Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAKŠE PUTOVANJE

Ministrica Brnjac: Do idućeg tjedna turističke zajednice trebaju predložiti punktove za testiranje turista

Nikolina Brnjac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
12.03.2021.
u 17:22

S obzirom na to da bi se većina testiranja obavljala pri povratku turista iz Hrvatske, punktovi trebaju biti locirani na mjestima gdje će turistima biti lako dostupni, a njihov popis bit će dostupan na stranici www.safestayincroatia.hr

"Intenzivirali smo pripreme za nadolazeću turističku godinu, dogovaramo dodatne punktove za testiranje u turističkim mjestima kako bismo našim turistima boravak u Republici Hrvatskoj učinili što ugodnijim i sigurnijim. Započeli smo i dijalog o načinima putovanja i protokolima za turiste iz Hrvatske, Europske unije i trećih zemalja te se nadamo da ćemo uskoro postići dogovor kojim ćemo olakšati putovanja turistima, a to će biti jedan od najvažnijih elemenata uspjeha predstojeće sezone", kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon današnjeg video-sastanak s direktorima regionalnih turističkih zajednica na kojem je sudjelovao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ravnatelj HZJZ-a kazao je da je na razini EU-a postignut dogovor o prihvatljivim brzim antigenskim testovima, no većina država članica, uključujući i RH, još uvijek za prelazak granice traži testiranje PCR-testom. Istaknuo je kako je za testiranje brzim antigenskim testovima potrebno medicinsko osoblje koje je obučeno za uzimanje brisa, ali je prednost takvih testova u odnosu na PCR njihova cijena i brzina očitavanja rezultata, što ih čini idealnim alatom za olakšavanje putovanja u turističkoj sezoni.

U tom kontekstu je direktorima regionalnih turističkih zajednica najavljeno kako će HZJZ dostaviti informaciju o načinu dobivanja dozvole za izvođenje testova, kao i izdavanje vjerodostojnih potvrda o testiranju. Vezano uz prijedlog „Zelenog certifikata“ otkrio je da bi on  sadržavao informaciju o procijepljenosti, preboljenju i testiranju na COVID, a njime bi se trebalo osigurati ujednačeno i predvidljivo postupanje članica EU u pogledu uvjeta za prelazak granice.

Direktori regionalnih turističkih zajednica trebali bi, pak, sljedećeg tjedna dostaviti Ministarstvu prijedloge punktova za testiranje turista u pojedinim županijama. S obzirom na to da bi se većina testiranja obavljala pri povratku turista iz Hrvatske, punktovi trebaju biti locirani na mjestima gdje će turistima biti lako dostupni, a njihov popis bit će dostupan na stranici www.safestayincroatia.hr.

Komentara 3

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
18:30 12.03.2021.

Ministrica Brnjac: Do idućeg tjedna turističke zajednice trebaju predložiti punktove za testiranje turista i modalitete druženja, veselja i zanosa suživota uz zaražene strane turiste koji če uz turistički dišpet širiti sve moguće verzije Covid-19 kao svoji na tuđem na domače.

DU
Deleted user
18:08 12.03.2021.

znači ovim pametnm strućnjacima uđe tko želi a onda bi ti trebali tražit punktove .. bolje da ne izlazimo nek im šetaju turisti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije