Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korona uzima danak

Iznajmljivači odjavljuju apartmane, u zimmer freiju 14.000 kreveta manje

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
15.03.2021.
u 15:43

Najviše odjava je u gradovima, gdje je turizam u pandemiji i najviše stradao.

Prošla turistička godina popularnom Zimmer freiju donijela je 46 posto gostiju i 56 posto noćenja od rezultata kakve su domaćini u obiteljskom smještaju ostvarili u rekordnoj sezoni 2019. Kako korona brojke u mnogim europskim zemaljama ponovo rastu, splašnjava optimizam da će ove godine biti osjetno bolje.

S jednom mršavom turističkom sezonom iza sebe i s velikom neizvjesnošću pred sobom, plus što dio financijskih obveza moraju podmiriti makar ne imali i jednog gosta, iznajmljivači posežu i za gašenjem svoje djelatnosti. Na to je muka natjerala oko 3.000 iznajmljivača, pa obiteljski smještaj trenutno nudi 14.000 kreveta manje nego lani u siječnju.

Inače,  upravo obiteljski smještaj u Hrvatskoj može primiti najviše gostiju, jer raspolože s više od polovice svih kapaciteta domaćeg turizma. Konkretno, lani u ožujku, mjesecu na koji se korona kriza još nije odrazila, Zimmer-frei mogao je primiti čak 606.054 gostiju, a dvanaest mjeseci nakon toga broj se smanjio na 582.991 ležajeva.

Zadar: Vlasnik apartmana Identity odbio iznajmiti smještaj gay paru iz Brazila 08.08.2018., Zadar - Vlasnik apartmana Identity odbio primiti gay goste. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Za predsjednicu Zajednice obiteljskog turizma HGK Martinu Nimac Kalcina stanje je zapravo i dramatičnije nego pokazuju brojke o smanjenju kapaciteta.

- S obzirom na situaciju, očekivali smo da odjava ove djelatnosti bude i više. Najčešće se to, inače, događa u gradovima koje je pandemija koronavirusa i najviše pogodila, pogotovo od srednje Dalmacije prema jugu. Recimo, na području Splitsko-dalmatinske županije odjavljeno je oko 11 posto ležajeva u obiteljskom smještaju, a u samom Splitu čak 15 posto. Istovremeno, sjevernije obalom postoci nisu toliko loši - kaže M. Nimac Kalcina.

- Prošla sezona je bila izuzetno stresna, neki domaćini u obiteljskom smještaju nisu imali niti jednog gosta, a nije puno pomagalo ni što su neke paušalne obaveze prepolovljene. Turistička članarina, primjerice, je bila prepolovljena, ali kako je u odnosu na 2019. porasla, za dio domaćina je iznos na kraju ostao isti ili je čak i porastao.  Otpisi koje je obiteljski smještaj dobio krajem sezone stigli su kasno, a da stvar bude gora još uvijek ne znamo što će biti sa spomenutom članarinom, paušalnim porezom i sličnim davanjima tijekom ove godine.

Zajednica obiteljskog turizma još je u prosincu prošle godine zatražila da se to definira. Iznajmljivači, inače, predlažu da ih se oslobodi plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na dohodak, te oslobađanje plaćanja turističke pristojbe i članarine za 2021. svih koji su odjavili djelatnost, a da tijekom godine nisu imali evidentiranih gostiju.

- U stalnom smo kontaktu s privatnim iznajmljivačima i većina njih od početka godine bilježi jako malo rezervacija, poneki čak niti jednu. Recimo, za gradove tijekom Uskrsa gotovo da i nema bukinga. Za sezonu se, inače, najviše traže kuće i vile za odmor, nautika stoji dobro, a u globalu, koliko čujemo od kolega, Istri ide bolje nego ostatku obale - kazuje naša sugovornica.

Do ljeta se još puno toga može promijeniti. Više od 90.000 obitelji koje se bave iznajmljivanje se, dakako, nadaju da će promjene biti pozitivne i da njihovih šestotinjak tisuća kreveta ipak na kraju biti punije nego lani. U prošloj godini obiteljski smještaj izabralo je, inače, 3,2 milijuna od ukupno 7, 7 milijuna turista koji su se odmarali u Hrvatskoj. Također, Zimmer frei je upisao i nešto više od 22 milijuna noćenja (turizam u cjelini je imao 54,4 mil.noćenja), pa je jasno da o tome kako će proći sezona 2021. ovisi egzistencija mnogim obiteljima na našoj obali.

Video - Turistička sezona nekad i sada: Pogledajte kako su prije izgledale plaže, a kako izgledaju u doba korone

Komentara 55

SW
swisschocolat
19:46 15.03.2021.

Ne dopustite uvodenje glupavih Covid putovnica,i ukinite PCR testove!!Pa ce te vidjeti kako ce krenuti rezervacije.,u suprotnom nista od sezone!!!

DU
Deleted user
19:20 15.03.2021.

Nestati će iz ponude šupe i skladišta za bicikle

OV
ovcalila
19:59 15.03.2021.

došlo vrijeme da se i motikom može zaraditi novac, eko proizvodnja treba radnike, kopanje kukuruza,soje,repe itd. 100 kunića po danu, hrana i stan zagarantirani, sunce gratis.Gospodo zatvorite apartmane i dođite kopati ima posla za sve slavonija je velika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije