Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
informatički stručnjak o botovima

'Kad biste uklonili lažne profile s Twittera i Facebooka, broj korisnika bi se smanjio za trećinu'

Društvena mreža Twitter
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
16.02.2024.
u 13:52

Lucijan Carić naglasio je da je prepoznavanje botova vrlo izazovan zadatak, a društvene mreže nemaju ni motiv da ih prepoznavaju i uklanjaju

Informatički stručnjak Lucijan Carić objasnio je da se botovi i u Hrvatskoj koriste za razne svrhe, no ne uvijek za kriminal i dobivanje političkog utjecaja, već i za biznis i sigurnost. "Postoji duga povijest korištenja botova u politici. O tome postoje već ozbiljni znanstveni radovi. Zna se da su korišteni u kampanjama u Brazilu, Francuskoj, Njemačkoj i SAD-u. Vi tu pokušavate na umjetan način utjecati na puls javnosti. To može biti na jednostavne načine, ali dolazi i do toga da imate i elaboriranije priče poput širenja dezinformacija putem upućivanja na sumnjive sajtove", rekao je Carić tijekom gostovanja u Novom danu na N1 televiziji 

"To su vrlo interesantni fenomeni. Laž je uvijek ugodnija nego istina, istinu treba znati procesuirati. Carl Sagan je izvrsno rekao da kad vas dovoljno dugo varaju, niste više u stanju ni sami sebi priznati da ste prevareni i živite u permanentnoj laži", istaknuo je informatički stručnjak. Naglasio je i da je prepoznavanje botova vrlo izazovan zadatak, a društvene mreže nemaju ni motiv da ih prepoznavaju i uklanjaju. "Izgledaju kao obični korisnici. Kad biste uklonili lažne profile s Twittera i Facebooka, broj korisnika bi se smanjio za trećinu", rekao je Carić.

POVEZANI ČLANCI:

Objasnio je i da smo na na većini naših uređaja permanentno uključeni u aplikacije. "Ako netko uspije na vaš telefon ili računalo instalirati softver koji vas nadzire, od toga nema obrane. Vi ste već uključeni na sve račune. Ono što možemo spriječiti je to da se netko drugi negdje drugdje uključi na vaš korisnički račun i zloupotrijebi ga. Imamo sustave s provjerom 2FA, provjere uz pomoć kodnih ključeva, raznih fizičkih tokena i slično", naglasio je Carić.

Glavni način zaštite je enkripcija. "Dok sam profesionalno radio, meni su sve mašine bile enkriptirane. Druga stvar je sanitacija. One stvari koje su stare i ne trebaju vam je najbolje ukloniti. Jedan od načina su nestajuće poruke, gdje se poruke automatski brišu iz sustava nakon nekog vremena", zaključio je.

VIDEO Veliki udar na cyber mafiju: U Italiji i Španjolskoj uhićeno preko 100 ljudi, krali milijune eura preko interneta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije