Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u europi

Ukrajinci primili kasetno oružje: 'Može radikalno promijeniti situaciju'; Putin poslao novu poruku

Russian President Vladimir Putin spaeks to reporters of state television in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.07.2023.
u 23:34

Grupa Wagner predala je tisuće tona oružja i streljiva redovnoj ruskoj vojsci, priopćilo je ministarstvo obrane te zemlje, dok Moskva pokušava staviti pobunjeničke plaćeničke snage pod svoju kontrolu.

Američki predsjednik Joe Biden optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da ima "očajničku žudnju za zemljom i moći" te je obećao da NATO savez predvođen SAD-om neće posustati u podršci Ukrajini protiv ruske agresije. Dugoročni planovi zemalja G7 da pomognu ukrajinskim oružanim snagama u odbijanju ruske agresije su "vrlo potreban i značajan uspjeh za Ukrajinu", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon summita NATO-a u Vilniusu.

VIDEO Nastavljaju se žestoke bitke na bojišnici

 

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

TIJEK DOGAĐAJA:

23:30 - Ukrajinske oružane snage već su primile sporno kasetno oružje koje je Washington obećao Kijevu kako bi mu pomogao u njegovoj protuofenzivi protiv ruskih snaga, rekli su vojni dužnosnici dviju zemalja. "Upravo smo ga primili, još ga nismo upotrijebili, ali može radikalno promijeniti" situaciju na bojnom polju, rekao je Oleksandr Tarnavski, zapovjednik protuofenzive na jugu zemlje, u razgovoru za američku televiziju CNN. Sjedinjene Države su prošlog tjedna najavile da će Ukrajini poslati to oružje, unatoč zabrinutosti zbog dugoročnih posljedica za civilno stanovništvo.

"Neprijatelj shvaća da ćemo primitkom ovog streljiva ostvariti prednost", dodao je Tarnavski, istaknuvši da se ukrajinska vojska neće koristiti njime na veoma naseljenim područjima. "Rusi misle da ćemo se njime koristiti na svim područjima bojišnice (...) To nije točno", rekao je.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je odluka o slanju kasetnih bomba Ukrajini bila "teška", ali je istaknuo da Kijevu trebaju dodatne količine oružja kako bi popunio ispražnjena skladišta te da i samom SAD-u počinje nedostajati konvencionalno streljivo.

Kasetne bombe izbacuju više stotina manjih bombi koje neeksplodirane mogu ostati u tlu i biti opasnost za civile dugo nakon završetka sukoba. Zabranjene su u mnogim zemljama, pa tako u europskim koje su potpisnice konvencije iz Osla 2008. Rusija, Ukrajina i SAD nisu potpisale tu konvenciju. Kremlj je već zaprijetio "protumjerama" bude li Kijev upotrijebio te bombe protiv ruskih vojnika u Ukrajini.


20:55 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će ulazak Ukrajine u NATO pojačati međunarodnu napetost, dan nakon sastanka na vrhu vojnog saveza u Vilniusu. "Siguran sam da to neće poboljšati sigurnost Ukrajine i da će, općenito gledano, svijet zbog toga biti ranjiviji, a napetosti na međunarodnoj pozornici dodatno će se pojačati", rekao je Putin na ruskoj televiziji, na rubu tehnološkog foruma.

Dodao je da je "prijetnja ukrajinskog članstva" u NATO-u upravo "jedan od razloga" ruske vojne intervencije u toj zemlji u veljači 2022. Ova izjava dolazi dan nakon NATO-ova sastanka na vrhu u Vilniusu, u Litvi, na kojemu je Ukrajini obećana dugoročna vojna pomoć, ali ne i skori ulazak u savez.

Odgovarajući na pitanje o najavljenim novim pošiljkama oružja zapadnih zemalja Kijevu, napose raketa dugog dometa, Putin je rekao da to oružje "čini štetu, ali se ništa presudno ne događa u borbenoj zoni kada se ono upotrebljava". "Doprema novog oružja samo će pogoršati situaciju i to za ukrajinsku stranu, što će samo zaoštriti sukob", ocijenio je ruski predsjednik. Samit NATO-a u Vilniusu zaključio je da je budućnost Ukrajine u NATO-u, no nije utvrdio vremenski okvir za članstvo. Također je odlučio da Kijev neće morati proći kroz MAP - popis političkih, gospodarskih i vojnih kriterija koje su morale ispuniti ostale iskočnoeuropske zemlje na putu u NATO. 

VIDEO Rusija i Ukrajina razmjenjuju optužbe

16:40 Ukrajinska državna željeznica osnovala je novu kompaniju za prijevoz tereta koja će poslovati u Europi kako bi poboljšala trgovinske i logističke veze, rekao je u četvrtak potpredsjednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov. Željezničke rute prema Zapadu bile su slamka spasa za Ukrajinu i njezino gospodarstvo nakon ulaska ruskih postrojbi na ukrajinski teritorij u veljači 2022. godine, omogućivši milijunima građana da se sklone na sigurno i održavši veze za vanjsku trgovinu i za humanitarnu pomoć.

Nova tvrtka Ukrainian Railways Cargo Poland pružat će usluge prijevoza tereta, koordinirati se s europskim željezničkim tvrtkama, vlasnicima tereta i graničnim prijelazima te kontrolirati ukrajinska željeznička vozila u inozemstvu, objasnio je ukrajinski dužnosnik. ''Stvaranje europskog operatora omogućit će znatno bolje upravljanje prijevozom tereta u smjeru Europe. Istodobno moderniziramo graničnu infrastrukturu, povećavajući njezin kapacitet”, dodao je dužnosnik ukrajinske vlade.

VIDEO Milanović: Igra se opasna igra, da je Ukrajina pozvana u NATO. To znači rat s Rusijom

Russian President Vladimir Putin spaeks to reporters of state television in Moscow
1/11

14:30 Ukrajinska vojska je u četvrtak rekla da je ostvarila teritorijalne dobitke u južnoj Zaporiškoj oblasti jugoistočno od grada Orihiva, a ukrajinski dužnosnici su objavili je Rusija treću noć zaredom napala Kijev. Ukrajinske jedinice osvajaju nove položaje, rekao je u četvrtak glasnogovornik glavnog zapovjedništva Andrij Kovalev. Ruski neprijatelj ipak nastavlja pružati "snažan otpor" i dovodi rezerve, dodao je.

Ukrajinski vojnici na istoku zemlje nastavljaju svoje napredovanje južno od grada Bahmuta, kojim upravljaju Rusi i gdje su ukrajinske snage zabilježile djelomične uspjehe, rekao je Kovalev. Snage Kijeva su istodobno odbile napade ruske vojske u Donjeckoj oblasti, u Limanu, Avdivki i Marinki te blizu Kupjanska u Harkivskoj oblasti. Rusko zrakoplovstvo je navodno izvršilo desetke napada.

Zračna obrana je oborila svih 20 bespilotnih letjelica koje su napale Kijev i obližnje područje te dva projektila Kalibr u drugim dijelovima Ukrajine, objavilo je zrakoplovstvo. Raketa i nekoliko bespilotnih letjelica su oborene u Mikolajivskoj oblasti na jugu Ukrajine, što je oštetilo nekoliko zgrada, no nije bilo poginuli, poručeno je iz ureda predsjednika Vlodimira Zelenskog.

13:45 Eurozastupnici su u četvrtak odobrili planove za povećanje proizvodnje streljiva i projektila u EU-u i bržu opskrbu Ukrajine streljivom, objavio je Europski parlament. Prema tekstu koji je prošlog tjedna dogovoren s Vijećem, cilj Akta o potpori proizvodnji streljiva (ASAP) je ubrzati isporuku streljiva i projektila Ukrajini i pomoći državama članicama da obnove svoje arsenale. Uvođenjem ciljanih mjera, uključujući 500 milijuna eura financiranja, akt će omogućiti povećanje proizvodnog kapaciteta EU-a kako bi se riješio trenutni nedostatak obrambenih proizvoda, osobito artiljerijskog streljiva, projektila i njihovih komponenti.

Voditelj pregovaračkog tima Parlamenta Cristian Bușoi (EPP, Rumunjska) je poručio da je "današnje glasanje korak naprijed za europsku sigurnost i obranu te našu postojanu potporu Ukrajini suočenoj s ruskom agresijom". "Postigli smo rezultate u najhitnijem dijelu zakona: osiguranje veće opskrbe streljiva za Ukrajinu. Time pokazujemo europsku solidarnost i jačamo našu kolektivnu sigurnost”, istaknuo je rumunjski pučanin.

Akt je usvojen sa 505 glasova za, 56 protiv i 21 suzdržana. Treba ga odobriti i Vijeće da bi postao zakonom, izvijestio je Europski parlament.

12:58 - Borbene zrakoplove F-16 isporučene Ukrajini Moskva će smatrati "nuklearnom" prijetnjom, upozorio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, u intervjuu objavljenom u četvrtak. "Samu činjenicu da ukrajinske oružane snage imaju takve sustave smatrat ćemo prijetnjom Zapada u nuklearnom smislu", rekao je Lavrov, u razgovoru za online list Lenta.ru, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Rusija ne može ignorirati sposobnost tih zrakoplova da prenose nuklearne bojeve glave", rekao je, uvjeravajući da je Moskva na to upozorila SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francusku.

"Sjedinjene Države i njihovi sateliti u NATO-u stvaraju rizike od izravnog oružanog sukoba s Rusijom i to bi moglo imati katastrofalne posljedice", upozorio je. 

SAD je u svibnju odobrio isporuku zrakoplova F-16 Kijevu. Rok isporuke i njihov broj nisu još određeni. 

Ukrajina je u utorak rekla da će se osnovati "koalicija" 11 zemalja za obuku njezinih pilota za te zrakoplove. 

Ruska nuklearna doktrina predviđa "strogo obrambeno" korištenje atomskog oružja u slučaju napada na Rusiju oružjem za masovno uništenje ili napada konvencionalnim oružjem "koji prijeti samom opstanku države".

10:20 - U danima nakon objave Kremlja kako su se ranije sastali ruski predsjednik Vladimir Putin i pobunjeni vođa Wagner skupine Jevgenij Prigožin, javnost i dalje nema sigurnu potvrdu kako se taj sastanak doista i održao. Umirovljeni američki general Robert Abrams u intervjuu za ABC News poručio je kako sumnja da je Prigožin uopće živ. 

>> VIŠE OVDJE


7:53 - Ukrajinske vlasti objavile su više detalja o noćašnjem napadu Rusije, rekavši da su obrambene snage oborile 20 ruskih jurišnih bespilotnih letjelica i dvije krstareće rakete u napadu koji je ubio jednu i ranio najmanje četiri u glavnom gradu Ukrajine. "Imamo uspješnu operaciju protuzračne obrane", rekao je glasnogovornik zračnih snaga Yuriy Ignat nacionalnoj televiziji. 20 jurišnih bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje uništeno je "uglavnom u regiji Kijev", objavile su ukrajinske zračne snage u zasebnoj izjavi na Telegramu.

GALERIJA Žestoke borbe na ukrajinskoj bojišnici

Russian President Vladimir Putin spaeks to reporters of state television in Moscow
1/8

6:34 - Jedna je osoba ubijena u Kijevu nakon što je ukrajinska protuzračna obrana presrela bespilotne letjelice iznad regije u četvrtak rano ujutro, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko. Prema Kličkovim riječima, tijelo muškarca pronađeno je dok su hitne službe gasile požar u stambenoj zgradi u kijevskom okrugu Podil. Sustavi protuzračne obrane presreli su ruske zračne napade pokrenute rano ujutro u četvrtak, objavila je Kijevska regionalna vojna uprava na Telegramu.

“Protuzračna obrana djeluje u regiji, na periferiji grada Kijeva. Ostanite u skloništima dok ne završi zračni napad!", rekao je Serhii Popko, šef vojne uprave grada Kijeva. Kličko je izvijestio o šteti u nekoliko dijelova glavnog grada i rekao da su dvije ozlijeđene osobe u okrugu Darnica hospitalizirane. To je treća uzastopna noć ruskih zračnih napada na Kijevsku regiju.


6:15 - Viši ruski general koji je zapovijedao snagama u okupiranoj južnoj Ukrajini kaže da je iznenada smijenjen s dužnosti nakon što je optužio rukovodstvo moskovskog ministarstva obrane da je izdalo njegove trupe jer nije pružilo dovoljnu potporu, javlja CNN.

General Ivan Popov bio je zapovjednik 58. kombinirane armije, koja je bila angažirana u teškim borbama u regiji Zaporižja. On je jedan od najviših časnika koji je sudjelovao u krvavoj ruskoj kampanji u Ukrajini. Popov je rekao da je postavio pitanja o "nedostatku protubaterijske borbe, nepostojanju topničko-izvidničkih postaja i masovnim pogibijama i ozljedama naše braće od neprijateljskog topništva", u glasovnoj bilješci objavljenoj na Telegramu u srijedu navečer.

VEZANI ČLANCI:

Snimku je na aplikaciji za razmjenu poruka objavio Andrey Gurulev, član ruskog parlamenta i bivši zamjenik zapovjednika Južnog vojnog okruga. "Iznio sam i niz drugih problema i sve to izrazio na najvišoj razini otvoreno i krajnje oštro", rekao je Popov u audio poruci. Nisam imao pravo lagati, stoga sam iznio svu problematiku koja danas postoji u vojsci po pitanju borbenog rada i potpore.

Ministar obrane Sergej Šojgu “potpisao je naredbu i riješio me se”, također je rekao general u snimci dok je vrhovnog dužnosnika Kremlja optuživao za izdaju.


5:45 - Grupa Wagner predala je tisuće tona oružja i streljiva redovnoj ruskoj vojsci, priopćilo je ministarstvo obrane te zemlje, dok Moskva pokušava staviti pobunjeničke plaćeničke snage pod svoju kontrolu.

Ministarstvo je priopćilo da je primilo više od 2000 komada opreme, uključujući stotine tenkova i više od 2500 tona streljiva.

Primopredaja sugerira da šef Wagnera, Jevgenij Prigožin, slijedi barem neke aspekte dogovora koji je prošlog mjeseca sklopio s Kremljom prema kojem su njegove snage prekinule svoju kratkotrajnu pobunu.

Prema dogovoru koji je sklopio bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko, Prigožin je odustao od onoga što je nazvao "maršem za pravdu" na Moskvu od strane tisuća svojih regruta u zamjenu za siguran odlazak u egzil u Bjelorusiju. Kaznene prijave protiv Prigožina također su odbačene protiv njegove grupe kao dio sporazuma.

Komentara 88

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:04 13.07.2023.

Na popratnim dogovorima sastanka NATO u Vilniusu skupina G7 je najavila dugoročnu brigu za Ukrajinu u cilju izgradnje ukrajinske vojske do razine da se može samostalno obraniti od napadača. U tu svrhu će G7 pomagati Ukrajini u vojnoj opremi, uvježbavanju vojske na raznim razinama i obavještajnim podacima od važnosti za sigurnost Ukrajine. Norveška šalje dodatne protuzračne sustave NASAMS. Rusija izgrađuje novi mali raketni brod Cyclone u brodogradilištu Kerč koje je na Kerčkom prolazu između Crnog i Azovskog mora. Brod je u fazi opremanja, između ostalog, jakim sustavom protuzračne obrane Pancir-M i krstarećim raketama. Predviđeno vrijeme potpunog opremanja je 3-4 mjeseca. Australija šalje nova terenska vozila, Kanada također, Norveška vrlo male izviđačke dronove. Ukrajina je težište u ovoj fazi dala na uništavanje žive sile i njihove opskrbe. Očekuju se jači udari dalekometnim raketnim i topničkim sustavima na cestovnu i željezničku mrežu u svrhu izolacije vojišta .

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:31 13.07.2023.

Herson: Teške borbe u području oko mostobrana kod Antonovskog mosta. Niti jedna strana ne napreduje. Zaporožje: Rezervoar vode za hlađenje atomske centrale ima dovoljnu visinu od 12-13 metara vode. Ukrajinska vojska zaustavila napade u smjerovima Robotyne i Priyutne. Lugansk: Ukrajinci doveli pojačanja u područje prema Kremini. Pokazalo se da su ruske vijesti o osvajanju mjesta Liman i Torske neistinite. Doneck-Bakhmut: Osjetan je nedostatak Wagnera. Čečeni se uslikavaju na rubovima Bakhmuta, nema ih u borbama. Cijeli Bakhmut je u vatrenoj kontroli s ukrajinskih oslobođenih visova i Rusima ne ide dobro. Imaju osjetan manjak vojske u tom području.

Avatar Slava UA herojima!
Slava UA herojima!
11:06 13.07.2023.

"Putine, Haag te čeka", - natpis na zgradi gradskog vijeća u Vilniusu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije