12.2018.

Pompeo je dakle rekako kako je Trump dao zeleno svjetlo. Bravo Trump!

VO
vorda400
16:23 05.12.2018.

Početak kraja Izraela??? evo kaj se čuje kad šeik ne zna povijest nego samo čita kuran hezbolah šaka jada naspram onoga što je Izrael pobjedio nekoliko puta

Avatar intimus 500
intimus 500
19:18 05.12.2018.

Bravo IDF .... unisti tu bagru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije