Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNAD JUŽNE AMERIKE

Otkriven novi kineski špijunski balon, Blinken kritizirao Kinu: 'Ovo je neodgovorno'

U.S. Secretary of State Antony Blinken meets with South Korean Foreign Minister Park Jin in Washington
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.02.2023.
u 07:46

Nakon što je Kina u petak izrazila žaljenje zbog ''zalutalog civilnog'' balona koji se koristi u meterološke i znanstvene svrhe, Antony Blinken obavio je telefonski razgovor s kineskim ministrom vanjskih poslova. Ubrzo nakon, otkriven je još jedan takav balon, i to na nebu iznad Južne Amerike

Američki državni tajnik Antony Blinken nazvao je postupke Kine u vezi sa špijunskim balonom otkrivenim iznad Sjedinjenih Država "neodgovornim" i "neprihvatljivim". U telefonskom razgovoru s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijuom rekao je da je prisutnost balona u  američkom zračnom prostoru jasno kršenje američkog suvereniteta i jasno kršenje međunarodnog prava. Svijet očekuje da SAD i Kina odgovorno upravljaju svojim odnosima. SAD to čini i očekuje isto od Kine, rekao je Blinken.

"Sjedinjene Države nastavit će održavati otvorene linije komunikacije s Kinom, uključujući i rješavanje ovog incidenta koji je u tijeku", rekao je.

Glavni prioritet Washingtona je ukloniti balon iz zračnog prostora, rekao je Blinken, ne dodajući kako bi to trebalo učiniti.

Pentagon je u petak navečer izvijestio i kako je otkriven još jedan kineski špijunski balon koji trenutno leti iznad Južne Amerike.

''Vidimo izvještaje o balonu koji prolazi kroz Latinsku Ameriku. Sada procjenjujemo da se radi o još jednom kineskom nadzornom balonu'', potvrdio je glasnogovornik Pentagon Patrick Ryder za CNN.

Iako još nije poznata točna lokacija drugog balona, poznato je kako putuje prema SAD-u.

Kina je u petak izrazila žaljenje jer je njezin "civilni" balon zalutao iznad teritorija SAD-a zbog čega je nastala politička uzbuna u zemlji, a Blinken odgodio posjet Pekingu.

Američki vojni vrh razmatrao je obaranje balona iznad Montane u srijedu, ali je predsjednik Joe Biden odlučio da to ne treba učiniti zbog sigurnosnog rizika od krhotina, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak kako je riječ o balonu koji se koristi u civilne meteorološke i druge znanstvene svrhe te je izrazilo žaljenje što je balon zalutao u američki zračni prostor.

Glasnogovornik kineske vlade rekao je ranije da "Kina nema namjeru narušavati kopneni teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje".

Blinken je rekao da želi posjetiti Peking čim to uvjeti dopuste. Međutim, ponašanje Kine uoči posjeta bilo je "štetno za sadržajne razgovore koje smo bili spremni voditi", rekao je.

>> VIDEO Još 70.000 stanovnika dobit će besplatno dopunsko, Vlada povećala cenzus

Komentara 8

BI
billynik
09:26 04.02.2023.

Kako ide ona narodna "tko o čemu ku....ra o poštenju" tako i SAD.

PO
poluprovokator
06:54 12.02.2023.

Ne za to dizati F22. Snimaju i kasnije analiziraju radar za pracenje i ciljanje mete ...

DU
Deleted user
09:04 04.02.2023.

Žil Vern !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije