Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELEPOSLANICI NA VEČERNJAKOVOJ IZLOŽBI

'Izložba je odlična, na nov smo način upoznali ovu zemlju i njezine velikane'

Zagreb: Veleposlanici u RH u posjeti Večernjakovoj izložbi "Hrvatska svijetu"
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/13
16.04.2021.
u 10:04

Dragocjena baština naših izvanserijskih umova razgledati se može do 15. svibnja

Izaslanici pet zemalja Europske unije s velikim su zanimanjem razgledali izložbu Večernjeg lista “Hrvatska svijetu” na kojoj su predstavljena životna djela Hrvata koji su svojim radom utjecali na povijest čovječanstva. Više od sat vremena veleposlanik Republike Austrije Markus Wuketich, ataše Švicarske Francesca Gabriella Stocker, njemački veleposlanik Robert Richard Klinke, veleposlanik Mađarske Csaba Demcsak te irski ambasador Ruaidhri Mark Dowling razgledavali su postav kroz koji su ih proveli kustosica dr. sc. Anita Russo i autor izložbe Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista. Cilj je multidisciplinarne izložbe brendirati znamenite hrvatske umjetnike i znanstvenike koji su svojim djelima promijenili svijet.

Klović, Vrančić, Tesla...

– Čast mi je predstaviti vam izložbu “Hrvatska svijetu”, nadam se da ćete naučiti nešto novo i da ćemo vam približiti našu zemlju u što boljem svjetlu – rekla je kustosica Russo te povela veleposlanike u šetnju uzbudljivim postavom kroz čudesan svijet izvanserijskih umova.

Kao dobri domaćini, društvo su ekscelencijama pravili, osim glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića, pater Ivan Tolj, predstavnik Styria grupe u Hrvatskoj, glavni urednik 24 sata Goran Gavranović, Igor Alborghetti, glavni urednik tjednika Express, direktor 24 sata Zoran Turković, dekan zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak te Ivana Andabaka, direktorica Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Veleposlanike je oduševio postav izložbe u čijem su stvaranju svojim djelima i instalacijama sudjelovali studenti ALU.

Zagreb: Veleposlanici u RH u posjeti Večernjakovoj izložbi "Hrvatska svijetu"
1/13

Ugodno su ih iznenadila remek-djela hrvatskih umjetnika, poput “Michelangela minijature” Julija Klovića, koji je u Italiji prijateljevao s El Grecom i samim Buonarottijem, te Marka Marulića, autora europskih bestselera u prvim danima tiskarstva.

Posebno su ih zaintrigirali i izumi hrvatskih veleumova poput Fausta Vrančića, Ruđera Boškovića, Nikole Tesle i Marina Getaldića, manje poznatog dubrovačkog znanstvenika čija su istraživanja u optici nekoliko stoljeća kasnije dovela do izuma teleskopa.

Zainteresirao kolege

Posjet veleposlanika izložbi organizirao je austrijski ambasador Markus Wuketich, koji je zahvalio Styria grupi i glavnom uredniku Večernjeg lista Draženu Klariću na inspirativnom postavu koji je zainteresirao njegove kolege.

– Izložba je odlična i veleposlanicima je bilo iznimno drago što su je posjetili i dobili priliku da na nov način upoznaju Hrvatsku i njezine velikane – kazao je Wuketich. Izložba je dio projekta “Hrvati koji su mijenjali svijet”, a u Meštrovićevom se paviljonu može razgledati do 15. svibnja.

Ključne riječi

Komentara 35

TV
tvrdapixa
10:36 16.04.2021.

Zakaj se praviš pametan kad nisi!? Juraj Julije Klović, na tal. poznat kao Giorgio Giulio Clovio - Croata, rođen je u Hrvatskoj u Grižanima (Novovindolska kotlina)!

DU
Deleted user
21:07 18.04.2021.

Jel moguće da je prošlo bez bosanaca

RO
romobil
18:43 16.04.2021.

Pčelico Majo....Hrvati u dalmatinskim gradovima pod upravom Talijana nisu bili većinsko stanovništvo . Dapače gradovi po svojoj arhitektonsko-urbanoj strukturi bili su talijanski. Arhitekti i umjetnici također su Talijani što je lako provjetljivo...Romaniku, gotiku, renesansu i barok u Dalmaciju ne donoseose ruralni Hrvati koji žive u zaleđu i nemaju je otkuda donijeti jer žive od zemlje i na zemlji.. kulturu donosi talijanska aristokracija iz Italije. Ujedno i čine jedinu inteligenciju...ti me demantiraj ako sam u krivu. Pavelić je davno rekao da Hrvat nije onaj kome ćaća i matet nisu seljaci....i rekao je istinu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije