Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLENKOVIĆ KOD BOLKOVIĆA

'Nema tko se nije javio, od Merkel, Macrona, Contea... Pandemiju trebamo izdržati još 3-4 mjeseca'

Andrej Plenković
Screenshot HRT
30.12.2020.
u 21:42

Budimo solidarni, budimo odgovorni, budimo sutra posebno odgovorni, poručio je u emisiji 1 na 1 Romana Bolkovića premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković gostovao je večeras u HRT-ovoj emisiji 1 na 1 Romana Bolkovića gdje je rekao kako je ova godina bila prepuna kriza te je izrazio nadu da će 2021. biti bolja.

Istaknuo je da su na Vladi donijeli paket mjera interventne pomoći te da će učiniti sve što mogu da organiziraju obnovu. Plenković je spomenuo potporu Europske komisije i svih članica EU-a te da je dvaput razgovarao sa šeficom Komisije Ursulom von der Leyen.

– Poruke koje stižu na mobitel, praktički nema tko se nije javio, od Angele Merkel, Emmanuela Macrona, Giuseppea Contea, Pedra Sancheza, Mateusza Morawieckog, Janez Janša je zvao odmah ujutro u ponedjeljak prije 8 sati, do, evo, Viktora Orbana, Sebastiana Kurza... Vidjeli ste i potporu Srbije koja je došla, zahvaljujemo i njima, našim susjedima, i iz Makedonije, i iz Kosova, Albanije, Crne Gore, BiH - svi su se javili i svi su spremni pomoći – rekao je premijer.

Voditelj Romano Bolković upitao ga je je li umoran od svih tih kriza.

– Nemamo mi kad biti umorni. Dogodilo nam se vjerojatno sve loše što se može dogoditi u ovoj godini, međutim, mi smo tu, imamo povjerenje građana, treba se nositi sa svim tim problemima, krizama – poručio je.

Rekao je da nema nijednog drugog aktera osim države koja je mogla u ovakvoj krizi, na primjer, stati iza radnika u privatnom sektoru i poslodavaca.

– Žao nam je za sve izgubljene živote zbog Covida-19, međutim, to je globalna pandemija koja pogađa one koji su najkrhkiji i u tom pogledu mislim da smo u prvom poluvremenu napravili sve što smo mogli, u ovom drugom s više iskustva morali smo balansirati i zdravstveni aspekt, i gospodarstvo, financije, naš način života, i činimo i dalje sve da smanjimo dinamiku zaraze i broj preminulih – poručio je premijer.

VIDEO Premijer Plenković u Petrinji nakon potresa

Govorio je i o  višegodišnjem financijskom okviru Europske unije i pomoći Hrvatskoj zbog Covidom uzrokovane krize, istaknuvši kako je jedan od ključnih argumenata Hrvatske bio da smo najmlađa članica, jedina koja je koristila samo jedan sedmogodišnji financijski okvir.

– Tu smo u jedinstvenoj poziciji. Drugo, ako smo najmlađi, znači da smo manje uživali plodove članstva nego ostali. I kazali smo i našim partnerima i drugim članicama u EK - mi moramo uloviti korak s ostalima – rekao je Plenković.

Komentirao je i kritike nekih poduzetnika te poručio kako otklanja tezu da smo tek u fazi da postanemo tržišna ekonomija. Rekao je da postoji krug ljudi koji na državu gleda kao na suvišni teret koji njima smeta.

– Ajmo se zamisliti u ovoj krizi da nema države, tko bi osigurao ova sredstva? Za zdravstvo, za plaće, za mirovine, za premoštavanje krize... Ne može to privatni sektor. To je napravila država – rekao je.

Govorilo se i o politici prema BiH za koju je Plenković rekao da je susjedna i prijateljska država koju respektiramo, za koju želimo da ide naprijed prema Europi i da se interno konsolidira.

– Za nas je to političko pitanje gdje se svi slažemo i mi ćemo na tom pitanju inzistirati i u budućnosti, i to ne protiv BiH, nego za BiH. I sva tri naroda, i ostale – rekao je Plenković.

Što se situacije u HDZ-u tiče, Plenković je podsjetio na svoju izjavu da ta stranka mora biti na desnom centru, poziciji koja nije na krajnjem rubu političkog spektra, a niti lijevo. Rekao je da su upravo tom politikom i profilom vodstva dobili povjerenje najvećeg broja hrvatskih birača.

– Nismo pristali na ucjene onih stranaka koje su desnije od nas i koje nude neku svoju agendu. Ja ne vidim u čemu su oni više suverenisti, više Hrvati, više nacionalno osviješteni, više kršćani... Nema toga. Njihova agenda je bila ucjenjivati za participaciju u vlasti. Mi smo rekli - ne, niste nam čak ni potrebni, i nećemo kao velika stranka pristati ni na čije ucjene, dapače – rekao je Plenković.

Rekao je i da će HDZ na izborima u Zagrebu proći odlično te da će kandidata za gradonačelnika iznjedriti u siječnju. Najavio je i da će imati dvije kandidatkinje za županice te vrlo kvalitetne kandidate u svim velikim gradovima.

Plenković je na kraju poslao poruku za Novu godinu.

– Budimo solidarni, budimo odgovorni, budimo sutra posebno odgovorni. Izdržimo, po meni, još jedno tri-četiri mjeseca kroz ovu pandemiju i uvjeren sam da se nakon toga na proljeće vraćamo normalizaciji života i svemu onome na što smo navikli – poručio je premijer Plenković.

Ključne riječi

Komentara 59

EV
Evotigaevo
22:51 30.12.2020.

Ja ne vidim nikakvu pandemiju.Da ima,ne bi me sredstva propagande morala uvjeravati.

ZP
Zabranjen pristup
22:38 30.12.2020.

bitno da ste se na izborima lizali,a ljudima treba zabraniti kretanje. licemjerno

DU
Deleted user
22:18 30.12.2020.

Razotkrio se kao potpuni gospodarski etatist, ako to možda nekome nije bilo jasno do sada, što je u našim uvjetima samo izgovor za politiku karijerizma i uhljebljivanja a posljedica je daljnje gospodarsko urušavanje. Svi projekti kojima se hvalio su državni.i. Sad vidim da uopće ne razumije kako funkcionira gospodarstvo pa je lako objasniti otkuda ministri kao Ćorić i Horvat. I nije bilo spomena kupnje aviona, valjda bi bilo nepristojno provocirati o tome sada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije