Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRORAČUN

Iznos za prijevoz srednjoškolaca umanjen za 94 milijuna kuna

Predrag Šustar
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
10.03.2016.
u 14:02

Od iduće školske godine sredstva za subvencioniranje srednjoškolskog prijevoza dodatno će se smanjiti jer će se iznos subvencije vezati uz imovinski cenzus

U traganju za dodatnim uštedama u državnom proračunu Vlada Tihomira Oreškovića odlučila je roditeljima srednjoškolaca izbiti iz džepa 94 milijuna kuna.

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Predrag Šustar rekao je kako će državni udio u subvencioniranju javnog i međumjesnog prevoza srednjoškolaca spasti sa 75 na 50 posto. Dosad je država na subvencionirani prijevoz godišnje trošila 325 milijuna kuna, a sada je taj iznos umanjen za 94 milijuna. Šustar je napomenuo kako je to najbolnija ušteda, kako su o njoj dugo u Vladi razgovarali, ali kako su socijalno ranjive skupine ostale zaštićene jer će njima država i dalje u stopostotnom iznosu subvencionirati prijevoz.

Od iduće školske godine sredstva za subvencioniranje srednjoškolskog prijevoza dodatno će se smanjiti jer će se iznos subvencije vezati uz imovinski cenzus

O detaljima novog sustava ministar Šustar nije mogao reći zasad ništa više. Kaže kako se taj sustav u Vladi još razrađuje, ali da će biti gotov do rujna, odnosno do početka iduće školske godine. Svjestan je, kaže, da će to izazvati veliku raspravu u javnosti, ali kako su se za uvođenje imovinskog cenzusa odlučili zbog načela pravednosti jer će ubuduće bogatiji snositi veći teret.

Novinari su ministra pitali kako na makrorazini gleda na činjenicu da je u ovogodišnjem državnom proračunu više novca predviđeno za zamjenu voznog parka Ustavnog suda nego za istraživanje i razvoj.

- Taj dio ne bih htio komentirati. Izdvajanja za znanost moraju se podebljati. Mi smo u sustavu znanosti najuspješniji u absorpciji europskih fondova, ali ne možemo se osloniti samo na europska sredstva, nego i na državni proračun. Kao ministar imam jamstva da će se pojačati izdvajanja iz državnog proračuna za izvrsnost u znanosti, pogotovo za mlade izvrsne znanstvenike - rekao je Šustar.

>> Najveći gubitnici i dobitnici proračuna

>> Mirovine branitelja ostaju iste, pogledajte cijeli dokument proračuna

Komentara 10

SH
Shaman
14:16 10.03.2016.

Bravo domoljubi! Tako se stvara zemlja znanja!

DU
Deleted user
15:00 10.03.2016.

...sramota. ....domoljubi !!!!??? ....hehe

OK
okus
09:50 11.03.2016.

Fuj. Glavno da su politikaneri dobili lovu . Ne znam zašto. Političkim strankama treba oduzet zadnju lipu. Nek se financiraju sami.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije