Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tijekom kampanje

Izborni kodeks Večernjeg lista: Ostat ćemo neovisni, profesionalni i nećemo podleći ničijem pritisku

glasačka kutija
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
06.10.2015.
u 08:23

Večernji list preispitivat će utemeljenost i ostvarivost predizbornih obećanja stranaka, koalicija i pojedinaca, a nakon izbora pratit će njihovu realizaciju.

Styrijina izdanja u Hrvatskoj Večernji list, 24sata i Poslovni dnevnik donijeli su zajednički izborni kodeks kojega će se pridržavati tijekom predizborne kampanje.

I. Opće odredbe

Večernji list nezavisni je medij opće demokratske orijentacije koji ne podržava nijednu političku opciju. Svoju neovisnu profesionalnu poziciju zadržat će i u izbornoj kampanji, o kojoj će izvještavati uravnoteženo i nepristrano, bez favoriziranja stranaka, koalicija ili nezavisnih lista.

Novinari i urednici Večernjeg lista mogu u svojim tekstovima ili u javnim nastupima (na televiziji, radiju itd.) izražavati svoje političke stavove, ali tako da ni na koji način ne dovedu u pitanje svoj osobni i redakcijski profesionalni dignitet.

Večernji list neće dopustiti nikakve pokušaje stranaka i pojedinaca da na bilo koji način interveniraju u sadržaj njegovih izdanja, kao ni sve oblike političkih ili drugih pritisaka na njegove novinare, urednike i njegovu uređivačku politiku.

Večernji list bit će odgovoran prema svojim čitateljima i prilikom objave različitih informacija ili dokumenata koji bi mogli kompromitirati stranke ili pojedince koji se kandidiraju za Sabor. To znači:

– provjerit će istinitost informacija ili dokumenata te procijeniti njihovu relevantnost za odluku birača

– navest će kontekst i razloge njihove objave

Večernji list zadržava pravo da, u skladu sa svojom uređivačkom politikom, kritički i/ili satirički piše o strankama i kandidacijskim listama.

Večernji list potiče što veći izlazak birača na birališta te na taj način sudjeluje u promicanju izbornoga procesa i općenito demokratizacije društva.

II. Medijska zastupljenost i ključne teme

Večernji list izbornu će kampanju pratiti u svojim tiskanim izdanjima te na internetskom portalu. Stranke, koalicije i nezavisne liste neće imati jednaku medijsku zastupljenost. Kolika će njihova zastupljenost biti, Večernji list odredit će uzimajući u obzir sljedeće kriterije:

– trenutačni odnos snaga u Saboru (broj zastupnika)

– rejting izbornih takmaca u relevantnim predizbornim istraživanjima javnog mnijenja

– posebnosti svoje uređivačke politike (objavljuje se sadržaj koji zanima čitatelje i gledatelje).

Da bi svojim čitateljima olakšao orijentaciju u mnoštvu političkih programa i poruka, Večernji list posebno će preispitati za koje se vrijednosti zauzimaju stranke i pojedinci u sljedećim područjima:

– gospodarstvo

– javna uprava i lokalna samouprava

– obrazovanje

– populacijska politika

– socijalna politika

– politika prema imigrantima

– mirovinska politika

Večernji list preispitivat će utemeljenost i ostvarivost predizbornih obećanja stranaka, koalicija i pojedinaca, a nakon izbora pratit će njihovu realizaciju.

Večernji list pozvat će svoje čitatelje da se pitanjima i komentarima uključe u izbornu kampanju.

III. Etička načela

Večernji list protivi se ekstremizmima svake vrste.

U predizbornoj utrci zabranjeno je omalovažavanje na nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj i drugoj osnovi. Također, nije dopušteno pozivati na nasilje te poticati nerav­nopravnost spolova. Stoga će Večernji list posebno kritizirati stranačke i nezavisne pojedince koji:

– iznose laži i insinuacije o političkim suparnicima

– šire zlonamjerne ili neutemeljene optužbe protiv bilo kojeg kandidata s namjerom da izazovu sumnju u njegovu lojalnost ili domoljublje

– ističu fizičke, psihičke i druge osobine suparnika radi njihova omalovažavanja

– iznose laži i insinuacije o privatnom životu suparnika u izborima i članova njihovih obitelji

– vrijeđaju i omalovažavaju pripadnike nacionalnih, vjerskih i rodnih manjina

Večernji list pružit će strankama i pojedincima priliku da odgovore na suparničke optužbe koje je objavio u svojim izdanjima.

U Zagrebu 5. listopada 2015. 

>> SDP i HDZ nas varaju, nema nižih poreza bez rezanja rashoda 

>> Predsjednica Grabar-Kitarović: Parlamentarni izbori održat će se 8. studenoga

Komentara 29

Avatar abakus
abakus
08:37 06.10.2015.

Molim...?! Ostat ćete neovisni...? Dalje od ove nebuloze u naslovu nisam ni čitao. Tko vjeruje da ste vi neovisni, taj i zaslužuje biti žrtvom vaših svakodnevnih manipulacija. Društvo moje drago Večernjačko, odavno ste vi upregnuti punom parom u liberalno-ljevičarska kola koja razaraju sve domoljubne i obiteljske vrijednosti. I svatko s imalo soli u glavi to dobro zna. Neovisni... Nemojte da puknem od smijeha. Da, svakako, baš...

Avatar Honduras
Honduras
08:45 06.10.2015.

"Izborni kodeks Večernjeg lista: Ostat ćemo neovisni, profesionalni i nećemo podleći ničijem pritisku" - hahahaha - ovo je provala desetljeća!!!

BK
branko-kockica
08:37 06.10.2015.

Žao mi je, ali ne vjerujem vam ništa. Do sada ste se pokazali kao najgori partijski cenzori, Milanovićevi i Ostojićevi uvlakači i njihovi glasnogovornici. Otvoreno ovdje provodite austrijske interese svog gazde, namjerno lažete, manipulirate, širite propagandu, izvrćete činjenice, skrivate istinu, forsirate Milanovićeve budalaštine svemirskog tipa i muljate u svakom mogućem pogledu. Što vam znači da svaki dan objavite umaskiranu u vijest najgoru kukuriku propagandu i laganje, svaki put s nekim novim lažljivim ministrom, Mrsićem, Ostojićem, Marasom, Kotromanovićem? Da ne spominjem forsiranje potpuno nevjerodostojne i lažljive ankete Ipsosa i Promocije koje uzimate zdravo za gotovo. Večernji, nula, nula, Milanović, nula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije