Naslovnica Vijesti Svijet

Izetbegović: BiH će jačati obranu jer slabost privlači nasilnike

Kako svaki vakuum privlači vjetar tako slabost privlači i susjede i svakoga da pokušavaju rješavati stvari na vaš račun i da se eventualno osmjele silom pokušati završiti ono što nije urađeno 1992. i 1993. I za njih i za nas je dobro da je BiH jaka, kazao je Izetbegović.
08. kolovoza 2018. u 14:30 58 komentara 1624 prikaza
Bakir Izetbegović
Foto: DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u srijedu je rekao kako će BiH raditi na jačanju svojih vojnih potencijala uključujući nastojanje da dva posto proračuna izdvaja za troškove obrane jer sebi više ne smije dopustiti ponavljanje situacije iz 1992. kada je počeo rat u toj zemlji.

23. OBLJETNICA OLUJE Željko Glasnović: Bez HVO-a Hrvatska bi bila kao Cipar, a BiH ne bi postojala

Tijekom obilježavanja obljetnice rođenja njegovog oca Alije Izetbegovića je novinarima u Sarajevu kazao kako ostaje pri ranije iznesenim tvrdnjama da BiH mora jačati svoju vojnu industriju jer "slabost privlači nasilnike".

"Kako svaki vakuum privlači vjetar tako slabost privlači i susjede i svakoga da pokušavaju rješavati stvari na vaš račun i da se eventualno osmjele silom pokušati završiti ono što nije urađeno 1992. i 1993. I za njih i za nas je dobro da je BiH jaka", kazao je Izetbegović.

Aleksandar Vučić Milan Ivkošić Srbija se naoružava s istim opravdanjem kao i Jugoslavija

Dodao je kako je stoga važno da BiH nastavi razvijati proizvodnju oružja istaknuvši kao tvornice u toj zemlji već mogu proizvoditi puške a u planu je razvijanje proizvodnje dronova te topova.

Kazao je kako se sve to radi za "ne daj Bože" odnosno kao način odvraćanja onih koji bi se odvažili pokušati "agresiju" na BiH.

Iztebegović je konstatirao i kako borba za BiH za kakvu se zalagao njegov otac još nije završena pa s tim treba nastaviti.

tenk M-84 Ubojita ratna tehnika Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Za oca je ustvrdio kako je bio istinski demokrat ilustriurajući tu tvrdnju opservacijom kako je Josip Broz Tito "preživio" samo u onim dijelovima BiH gdje je postojala vlast koja je priznavala Aliju Izetbegovića dok je u mjestima gdje su se pitali Titovi časnici uspomena na pokojnog maršala potpuno izbrisana. 

"Alija je pred kraj života kazao: svi neka ostanu što jesu, Srbi, Hrvati, Bošnjaci. Neka se svatko, kako je on kazao, Bogu moli onako kako ga je majka naučila, ali doista je vrijeme da svi više budemo Bosanci. Ogromna masa ljudi u ovoj zemlji želi mir, želi stabilnost i voli zemlju u kojoj je rođena. Na tome se doista može graditi", izjavio je Izetbegović.

Pogledajte video - Vojna vježba hrvatskih MiG-ova i Eurofightera britanskog RAF-a

[video: 26019 / Vježba HRZ-a i RAF-a]
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • sokodnaranče:

  Izmetbegovic nece odlucivat o Hrvatima nego samo o svom primitivnom plemenu. O Herceg Bosni ce Hrvati.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  što će proizvoditi? vjerojatno praćke..model 2018. poluautomatik

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Nije u stanju nahranit onaj siromašni napaćeni narod al ga je u stanju naoružat, daj ono gubi se da te naše oči ne vide.