Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ TOPLINSKOG VALA

Izdan narančasti meteoalarm za tri hrvatske regije! Temperature se penju i do 37 stupnjeva

Spas od vrućina mladi Puljani pronašli u moru
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
01.07.2022.
u 08:10

U Hrvatskoj se danas očekuje pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i vruće. U unutrašnjosti, uz jači razvoj oblaka poneki pljusak s grmljavinom moguć je tijekom poslijepodneva

Novo nevrijeme najavljeno je danas za veći dio unutrašnjosti u Hrvatskoj, a za tri regije Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasti alarm. 

U Hrvatskoj se danas očekuje pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i vruće. U unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka poneki pljusak s grmljavinom moguć je tijekom poslijepodneva, no vjerojatniji su navečer i u noći na subotu, osobito u središnjim i istočnim predjelima kad postoji mogućnost grmljavinskog nevremena.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo, a prema večeri u unutrašnjosti u okretanju na prolazno jak sjeverni. Najviša temperatura zraka većinom između 32 i 37°C.

A grmljavinsko nevrijeme najavljeno je za osječku, zagrebačku i karlovačku regiju i to zbog udara toplinskog vala s temperaturama do 36°C, dok se u zagrebačkoj i osječkoj očekuje i grmljavinsko nevrijeme.

U te dvije regije očekuju se udari vjetra do 65 kilometara na sat, a vjerojatnost grmljavine je više od 60 posto. 

Foto: DHMZ

Istramet objavio je kako su temperature mora porasle do čak 28 °C.

Intenzivna vrućina u većem dijelu Europe prouzročila je lipanjske temperaturne rekorde od arktičkog kruga pa sve do sjeverne Afrike. Snažni toplinski val prouzročio je porast temperatura znatno iznad prosjeka za lipanj u brojnim zemljama, u nekim slučajevima i do 20 stupnjeva.

Norveška je u srijedu u Banaku zabilježila temperaturu od 32,5 Celzijevih stupnjeva, navodno najvišu temperaturu ikad zabilježenu unutar arktičkog kruga u Europi. Znatno je viša i od lipanjskog prosjeka od 13 Celzijevih stupnjeva.

Toplinski val nije zaobišao ni Hrvatsku, u kojoj su se temperature penjale i do 40 Celzijusovih stupnjeva. Vrhunac toplinskog vala bio je ovoga utorka, a najveća opasnost od visokih temperatura bila je na područjima Zagreba, Karlovca, Gospića, Knina, Rijeke i Splita.  

>> VIDEO Kraj toplinskog vala u unutrašnjosti: Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend


 

Komentara 10

AU
austrougarskigeneral
09:23 01.07.2022.

Piti sta vise vode i biti u hladu

MO
modesti22
22:21 01.07.2022.

A Slavonija nije u Hrvatskoj? Ovdje prži više od 37° ali bitno da vi spominjete Zagreb, Split, a nas tko hebe!

Avatar lola lola
lola lola
11:35 01.07.2022.

Ko je ovaj na slici I zasto visi naglavacke? Alarmirajte HGSS da dodje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije