Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministrica Brnjac: Do idućeg tjedna turističke zajednice trebaju predložiti punktove za testiranje turista

S obzirom na to da bi se većina testiranja obavljala pri povratku turista iz Hrvatske, punktovi trebaju biti locirani na mjestima gdje će turistima biti lako dostupni, a njihov popis bit će dostupan na stranici www.safestayincroatia.hr
12. ožujka 2021. u 17:22 3 komentara 5519 prikaza
Nikolina Brnjac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

"Intenzivirali smo pripreme za nadolazeću turističku godinu, dogovaramo dodatne punktove za testiranje u turističkim mjestima kako bismo našim turistima boravak u Republici Hrvatskoj učinili što ugodnijim i sigurnijim. Započeli smo i dijalog o načinima putovanja i protokolima za turiste iz Hrvatske, Europske unije i trećih zemalja te se nadamo da ćemo uskoro postići dogovor kojim ćemo olakšati putovanja turistima, a to će biti jedan od najvažnijih elemenata uspjeha predstojeće sezone", kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon današnjeg video-sastanak s direktorima regionalnih turističkih zajednica na kojem je sudjelovao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Zagreb: Ministrica Brnjac predstavila projekt "Safe stay in Croatia" počeli su dijalog Hrvatska i Izrael žele turistima omogućiti lakše putovanje za vrijeme trajanja pandemije

Ravnatelj HZJZ-a kazao je da je na razini EU-a postignut dogovor o prihvatljivim brzim antigenskim testovima, no većina država članica, uključujući i RH, još uvijek za prelazak granice traži testiranje PCR-testom. Istaknuo je kako je za testiranje brzim antigenskim testovima potrebno medicinsko osoblje koje je obučeno za uzimanje brisa, ali je prednost takvih testova u odnosu na PCR njihova cijena i brzina očitavanja rezultata, što ih čini idealnim alatom za olakšavanje putovanja u turističkoj sezoni.

U tom kontekstu je direktorima regionalnih turističkih zajednica najavljeno kako će HZJZ dostaviti informaciju o načinu dobivanja dozvole za izvođenje testova, kao i izdavanje vjerodostojnih potvrda o testiranju. Vezano uz prijedlog „Zelenog certifikata“ otkrio je da bi on  sadržavao informaciju o procijepljenosti, preboljenju i testiranju na COVID, a njime bi se trebalo osigurati ujednačeno i predvidljivo postupanje članica EU u pogledu uvjeta za prelazak granice.

Njemačko skidanje četiriju hrvatskih županija s liste rizičnih zbog korone odrazit će se na turizam za Uskrs Istra je jedina zelena regija na Mediteranu

Direktori regionalnih turističkih zajednica trebali bi, pak, sljedećeg tjedna dostaviti Ministarstvu prijedloge punktova za testiranje turista u pojedinim županijama. S obzirom na to da bi se većina testiranja obavljala pri povratku turista iz Hrvatske, punktovi trebaju biti locirani na mjestima gdje će turistima biti lako dostupni, a njihov popis bit će dostupan na stranici www.safestayincroatia.hr.

Lea Krivošić
zaljubljenica u fotografiju
Otišla je naša reporterka Lea, autorica jedne od najpoznatijih fotografija iz Domovinskog rata
Junior Adventures
Sigurnost na internetu
Znate li kako vaša djeca koriste internet?
  • Avatar Hrvatski Idol i Vođa
    Hrvatski Idol i Vođa:

    Ministrica Brnjac: Do idućeg tjedna turističke zajednice trebaju predložiti punktove za testiranje turista i modalitete druženja, veselja i zanosa suživota uz zaražene strane turiste koji če uz turistički dišpet širiti sve moguće verzije Covid-19 kao svoji na tuđem na domače.

  • Deleted user:

    znači ovim pametnm strućnjacima uđe tko želi a onda bi ti trebali tražit punktove .. bolje da ne izlazimo nek im šetaju turisti..