Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska svijetu

'Izložba je odlična, na nov smo način upoznali ovu zemlju i njezine velikane'

Dragocjena baština naših izvanserijskih umova razgledati se može do 15. svibnja
16. travnja 2021. u 10:04 35 komentara 3343 prikaza
Zagreb: Veleposlanici u RH u posjeti Večernjakovoj izložbi "Hrvatska svijetu"
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Izaslanici pet zemalja Europske unije s velikim su zanimanjem razgledali izložbu Večernjeg lista “Hrvatska svijetu” na kojoj su predstavljena životna djela Hrvata koji su svojim radom utjecali na povijest čovječanstva. Više od sat vremena veleposlanik Republike Austrije Markus Wuketich, ataše Švicarske Francesca Gabriella Stocker, njemački veleposlanik Robert Richard Klinke, veleposlanik Mađarske Csaba Demcsak te irski ambasador Ruaidhri Mark Dowling razgledavali su postav kroz koji su ih proveli kustosica dr. sc. Anita Russo i autor izložbe Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista. Cilj je multidisciplinarne izložbe brendirati znamenite hrvatske umjetnike i znanstvenike koji su svojim djelima promijenili svijet.

EKSKLUZIVNO ZA VEČERNJI LIST Slavni kozmonaut pokazao kako Hrvatska izgleda iz svemira: 'Ima života i drugdje osim na Zemlji'

Klović, Vrančić, Tesla...

– Čast mi je predstaviti vam izložbu “Hrvatska svijetu”, nadam se da ćete naučiti nešto novo i da ćemo vam približiti našu zemlju u što boljem svjetlu – rekla je kustosica Russo te povela veleposlanike u šetnju uzbudljivim postavom kroz čudesan svijet izvanserijskih umova.

Kao dobri domaćini, društvo su ekscelencijama pravili, osim glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića, pater Ivan Tolj, predstavnik Styria grupe u Hrvatskoj, glavni urednik 24 sata Goran Gavranović, Igor Alborghetti, glavni urednik tjednika Express, direktor 24 sata Zoran Turković, dekan zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak te Ivana Andabaka, direktorica Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Veleposlanike je oduševio postav izložbe u čijem su stvaranju svojim djelima i instalacijama sudjelovali studenti ALU.

Zagreb: Veleposlanici u RH u posjeti Večernjakovoj izložbi "Hrvatska svijetu"
1 / 13
15.04.2021., Zagreb - Veleposlanici u RH u posjeti Vecernjakovoj izložbi "Hrvatska svijetu" u HDLU. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ugodno su ih iznenadila remek-djela hrvatskih umjetnika, poput “Michelangela minijature” Julija Klovića, koji je u Italiji prijateljevao s El Grecom i samim Buonarottijem, te Marka Marulića, autora europskih bestselera u prvim danima tiskarstva.

Posebno su ih zaintrigirali i izumi hrvatskih veleumova poput Fausta Vrančića, Ruđera Boškovića, Nikole Tesle i Marina Getaldića, manje poznatog dubrovačkog znanstvenika čija su istraživanja u optici nekoliko stoljeća kasnije dovela do izuma teleskopa.

Zainteresirao kolege

Posjet veleposlanika izložbi organizirao je austrijski ambasador Markus Wuketich, koji je zahvalio Styria grupi i glavnom uredniku Večernjeg lista Draženu Klariću na inspirativnom postavu koji je zainteresirao njegove kolege.

– Izložba je odlična i veleposlanicima je bilo iznimno drago što su je posjetili i dobili priliku da na nov način upoznaju Hrvatsku i njezine velikane – kazao je Wuketich. Izložba je dio projekta “Hrvati koji su mijenjali svijet”, a u Meštrovićevom se paviljonu može razgledati do 15. svibnja.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodio je iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
  • tvrdapixa:

    Zakaj se praviš pametan kad nisi!? Juraj Julije Klović, na tal. poznat kao Giorgio Giulio Clovio - Croata, rođen je u Hrvatskoj u Grižanima (Novovindolska kotlina)!

  • Deleted user:

    Jel moguće da je prošlo bez bosanaca

  • romobil:

    Pčelico Majo....Hrvati u dalmatinskim gradovima pod upravom Talijana nisu bili većinsko stanovništvo . Dapače gradovi po svojoj arhitektonsko-urbanoj strukturi bili su talijanski. Arhitekti i umjetnici također su Talijani što je lako provjetljivo...Romaniku, gotiku, renesansu i barok u Dalmaciju ne donose ... prikaži još!ose ruralni Hrvati koji žive u zaleđu i nemaju je otkuda donijeti jer žive od zemlje i na zemlji.. kulturu donosi talijanska aristokracija iz Italije. Ujedno i čine jedinu inteligenciju...ti me demantiraj ako sam u krivu. Pavelić je davno rekao da Hrvat nije onaj kome ćaća i matet nisu seljaci....i rekao je istinu...